Zijn er dan echt méér darmkankers in Vlaanderen?

Inderdaad, en dit is nog goed nieuws ook. Het klinkt natuurlijk vreemd. Maar de resultaten die vandaag door de Stichting Kankerregister werden bekend gemaakt mag je onder het hoofdstuk “goed nieuws” klasseren. Het is het eerste officiële bewijs dat het Vlaams bevolkingsonderzoek naar darmkanker zijn eerste vruchten heeft afgeworpen. We hadden hiervoor al sterke aanwijzingen, maar nu kan je er niet meer naast kijken. De resultaten hebben betrekking op 2014, het eerste volledige jaar van het bevolkingsonderzoek in Vlaanderen. De Stichting registreert reeds jarenlang heel nauwkeurig alle gevallen van kanker in België. Nooit eerder werd een dergelijke “spectaculaire” toename (21%) van het aantal gevallen van darmkanker in Vlaanderen waargenomen.

Op zich verontrustend? Neen, absoluut niet. Integendeel! Dit is immers haast uitsluitend het gevolg, of beter dankzij het Vlaams bevolkingsonderzoek. Dit werd in oktober 2013 door Minister Jo Vandeurzen in samenwerking met het CvKO (Centrum voor Kankeropsporing) opgestart. Met dergelijk bevolkingsonderzoek wil men darmkanker juist een stap voor zijn. “Geef darmkanker geen kans” is geen holle slogan, maar een bewuste keuze, die duidelijke resultaten oplevert.

Nog meer goed nieuws! Voor het eerst in jaren werd -eindelijk- ook een belangrijke toename van het aantal gevallen in een vroege fase vastgesteld! Perfect datgene wat je hoopt met een screening of bevolkingsonderzoek te bereiken. Vroegtijdige diagnose betekent immers veel grotere kans op genezing en minder noodzaak aan dure behandelingen. Opnieuw een win-win situatie, ook op financieel vlak! Dat zal men in de Wetstraat graag horen … Als we nu het bevolkingsonderzoek nog kunnen uitbreiden naar de 50-55ers –zoals de Europese richtlijnen het voorschrijven- gaan we nog betere cijfers kunnen voorleggen. Nu moet je in Vlaanderen wachten tot je 56 bent alvorens je als man of vrouw wordt uitgenodigd. Niets belet deze mensen om nu reeds via de huisarts, de bedrijfsarts of via de apotheker (zelf-test) hun stoelgang te laten onderzoeken. Er is dus nog een ruime ‘groeimarge’.

Toch twee serieuze bedenkingen: er staat wel degelijk “Vlaams” bevolkingsonderzoek. Wallonië, waar het bevolkingsonderzoek reeds in 2009 werd opgestart, kan dit soort goede resultaten jammer genoeg niet voorleggen. De oorzaak daarvoor is niet ver te zoeken. De deelname aan het bevolkingsonderzoek bereikt daar zelfs geen 10%… Toch wel een schril contrast met Vlaanderen, waar reeds 50 % van de mensen deelneemt. Wat gezegd van ‘wereldkampioen’ Nederland, met een recent gepubliceerde deelname van bijna 73 (!!) %. Laat ons iets meer ambitie tonen. De lat van de 60% deelname moeten we in de volgende jaren ook kunnen overschrijden, hoe vroeger, hoe beter. Ben overigens erg benieuwd naar de nieuwe participatiecijfers (2015) die eind deze maand door Minister Jo Vandeurzen zullen worden bekendgemaakt.

In Wallonië hebben de poliepen jarenlang de kans gehad om rustig te groeien en eventueel te ontaarden in darmkanker. Van een ‘gemiste’ kans gesproken. Men had net zoals in Vlaanderen, ook in Wallonië heel wat leed en heel wat kosten kunnen besparen als méér mensen aan het bevolkingsonderzoek hadden deelgenomen… al jarenlang. Over het hoe en waarom ga ik het hier niet hebben. Daar zijn andere plaatsen voor om dit te bespreken. Ik wil wel graag mijn steentje bijdragen in dergelijke discussie.

Het kan jammer genoeg nog erger… “What about Brussels”. Een vraag die ik regelmatig moet beantwoorden als ik in de Europese Commissie of in het buitenland mag spreken. In Vlaanderen vraagt men af en toe: “Hoe zit het in Brussel?” En dan moet je met schaamrood op de wangen antwoorden: “There is no screening program in Brussels”  vrij vertaald…in Brussel is er geen screening. Ik wil hier niet de communautaire toer op gaan, politiek is misschien niet bepaald mijn sterkste punt. Maar is het toch niet godgeklaagd dat we anno 2016 in Brussel nog steeds geen screeningsprogramma hebben? Niet voor de Vlaamse Brusselaar, niet voor de Waalse Brusselaar. Tout court, voor elke Brusselaar… Dat iedereen die hiervoor verantwoordelijk is misschien toch even in de spiegel kijkt en zich de vraag stelt : “Als het echt zo “poepsimpel” is om levens te redden, leed te vermijden en kosten te besparen, waarom doen we dat dan niet?” Net zoals in Vlaanderen…. Laat die werkgroepen nu ook eens actiegroepen worden. Just do it…it’s time to screen!

Dr. Luc Colemont (maagdarmspecialist)   Managing Director   vzw Stop Darmkanker  

 

schermafbeelding-2016-10-10-om-21-06-09

 

 

Reacties (5)

 • Heidi Baeten

  11/10/2016 - 09:44

  Ik ben een vrouw van 45 jaar en werd verleden jaar op een dag tijd geconfronteerd met darmkanker met uitzaaiingen lever lymfeklieren…ongeneeslijk ziek verklaard. Het is inderdaad positief voor de mensen 50+ die de kans worden aangeboden om aan het onderzoek deel te nemen..maar het is toch ook opvallend dat meer jonge mensen darmkanker krijgen en niet meer te genezen zijn. Mijn dochters worden hiervan hopelijk gespaard daar ze zowiezo vanaf hun 30ste zullen gescreend worden. Darmkanker staat op nr 2 als meest dodelijke kanker…zouden we het niet kunnen klaarspelen om vanaf 35 jaar iedereen de mogelijkheid aan te bieden door de ‘poep’simpele test ook bij hen in de brievenbus te droppen..we zouden nog zoveel meer mensen het leed kunnen besparen. Maar toch mijn welgemeend respect voor uw inzet ..Heidi

  Beantwoorden
 • Rebecca

  11/10/2016 - 13:17

  Daarom kan men bij de apotheek zelf een iFOB test kopen en zelf doen. Poepsimpel

  Beantwoorden
 • Patricia Verbeeck

  12/10/2016 - 18:58

  Ik laat langs mijn huisarts een poeptest doen,die negatief was.Een maand later ben ik met een specialist aan het praten,daar mijn man een coloscopie laten doen had.Na dat gesprek,heb ik ook een coloscopie laten doen en wat bleek ik had toch een poliep!Dus ja,ik laat nu toch liever een coloscopie doen.
  Patricia

  Beantwoorden
 • Christel voets

  26/01/2017 - 19:07

  Na een gesprekje op joe fm met een specialist van darmkanker en het recente overlijden van de vrouw van Thomas buffel sta ik nu toch ook even stil bij darmkanker.
  Ik ga morgen voor mijn man en mezelf een self test halen bij de apotheker, poep simpel toch !!

  Christel

  Beantwoorden
 • De Potter Jozef

  22/02/2017 - 08:23

  Loop al 25 jaar met chronische buikpijn /10/12 X per dag op wc, en niet kunnen wegens verstopping, overloopdiarree, extreme gas ophoping enz, heb daarbij ook maagperforatie gehad, en 2 derden van mijn maag kwijt. Vorig jaar mijn dikke darm volledig uitgehaald zonder overleg met chirurg!!!!! Concreet is Mijn leven, schrijnend want ik ben ook nog beperkt in beweging door rugfractuur /verkeersongeval. Alles samen zit ik gevangen in mijn kleine wereld van mijn woonst. Ik zit 18 tot 20 uur per dag op omdat ik dichtbij een wc moet zijn gezien mijn voedselverwerking bijna onbestaande is, doordat ik 1een baby maagje heb, 2 alleen nog dunne darm die de functies van dikke darm moet overnemen wat natuurlijk niet kan en daarbij moet ik ook bijna doorlopend eten en gelijklopend naar de wc gaan. Sorry voor de langdradigheid, maar ik heb geen kanker en ik kan niet geholpen worden zegt men overal waar ik probeer dokters te vinden die gastroënterologie toepassen. Feit is dat ik ondervoed ben, geen weerstand meer heb, omdat ik niet genoeg kan eten. En ik mag niet zomaar alles eten. Dit en jaren van pijn en ellende, chronisch slaaptekort,en vooral helemaal alleen zitten met een schamele 1000 € van de FOD GEHANDICAPTEN heeft ervoor gezorgd dat ik volledig leeg en versleten ben van het jarenlange isolement en onbegrip van dokters en therapeuten allerhande. Wat ik hiermee nu wil zeggen is dat je ook heel erg ziek kan zijn als je geen kanker hebt.Ik heb heel veel medeleven met alle mensen die in een zelfde situatie zitten, met of zonder kanker. Ik persoonlijk ben overtuigd dat het voor mij niet lang meer zal duren. Ben tenslotte ook al 63 dus dat begint toch te tellen. En natuurlijk de eenzaamheid, stress, frustratie, verdriet en de wetenschap dat niemand weet of je nog leeft gezien ik geen enkel sociaal kontakt heb. En het financieel ook niet kan rondfietsen met mijn uitkering van de FOD/mensen met een beperking heet dat dan op basis van het puntensysteem wordt je uitkering bepaald. Ik weet niet of ik hiermee iets of iemand bereik in de positieve zin.?! Ik hoop alleen oprecht dat ik niemand beledigd of gekwetst heb.
  Groeten JO De Potter.

  Beantwoorden
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer

Doe een gift

Red een leven. Het kan in 1 minuut!

#GeefOmJeDarm

Esperity®

Op Esperity® kun je steun vinden bij lotgenoten en mantelzorgers, je ervaringen delen en je gezondheidsstatus opvolgen. Daarnaast kun je een overzicht vinden van klinische studies in je omgeving. Klik hier om te registreren en kom in contact met lotgenoten.

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login