Dit stukje schreef ik tijdens onze eerste actie in Maart 2010… Het is nog altijd waar!

Er bestaan nogal wat misverstanden en mythe’s over dit onderzoek. Tijdens dit onderzoek zal een gespecialiseerde arts (maag-en darmspecialist of internist) met een flexiebele dunne buis de darm aan de binnenzijde onderzoeken. Hij bestuurt dit met een soort joystick en kan alles volgen op een groot scherm. Het lijkt wel een play-station onderzoek !

Ik heb enkele waarheden op een rijtje gezet :

1. Een darmonderzoek is niet-invasief. Men kan eigenlijk moeilijk spreken van een ingreep of een operatie. Er wordt nergens in de huid gesneden, men gebruikt immers de natuurlijke opening van de aars of endeldarm om het toestel in te voeren en verder op te schuiven. Er komt dus zeker geen wonde of verband aan te pas.

2. Een darmonderzoek is niet pijnlijk. We hebben de mogelijkheid om een korte narcose te geven en dan heb je het gevoel dat je even goed slaapt. Sommige patiënten zeggen zelfs dat ze goed dromen, hetgeen wellicht een (aangename) nevenwerking is van het product dat gebruikt wordt (propofol, bekend onder de naam van Diprivan) Het is een zeer kortdurende narcose -wij gebruiken soms het woord waak-anesthesie- en men is ook vrij snel wakker als het onderzoek dat ongeveer 15 à 20 minuten duurt beëindigd is. Het produkt is na enkele minuten al uit je lichaam. Om veiligheidsredenen mag je de eerste uren geen wagen besturen. Deze techniek wordt niet in alle ziekenhuizen toegepast.

3. Een darmonderzoek is niet moeilijk. De grote meerderheid van specialisten in Vlaanderen heeft ruime ervaring met dit onderzoek. De huidige apparatuur stelt hen ook in staat om bijna altijd de volledige dikkedarm te onderzoeken. In principe is er geen leeftijdsgrens om dit onderzoek op een veilige manier uit te voeren. De anesthesist volgt continu de bloeddruk, pols en de hoeveelheid zuurstof die in het bloed komt. Bij minder dan 1 op 1000 onderzoeken doen er zich verwikkelingen voor.

4. Een darmonderzoek vergt een speciale voorbereiding. Het is normaal dat je de dikkedarm van binnenin niet kan onderzoeken als er nog etensresten of stoelgang aanwezig zijn. Om de dikkedarm zo goed mogelijk proper te krijgen, vragen wij de patïenten drie dagen op voorhand een restenarme voeding te volgen. De namiddag of avond voor het onderzoek moet er 2 liter van een speciale oplossing gedronken worden. Die smaakt wat naar zout maar er bestaan voldoende hulpmiddelen om dit wat aangenamer te laten smaken. De dag van het onderzoek moet meestal nog 2 liter worden gedronken.

5. Het darmonderzoek laat toe om de volledige dikkedarm van binnen te onderzoeken, over gans zijn lengte, van ongeveer 1 tot 1,20 meter. Het is een WYSIWYG  (“what you see is what you get”) verhaal, geen virtuele beelden zoals bij een virtuele coloscopie (komen we later wel op terug), maar de weergave van de werkelijkheid.

6. Het darmonderzoek is ook het enigste onderzoek dat toelaat om stukjes weefsels (biopsie) te nemen voor onderzoek of om zo nodig poliepen tijdens hetzelfde onderzoek weg te nemen. De patiënt mag dan geen bloedverdunnende middelen genomen hebben de dagen voor het onderzoek.

7. Het darmonderzoek geeft je achteraf eigenlijk steeds een “I feel good” gevoel ! Als er niets gevonden wordt heb je de bijna zekerheid dat je de eerstvolgende 7 à 8 jaren (de Amerikanen zeggen zelfs 10 jaren) geen nieuw onderzoek nodig hebt. En als er toch een poliep gevonden wordt kan die bijna altijd onmiddellijk verwijderd worden. Dan kun je ook blij zijn dat dit gebeurd is en het risico op eventuele kwaadaardige poliepen weggenomen is.

“The proof is in the eating of the pudding”  Toen ik exact 3 jaren (n.v.d.r. 9 maart 2007) geleden 50 jaar werd heb ik de daad bij het woord gevoegd en heb ik een darmonderzoek laten uitvoeren door één van mijn collega’s. Ik heb goed gedronken, nog beter geslapen en ben fluitend naar huis gegaan toen men mij liet weten dat ik “poliep-negatief” was…. Ik had van het onderzoek niets gevoeld….   Twee uren later was ik opnieuw normaal aan het werk in het ziekenhuis. (LC)

Afbeelding3Afbeelding4Afbeelding5Afbeelding6

 

 

 

 

Tags: , , , , ,

Reacties (47)

 • Jim

  21/11/2011 - 16:04

  Moet ik al een darmonderzoek laten uitvoeren ? Ik heb al sinds begin oktober zeer dunne/waterige ontlasting. Ong. 5 a 7 keer per dag. Voornamelijk enkele keren in de vroege morgen en enkele keren in de avond. Verder voel ik me prima en ik eet ook gewoon goed. Veel vezels en veel drinken.Kan dit echt zolang duren, of heeft U daar geen ervaring mee. Een bacterie is het zeker nier!Graag Uw gewaardeerde reaktie,

  Beantwoorden
 • Colon Cancer Awareness Action

  22/11/2011 - 12:05

  Als dit iets is wat je vroeger nooit gehad hebt, en dit blijft meer dan enkele weken aanhouden zou ik toch voorstellen om je huisarts te contacteren. Een onderzoek van de ontlasting en een bloedonderzoek kunnen de eerst stap zijn. Blijft het duren dient toch een darmonderzoek te worden overwogen.<br />vr groeten.

  Beantwoorden
 • Nadine

  12/06/2012 - 19:57

  Hallo,Ik heb een vraag over de narcose. Ik moet een coloscopie laten uitvoeren en in NL kan ik nog steeds geen arts vinden die het onder narcose wilt doen. Ik mag alleen een roesje en daar zit ik erg tegen op. Ik heb namelijk eerder een roesje gehad voor een baarmoeder onderzoek en ik weet nog alles. Het werkte niet goed bij.Raad u mij aan om naar het ziekenhuis in Antwerpen te komen en is het narcose waar u het over heeft een gehele narcose? Of weet u misschien in NL een ziekenhuis waar ik het wel onder geheel narcose mag?Alvast bedanktmvg

  Beantwoorden
 • houben marcel

  15/11/2012 - 13:24

  ik vraag mij af als ze bij mij na zo n darmonderzoek kwaaraardige poliepen moesten vinden wat moet er dan gebeuren dank bij voorbaad houben marcel

  Beantwoorden
 • elisabeth

  02/04/2014 - 12:58

  een AANRADER! onder diprivan weet /voel je er niets van. Ik zou wel de gastro’s aanraden om het gebruik van ‘inotyol zalf’ aan te raden,omdat de voorbereiding wel irritatie en pijn aan de anus geeft,zelfs al was je jezelf(bidet) na elke stoelgang.Ikzelf ben wat laat de zalf beginnen smeren , maar toch met véél minder last dan ervoor.gewoon doen dus die coloscopie.

  Beantwoorden
 • daemen hugo

  12/03/2015 - 05:37

  Een colonoscopie geeft inderdaad zekerheid, maar zoals de dokter fluitend terug aan het werk is niet helmaal correct. Men heeft , meestal, enkele uren vervelende maar draagzame buikpijn door de ingespoten lucht tijdens het onderzoek.
  In dit geval is laten van winden een geschenk , (van de natuur ?)

  Beantwoorden
 • daemen hugo

  12/03/2015 - 05:38

  Vraag : wat is de situatie van de darmflora na de colonoscopie ?

  Beantwoorden
 • M.J.

  26/07/2015 - 12:31

  Na een positief (=met goed resultaat) darmonderzoek heb ik na 14 dagen nog steeds veel last van pijnlijke buikkrampen en verstoorde stoelgang. Wat kan ik zelf doen om de verstoorde darmflora weer in orde te krijgen?

  Beantwoorden
 • l van leeuwen

  01/12/2015 - 16:30

  Ik verbaas me erover dat er hier geschreven word dat een darmonderzoek niet pijnlijk is. Ik heb net zo’n onderzoek voor gedeelte gehad. Arts is gestopt omdat ik in paniek echt schreeuwde om te stoppen. Wat een ongelooflijke pijn dat het deed. Het roesje werkte totaal niet. Ook meer gekregen tijdens het onderzoek maar het werkte 0,0. Ik was ook niet een beetje duf niks. Het was een traumatische ervaring.
  Ik heb weleens een klein onderzoek gehad zonder roesje en dat ging wel, dus ik had dit ook niet verwacht. Pijnlijk kan het dus wel zijn!!!!

  Beantwoorden
  • Anne van de Laar

   16/09/2016 - 01:26

   Vandaag heb ik ook een coloscopie onderzoek ondergaan en dat is ook bij mij uitgelopen in een drama.
   De pijn die ik ondervond was niet te beschrijven. Ik kronkelde van de pijn tijdens de behandeling, ondanks het roesje wat totaal niets deed voor mijn.
   Als u niet stilligt en niet ontspant ga ik stoppen met het onderzoek zo sprak de arts……
   Ik vloog tegen het plafond van de pijn. Ik heb het doorstaan, maar dit was eens en nooit meer.
   Er is een grote poliep weggehaald, maar een volgende keer komt er voor mij niet meer tenzij dat onder algehele narcose plaats vindt.
   Dat een coloscopie geheel pijnloos is, ook met een roesje, is zeker niet waar.
   Ik heb hieraan een nog grotere angst voor ziekenhuizen aan over gehouden.

   Beantwoorden
   • Anne van de Laar

    17/09/2016 - 20:41

    Even iets rechtzetten.
    De ondraaglijke pijn tijdens het onderzoek is bij mij te wijten aan twee ondeskundige vepleegkundigen in het Amphia ziekenhuis in Breda. Door twee bijna bejaarde verpleegkundigen werd ik aangeprikt voor het infuus waardoor ik het roesje zou krijgen. Er is totaal vijf keer misgeprikt. Bij de zesde poging rolde er een druppel bloed over mijn hand. Zo, die zit, zei de verpleegkundige, en ik vertrouwde er maar op.
    Na het onderzoek bleek dat ik misgeprikt ben, waardoor het roesje nergens terecht kwam. Onbegrijpelijk dat op die afdeling twee onbekwame verpleegkundigen neer gezet worden.
    Voor mij geen Amphia ziekenhuis meer, eens maar nooit meer.

    Beantwoorden
 • Maria

  12/01/2016 - 17:01

  Vorm ontlasting: potloodje, geen diarree of krampen, chronische pijn in rechter bovenbuik en linker onderbuik.27-08-2014 in Nederland na een uitzonderlijk moeizame voorbereiding met roesje een colonoscopie gekregen, meteen gilde ik het uit van de pijn, arts stopte onmiddellijk. ik voelde een dikke sinaasappel met gladde rand in mijn onderbuik .16-12-2015 ct colon, zeer pijnlijke zwelling (sinaasappel) niet gevonden.17-01-2016 krijg ik een MRI rectum.Probleem zit niet in de darmen, maar er om heen.

  Beantwoorden
 • Jacqueline

  20/01/2016 - 11:44

  Een darmonderzoek niet pijnlijk?
  Ik krijg elk jaar een colonoscopieonderzoek vanwege erfelijke darmkanker en het lijkt wel als je ouder wordt dat het steeds pijnlijker wordt ik krijg ook de maximale verdoving maar de buikkrampen zijn vreselijk pijnlijk ik doorsta het elke keer wel dapper maar ik zal blij zijn als er iets anders op wordt gevonden

  Beantwoorden
 • Annemie Smit

  08/02/2016 - 18:13

  Ik zou een coloscopie moeten laten doen(onverklaarbare pijn in zij, die ook rug en soms been aandoet), maar vermits ik een schimmelinfectie heb in longen, ben ik bang voor de verdoving(buisje in keel). Kan dat ook zonder?

  Beantwoorden
 • Ramaekers Fr.

  07/03/2016 - 23:06

  Steeds lees ik sedert meer dan een jaar berichten over aanbevelingen voor JA
  dikkedarmonzerzoek voor volwassenen TOT 74 JAAR oud !!!! Dit van 80 jaar en meer mogen blijkbaar dood gaan !!!!!
  ik ben 82 jaar oud en wil ook wel een degelijk onderzoek ondergaan, temeer
  daar ik terzake bij regelmaat problemen ondervind.
  In 1998/1999 twee jaar radiotherapie en Lucrin Depot behandeling gehad tegen prostaat kanker; gelukkig met goed resultaat. Graag Uw antwoord

  Beantwoorden
 • luc

  11/05/2016 - 13:30

  ik moet een colonoscopie ondergaan ,mag ik gerookte vis eeten ?? garnaal en paling ?? is niet zo goed omschreven in de brochure
  er word gesproken over vis 3 dagen ervoor !

  Beantwoorden
 • Paul DM

  16/06/2016 - 08:45

  Beste, mijn vriendin moet een colonoscopie ondergaan en zij moet dus enkele dagen op voorhand “restenarme” voeding nemen. Zijn er soms concrete tips over welke voeding al dan niet restenarm is (incl. welke dranken) ? Dank voor een reactie.

  Beantwoorden
 • S.Latu

  15/07/2016 - 14:57

  Ook ik snap niet dat hierboven beschreven staat dat een darmonderzoek niet pijnlijk is! Het eerste stukje (de endeldarm) valt nog te doen, maar als ze verder moeten gaan kijken dan piep je wel anders!! Aangezien bij ons endeldarm-kanker in de familie zit moet ik om de 2 jaar op controle en ik ga er steeds meer tegenop zien. Vandaag telefonisch contact gehad voor een nieuwe afspraak en ik heb nagevraagd of er eventueel andere opties zijn dan alleen het roesje. Het is mogelijk om narcose te krijgen, maar hiervoor moet de behandelende arts wel goedkeuring geven. Dus ik mag hopen dat hij dat doet.

  Beantwoorden
 • Cath

  24/07/2016 - 15:51

  Was het maar waar…niet pijnlijk! Misschien als je gezonde darmen blijkt te hebben? In Nederland moet je smeken om een “roesje” te krijgen…
  Na twee zeer pijnlijke onderzoeken, waarbij ik flauw viel, werd mij geadviseerd voortaan toch beter een scan te laten doen. Maar door verhuizing in andere ziekhuizen terecht gekomen en tóch weer coloscopies moeten ondergaan. Nadat poliep is weggehaald in 2010 extreme buikpijn gehouden en altijd gelijk daarmee samen soort heftige zenuwpijn links in de buik uitstralend naar rug, heup en knie. Kreeg diagnose slijmbeursontsteking en dat blijkt na behandeling niet te kloppen. …Wordt dikwijls gek van de pijn, krijg steeds andere diagnose: stress, pds, diverticulitis, voedselallergie….maar pijn blijft! Er wordt niks aan gedaan, soms morfine. Tja, daar krijg je natuurlijk stress van.

  Beantwoorden
 • Edh

  28/07/2016 - 12:21

  Moet volgende week ook voor coloscopie vanwege erfelijke darmkanker bij moeder. Heb heel veel gêne hieromtrent. Ben preuts en wil dit helemaal niet ondergaan. Als er iets mis is denk ik zo maar,een mens moet van iets dood. Wat als het nu ok is,kan men er volgende keer ook juist te laat bij zijn. Laat me nu eenmalig onderzoeken en ben echt niet van plan hierna mee door te gaan. Leef en eet gezond. Denk dat een roker elke dag met zijn leven solt. Ik rook niet maar alles inademen is ook niet goed. Wat kan nog wel ? Wil gewoon mijn leven leven en dan zal ik wel zien wat er komt. Je kan je wel voor alles laten onderzoeken maar als je tijd op is dan is het toch gedaan. Wil niet oud worden en wachten tot het gedaan is. Hoop plots te mogen sterven zodat ik niemand tot laat moet zijn. Dit wou ik even kwijt. Trouwens ben bijna 55 en gelukkig getrouwd met een fantastische man waarmee ik geen sex meer heb.

  Beantwoorden
 • Teresa

  29/07/2016 - 03:56

  Raar dit bericht van de anonieme dokter om zijn verhaal te doen. Binnen het ziekenhuis waar hij het onderzoek liet doen, kreeg hij optimale zorg (met roesje enz.) Iedereen die een roesje krijgt het advies om geen belangrijke beslissingen te nemen en moet opgehaald worden. Hoe kan het zijn dat u 2 uur naar het onderzoek weer aan het werk bent? Fijn dat u gezonde darmen hebt! Heb 2 dagen geleden gastro en darmscopie gehad ook met roesje.. het werkte bij de gastro scopie maar al uitgewerkt bij de coloscopie? heb gegild van de pijn en alles bewust meegemaakt! 3 verpleegkundigen hebben met kracht op mijn buik moeten drukken het laatste deel lukte niet! kreeg mee dat er een ontstoken divertikel is, verschillende poliepen en een adenoom groter als 1,2 cm, littekenweefsel en versteende ontlasting. Heb meerdere keren moeten smeken om het onderzoek te staken! Kreeg ook mee dat er op mijn bloeddruk gelet moest worden! Er werd wat extra pijnstilling ingespoten, maar was echt niet genoeg! Was drijfnat van het zweten en er werd ook gezegd dat de inspanning te hoog was. Toen werd eindelijk het onderzoek gestaakt verder onderzoek gaat onder narcose, arts zei: u heeft moeilijke darmen pff. Over een maand een afspraak met de arts. Trouwens de arts zelf kwam pas later in beeld, de leerlingen of verpleegkundigen deden het onderzoek. Heb een traumatische ervaring door dit alles en heftige buikpijn. Wil niemand ontmoedigen maar succes verhalen? Ik ga een klacht indienen bij dit ziekenhuis en adviseer iedereen als je tijdens het onderzoek pijn hebt dit direct te laten stoppen! Het KAN onder narcose! Het zal wel duurder zijn, maar hebben wij hebben recht op goede behandeling, we betalen genoeg! Heb nog nooit van mijn leven zoveel pijn gehad! Heb een hele hoge pijngrens maar dit was echt martelen! Als je geen afwijkingen in je darmen hebt zal het onderzoek pijnloos zijn met het juiste roesje.

  Beantwoorden
 • Van den Bergh Johan

  08/08/2016 - 13:48

  Dag, ik heb zo een 10tal jaren geleden een coloscopie-onderzoek moeten laten doen. Nu zal ik hoogstwaarschijnlijk weer een coloscopie moeten laten doen. Ik kan me nog goed herrinneren dat ik toen serieus wat pijn heb gehad, ondanks mijn hoge pijngrens. Ik zal de dokter vragen of het over verdoving kan gedaan worden, zoniet is het terug wat afzien…Mijn dramkrampen komen teveel voor, onder invloed van stressgevoel/zenuwachtigheid …

  Beantwoorden
 • Martine

  24/08/2016 - 17:32

  10 jaar geleden een colonoscopie laten doen in een regionaal ziekenhuis. Geen pijnklachten gehad maar daar was een anesthesist bij. Nu vandaag een (ileo)colonoscopie laten uitvoeren in een universitair ziekenhuis. Hier gaven ze enkel een roes, maar wat een pijn dat ik gehad heb tijdens het onderzoek. Blijkbaar hebben ze toen meer verdoving ingespoten want toen het gedaan was en ze nog een gastroscopie moesten doen kreeg ik 1 mg. en ze herhaalde dikwijls dat ik al enorm veel verdoving gekregen had? Dit ging niet meer. Voor de gastro is er een nieuwe afspraak gemaakt en daar moet een anesthesist bij zijn. Deze zal mij dan verdoven. Mijn huidige partner zijn echtgenote is van darmkanker gestorven en toen ik hem vertelde van de pijn was zijn reactie: oei oei, dat is niet goed, geen goed teken.

  Beantwoorden
 • Anne van de Laar

  15/09/2016 - 15:06

  Vandaag een colonscopie ondergaan. Het was zeer pijnlijk, ondanks het roesje. Ik weet niet hoe sterk andere mensen zijn, maar ik heb het als zeer pijnlijk ervaren. Het roesje deed niets voor mij, ik ben nog geen minuut afwezig geweest. Voor mij op deze manier niet voor herhaling vatbaar.
  Een grote poliep weggehaald, maar zonder betere narcose zie ik in het vervolg van dit bevolkingsonderzoek af.

  Beantwoorden
 • Linda

  21/09/2016 - 14:31

  Reeds 2 maal dikke darmonderzoek ondergaan. Het eerste onderzoek ongeveer 25 jaar terug was niet onder verdoving (roesje), heb enkel pijn gehad als de camera voorbij de endeldarm was, ttz in die S-vormige linkerhelft. Zij hebben dan ter plaatse beetje verdoofd, voor de rest geen pijn en ik heb alles op beeldscherm kunnen volgen.
  2de keer nu 2 jaar geleden onderzoek gehad met een roesje, helemaal niets gevoeld, perfect uitgevoerd door dokter Sas, ziekenhuis jan Palfijn in Gent!

  Beantwoorden
 • Ray

  08/10/2016 - 10:49

  Een colonscopie houdt in feite niets in, het ergste is die 2 dagen het ontlastingsproduct drinken, dit heeft wel een vieze smaak, bij het onderzoek wordt je in een slaapje gezet en verder voel je niets ervan, je ontwaakt en alles is voorbij, meestal zonder een enkel probleem. Dit had ik vooraf wel niet gedacht.

  Beantwoorden
 • Marianne

  09/10/2016 - 00:11

  Meegedaan aan bevolkingsonderzoek darmkanker. Gaf aanleiding tot nader onderzoek. Daarom eerder deze week coloscopie ondergaan. Roesje en tegelijk pijnstilling gekregen. Van het onderzoek heb ik weinig bewust meegemaakt. Inbrengen van de scoop niet gevoeld. Ik weet dat ik beelden van mijn darm op het scherm heb gezien. In het verslag van het onderzoek staat dat ik sliep maar wel reageerde op aanspreken en dat ik drie keer heb gereageerd omdat ik iets “oncomfortabels” ervoer. Maar ik kan het mij niet herinneren. Grote poliep weggehaald. Ik zag erg tegen het onderzoek op, maar het is me 100% meegevallen. Nu wachten op uitslag pathologisch onderzoek…

  Beantwoorden
 • Ad

  13/10/2016 - 10:29

  Op 11-10-2016 een coloscopie gehad in Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.
  Ging met een roesje had dit eerder in Tilburg niet meegemaakt , deden ze het zonder roesje , wel vervelend en vooral de bocht die ze moeten maken is pijnlijk.
  Met een roesje word je bij die bocht wel even wakker maar verder geen last gehad , prima opvang en voorbereiding , ze nemen echt de tijd voor je , ook in het kader van landelijk onderzoek.
  Heb wel het geluk dat ik rustig en ontspannen kan blijven , is volgens de arts een erg groot voordeel.

  Beantwoorden
 • dorine

  16/10/2016 - 19:43

  morgen moet ik binnen voor een coloscopie en gastroscopie onder voledige narcose heeft de dokter gezegd ben wel wat bang voor verdoving ( dokter al gehad over operatie heb divertikels die ontstoken zijn) bang voor de uitslag morgen .

  Beantwoorden
 • Leen

  31/10/2016 - 11:55

  Op 26/10/2016 een ileocoloscopie gehad in ZOL in Genk.
  Ging naar de afspraak in de namiddag om 15u.
  Bleek het een opname te zijn, omdat ik in slaap ging gedaan worden.
  Nochtans was voorzien dat ik anderhalf uur na het onderzoek naar huis mocht, met chauffeur uiteraard.
  Eerder onderzoek vele jaren geleden had al aan het licht gebracht, dat ik een vernauwing had in de darm, waardoor ze toen niet de volledige darm hadden kunnen bekijken.
  Dit hebben ze dan via een vloeistof op te spuiten via de anus, en foto’s te nemen verder onderzocht de dag erna.
  Van dit onderzoek heb ik totaal niets gevoeld of bewust meegemaakt.
  Deze keer hebben ze een dunnere darm gebruikt.
  Ik heb totaal niet geslapen, zelfs geen roes ervaren, heb af en toe gekermd van de pijn en gevraagd van even te stoppen.
  Het enige pluspunt was dat, na het onderzoek, eindelijk de barstende hoofdpijn, die ik al van de avond ervoor had, begon te minderen.
  Ben na een half uurtje in de recovery ruimte, naar huis kunnen gaan.
  Ben blij dat dit achter de rug is, en ik pas over 10j terug ‘mag’.

  Beantwoorden
 • Petra

  17/11/2016 - 19:48

  Vandaag geweest voor de coloscopie, omdat niet zeker was dat de darmen niet schoon waren werd er eerst gekeken zonder verdoving. Het naar binnen brengen deed totaal geen pijn terwijl ik daar erg tegenopzag. Dus ik melde als dit het was ze wel door kon gaan, nou meteen slijt van, ik kreeg zoveel pijn dat ik ging hyperventileren. Gelukkig heb ik alsnog pijnstilling gekregen wat goed werkte. Al met al viel het dus wel mee, maar zonder verdoving zou ik dit niet weer doen.

  Beantwoorden
 • Van Noten Magda

  28/11/2016 - 17:08

  Persoonlijke code:ENJ422-2
  Beste,
  In 2004 kreeg ik van u een uitnodiging om mijn stoelga

  Beantwoorden
 • nicole

  16/12/2016 - 16:37

  Woensdag weer een colonoscopie laten doen in ZA Nikolaas. Ik schrok toen men mij meedeelde dat ik onder volledige narcose moest. Ik heb dit onderzoek reeds verschillende keren laten uitvoeren maar altijd met een lichte sedatie zonder bewustzijnsverlies. Ik kon toen alles meevolgen op het scherm. Nu kon dit niet omdat ik volledig in slaap was. Ik heb gevraagd of het niet op de vroegere manier kon omdat ik dat prefereer boven algemene anesthesie. Ik kreeg het antwoord dat dit niet mogelijk was omdat de procedure in het ziekenhuis zo is dat iedereen in slaap moet (met propofol ?)
  Ik vond dit heel spijtig omdat ik niet graag onder volledige narcose ga als het niet strikt noodzakelijk is voor een operatie. Voor de volgende keer toch eens uitkijken naar een ziekenhuis waar ik wel de keuze heb.

  Beantwoorden
 • P.W. Ridder

  11/01/2017 - 12:41

  Hallo ………,
  Ben van 27-08-42 en heb nog geen onderzoek en geen bericht gekregen.maar stel er wel veel belang in.
  Groet, Piet

  Beantwoorden
 • Lut

  15/01/2017 - 13:19

  2weken geleden coloscopie gehad. Uitgevoerd door dr Fierens in St Vincentius Antwerpen.
  Even geslapen. Niets gevoeld. Geen last nadien.
  Niets dan lof voor dr Fierens, anesthesist en verplegend personeel.

  Beantwoorden
 • Manou

  16/01/2017 - 12:54

  Heb twee maanden geleden (oktober 2016) een colonoscopie ondergaan.
  Sindsdien heel veel last, steeds buikpijn dat uitstraalt naar de lage rug en tot 7 keer dagelijkse ontlasting, telkens zeer dun en waterig.
  Wat is de oorzaak?
  Grts, Manou

  Beantwoorden
 • Hans

  16/01/2017 - 15:31

  Heb een darmcoloscopie gehad 24-07-2016. 2 uur mee bezig geweest omdat het op een moeilijke plek zat t.h.v maag/mild. Hebben de platte grote poliep toen met de nodige pijn en steeds meer verdoving maar voor de helft weg kunnen krijgen. Behoorlijk in zitten wroeten. Sindsdien heb ik pijn links onderaan bij de liesstreek als of er een verstopping zit. Vooral wind hoopt zich op daar. Borrelt steeds. Moest dus alsnog op 31-08-2016 geopereerd worden. M.S.T te Enschede. Heb eerste keer bij onderzoek toen reeds aangegeven of het niet beter zou zijn om meteen te opereren. Waar of ik me mee bemoeide,was min of meer het antwoord. Nu nog steeds na 4,5 maand dezelfde pijn. Ben half November bij de huisarts geweest en heb de behandelende MDL arts aan detelefoon gehad. Zeggen dat alles oké is. Wat moet ik hiermee doen? (Volgens de huisarts is het geen liesbreuk.)

  Beantwoorden
 • Nora Goffart

  26/01/2017 - 23:10

  Vandaag coloscopie achter de rug. Het ergste is de voorbereiding met die vieze drank. Dan anesthesist prikje weg van de wereld en weer terug. In België is die korte verdoving heel normaal. Maar wij hebben dan ook het beste vverzorgingssysteem van de wereld. Dat moet je België toch nageven.

  Beantwoorden
 • Johan

  07/02/2017 - 22:44

  In feb 2016 onderging ik een coloscopie onder verdoving, op aanraden van de arts, ondanks een negatieve stoelgangtest. Na afloop had ik een lichte maar storende pijn in de buik. Ik hoopte dat dit van tijdelijke aard zou zijn, maar drie weken later voelde ik het nog steeds. Toen ik dit meldde bij het secretariaat van de betrokken dienst, vroeg de medisch secretaresse spontaan of het langs de linkerkant was, wat ik bevestigde. Ik was dus niet het eerste geval. Ik heb al diverse kuren probiotica ingenomen, maar toch komt die pijn op onregelmatige tijdstippen terug en is mijn stoelgang bijna nooit meer ‘normaal’. Je zou op de duur elk ziekenhuis mijden als de pest. Onderzoeken die onnodig zijn, om de ziekteverzekering op te lichten, en patiënten wegsturen die er slechter af zijn dan voor het onderzoek….

  Beantwoorden
 • Vee

  08/02/2017 - 20:43

  Je voelt er niks van, eens wakker enkel wat krampen maar na het laten van ettelijke winden zijn de krampen weg. Een lekkere tas thee en een sandwich met kaas. Vanaf 45 zou dit verplicht moeten zijn…heel wat leed zou verholpen zijn.

  Beantwoorden
 • frans

  08/02/2017 - 21:38

  Gisteren ook een coloscopie laten uitvoeren,geen last gehad,ook niet in een roes geweest,wel een inspuiting gehad,maar geen poliepen gevonden,nadien geen problemen gehad,was peace of cake,bedankt Imelda hospitaal,Bonheiden,Belgie

  Beantwoorden
 • Pascale

  21/02/2017 - 23:33

  Al 10 keer coloscopie laten doen in imelda bonheiden. Nooit iets gevoeld ervan wel onder lichte verdoving.

  Beantwoorden
 • noens anita

  17/03/2017 - 16:28

  ook coloscopie laten doen na uutslag ontlasting afwijking was bang maar allemaal meegevallen laten doen in lucas gent door dokterrogge sofie super vriendelijk onderlichte nacose uutslag grote gesteelde poiep van3cm nu afwachten uutslag dank u wel aan dokter en verpleegkunde

  Beantwoorden
 • Rita Jenken

  27/03/2017 - 18:07

  Ik woon in Italie en heb meerdere keren een colonscopia moeten laten maken omdat ik retto colitus ulcerose heb. Moet zeggen dat ik er helemaal niets van weet. Wordt ongeveer een kwartier ingeslapen met een lichte narcose (heet denk ik roesje in Nederland?). Zelfs een keer een gastroscopie en een colonscopia tegelijk gedaan. De dokter zei je slaapt toch en weet er niets vanaf. Dat was inderdaad zo. Heb er niets van gemerkt.

  Beantwoorden
 • Michael Vanwolleghem

  20/04/2017 - 09:14

  De eerste coloscopie kreeg ik in 2010. Diagnose:endeldarmkanker. Hierop volgend kreeg ik een inwendige echografie en coloscopie voor het nemen van een biopsie. Telkens zonder verdoving. Vervelend, maar niet echt pijnlijk. Ook al zat er toen een grote tumor in de weg. Nadien heb ik nog een zestal coloscopies gehad, maar dan telkens met een lichte verdoving. Bij één coloscopie moest er terug een poliep weggenomen worden.
  Ik kan de arts van hierboven bijtreden: je hebt nadien een goed gevoel en blij dat je weer veilig en gezond bent.
  Goed om weten: aan de eerste coloscopie heb ik te danken dat ik nog leef. Het was nog net op tijd en de behandeling was perfect. Ik ben nu genezen.
  Er schreef iemand dat de Belgische gezondheidszorg de beste ter wereld is: groot gelijk.

  Beantwoorden
 • Betty

  21/04/2017 - 17:24

  Januar 2016 coloscopie en alles was goed. Nu bloed in de stoelgang en moet terug voor onderzoek. Bang afwachten

  Beantwoorden
  • Michael Vanwolleghem

   27/04/2017 - 20:12

   Niet teveel zorgen in maken denk ik. Het duurt jaren eer een poliep kwaadaardig wordt. Als er verleden jaar zelfs nog geen poliep was, is er geen probleem denk ik.

   Beantwoorden
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Doe een gift

Red een leven. Het kan in 1 minuut!

#GeefOmJeDarm

Bestel wielersokken Serge Baguet

Esperity®

Op Esperity® kun je steun vinden bij lotgenoten en mantelzorgers, je ervaringen delen en je gezondheidsstatus opvolgen. Daarnaast kun je een overzicht vinden van klinische studies in je omgeving. Klik hier om te registreren en kom in contact met lotgenoten.

© 2017 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login