Mijn pistolet met (extra) salami…

Ik kijk er iedere week naar uit. De zondagmorgen, voor mij het meest “heilige” moment van de week. Het regionale “Wakker op Zondag” en nadien de nationale “Zevende Dag” zijn meestal ook van de partij. De ochtendwandeling naar de bakker om de hoek (letterlijk en figuurlijk) kan je moeilijk een fysieke inspanning noemen, maar het is net zoals voor veel Vlamingen een vast ritueel geworden.

Ik ben benieuwd hoeveel minder salami er de volgende dagen zal worden gegeten. Het “verwerkt” rood vlees heeft het de afgelopen dagen zwaar te verduren gekregen. De “Daily Mail” had vorige week op een subtiele manier het vuur aan de lont gestoken. De journalisten stonden op scherp en het kon niet snel genoeg maandag zijn. Want dan zou de WHO een “straffe” uitspraak doen.

Een uitspraak die de dagen nadien zowel de traditionele als de sociale media op haar grondvesten deed daveren. “Rood vlees is kankerverwekkend”. Meer heb je niet nodig om de boel te laten ontploffen en om een paar tonnen paniek over de bevolking te gooien.

Mijn telefoon wist niet wat er gebeurde, allemaal 02-nummers die om een reactie vroegen. Ik vond dat er toch wat tegengas (figuurlijk) mocht worden gegeven. Want eigenlijk was er niets nieuws verteld. Maar de manier waarop, en vooral de manier waarop de sociale media er boven op sprongen leverde spektakel op dat m.i. buiten alle proporties was.

Beste lezer, wees gerust, darmkanker wordt niet veroorzaakt door rood vlees of aanverwanten. Er zijn veel belangrijkere en grotere stukken van de “darmkanker”-puzzel die op tafel liggen. Van sommigen kennen we zelfs de vorm en inhoud nog niet. Tè veel (verwerkt) rood vlees is natuurlijk niet goed en kan het risico om later met darmkanker te worden geconfronteerd wel “iets” verhogen.

Een cursus statistiek had deze week overigens ook welkom geweest. Dan konden die 18 of 20% toch in een beter perspectief worden geplaatst en konden ongeruste moeders worden gerustgesteld. “Mag ik nog salami op de boterhammen van mijn kindjes leggen?” moet één van de meest gestelde vragen zijn geweest in de Vlaamse huiskamers. Op Twitter zag ik het volgende passeren: “Je hebt 95% kans om geen darmkanker te krijgen zonder rood vlees, 94% kans mèt rood vlees”. Nuchterheid van onze Noorderburen op zijn best.

Als de media evenveel aandacht zouden hebben besteed aan de mogelijkheden van het vroegtijdig opsporen van darmkanker had men veel meer darmkankers gestopt dan dat rood vlees ooit zal veroorzaakt hebben.

Daar ben ik nu eens 100% zeker van, en dat weet ook de WHO. Wie heeft er ooit gezegd dat “darmkanker een ideale ziekte is om vroegtijdig te worden opgespoord”. Juist, goed geraden… diezelfde WHO. Maar met dat nieuws kan je zelfs geen stagiair van de “Daily Mail” een tweet doen versturen.

Ik hoop dat jullie het rood vlees niet de rug toekeren, het heeft ook heel veel goede eigenschappen, waar we allemaal beter en sterker van worden.

Ik zou zeggen, fijn weekend en smakelijk eten! Ik doe er wat extra salami bij 🙂

Luc Colemont

Schermafbeelding 2015-10-29 om 08.21.16

 

 

 

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.