Nathalie Claes , huisarts

Na Frieda Brepoels, Europarlementslid en Luc Dirix, oncoloog laten we vandaag het woord aan onze “derde wijze” Nathalie Claes, jonge huisarts uit Buggenhout en winnaar (winnares) van een Quality Award met haar actie.

Nathalie_claes
Screenen naar colorectale kanker !

In verband met het jaar van de gezondheid (2009) willen wij als huisartsen van Baasrode – Buggenhout – Malderen (LOK BBM) iets extra doen voor onze patiënten. Preventie is belangrijk in de huisartsenpraktijk, in een individuele huisartsenpraktijk een preventie-actie opzetten is echter niet altijd evident. Waarom niet samen een screeningscampagne rond coloncarcinoom organiseren?

Hieraan zijn we met drie huisartsen begin 2009 begonnen, om begin mei de campagne te beginnen: Een werkgroep, bestaande uit 3 huisartsen van de LOK BBM, heeft de Aanbeveling ‘Screenen op colorectale kanker bij personen zonder verhoogd risico’ van Domus Medica bestudeerd. Alle patiënten uit de doelgroep, verruimd met patiënten met verhoogd risico (met een Globaal Medisch Dossier (GMD) bij één van de huisartsen uit de LOK BBM) ontvangen een persoonlijke uitnodiging, ondertekend door de eigen huisarts. Deze persoonlijke uitnodiging is een oproep om bij de eigen huisarts langs te gaan om hun risico op dikkedarmkanker met de huisarts te bespreken en de gepaste preventiestrategie te kiezen. De samenwerking met de tweede lijn is in de screening van coloncarcinoom zeer belangrijk. Een vergadering met gastro-enterologen en medewerkers van het labo heeft plaatsgevonden, zodat een vlotte samenwerking mogelijk is. Er is ook een vorming voor de huisartsen georganiseerd. De werkgroep organiseerde de vergadering met de tweede lijn, de vorming voor huisartsen, maar biedt ook ondersteuning in het selecteren van de doelgroep uit het elektronisch medisch dossier, het versturen van de uitnodigingsbrieven.”

Dit heeft toch wel heel leuke resultaten opgeleverd:

21 huisartsen, dit zijn 11 huisartsenpraktijken, hebben meegewerkt aan het screeningsproject. In totaal zijn er 4092 uitnodigingsbrieven verstuurd, 25% van de patiënten hebben hierop gereageerd. Van de 835 FOBT’s zijn er 16 positief. Deze patiënten hebben allemaal een coloscopisch onderzoek gekregen. 53 patiënten zijn direct doorverwezen voor coloscopisch onderzoek omwille van verhoogd risico of alarmsymptomen. In totaal zijn er 3 adenocarcinomen opgespoord en is er 1 poliep met ernstige dysplasie verwijderd. De samenwerking met de verschillende huisartsen, de gastro-enterologen en de werkgroep is goed verlopen.”

Onze patiënten zijn tevreden dat hun huisarts naast de gewone consultatie ook oog heeft voor andere aspecten van de huisartsgeneeskunde.

Deze screeningsactie is echter maar een beginpunt, op lange termijn onze patiënten stimuleren om de FOBT te blijven uitvoeren is de uitdaging.

 

 

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.