De actiegroep “Stop Darmkanker” ontstond in februari 2010 toen maagdarmspecialist Dr. Luc Colemont samen met drie jonge studenten besloot om actie te voeren tegen darmkanker. De eerste campagne werd tijdens de internationale darmkankermaand in maart 2010 met succes gelanceerd via de sociale media. 

“Kennis delen kan levens redden is het motto of de baseline van de actiegroep die in juli 2012 officieel een vzw (zie infra) werd. De missie van de vzw “Stop Darmkanker” is duidelijk: ze wil iedereen overtuigen dat door vroegtijdige opsporing van poliepen en darmkanker het sterftecijfer van darmkanker drastisch zal dalen. Via diverse kanalen, waarbij internet en sociale media een belangrijke rol spelen, organiseert zij acties om informatie en voorlichting te geven over darmkanker. De kennis over deze sluipmoordenaar is bij het brede publiek nog steeds ontoereikend.

–       Wie weet dat er dagelijks 5 Vlamingen sterven aan darmkanker? Bijna vier keer meer dan in het verkeer…

–       Wie weet dat het 8 tot 10 jaren duurt vooraleer een kleine poliep eventueel darmkanker wordt?

–       Wie weet dat je méér dan 90% kans op genezing hebt als darmkanker vroegtijdig ontdekt wordt?

–       Wie weet dat 15% van de patiënten met darmkanker jonger dan 50 jaar is?

–       Wie weet dat 1 op 20 Vlamingen ooit geconfronteerd wordt met darmkanker?

–       Wie weet dat het blauwe lintje symbool staat voor de strijd tegen darmkanker?

–       Wie weet dat er een eenvoudige (poepsimpele) test voor de stoelgang bestaat om darmkanker vroegtijdig op te sporen?            

–       Wie weet dat een darmonderzoek (coloscopie) niet pijnlijk hoeft te zijn?

De vzw “Stop Darmkanker” beschikt over een eigen opblaasbare reuzendarm die erg geschikt is voor acties bij scholen, bedrijven, gemeentebesturen, etc..  Dankzij een kleine groep enthousiaste vrijwilligers en de financiële steun van enkele partners (*) kunnen meerdere acties per jaar georganiseerd worden. De vzw is steeds op zoek naar nieuwe partners. Donaties kunnen verricht worden via de website.

Vanaf het begin van de acties kan “Stop Darmkanker” rekenen op de belangeloze steun van talrijke Bekende Vlamingen.

Sedert september 2013 hebben het reclamebureau “10” en de webarchitecten van “Edge” een pro Deo samenwerking met de vzw Stop Darmkanker. Dit resulteerde o.a. in de “#DearBradPitt”, “#Saveyourselfie” en de “#Monstercoalitie” campagnes en een volledig vernieuwde website. De “DearBradPitt” campagne kreeg in 2014 de IAB Mixx-award als beste “Best online non-profit campaign“. De affiche van de vzw “Stop Darmkanker” werd genomineerd voor zowel  “De Standaard Solidariteitsprijs” van 2014 en 2015.

De vzw “Stop Darmkanker” is als social profit organisatie sedert de zomer van 2014 officieel geassocieerd met de internationale organisatie “Europacolon”.

Stuwende kracht Dr. Luc Colemont geeft talrijke lezingen in binnen- en buitenland voor zowel het brede publiek als collega’s artsen, apothekers en specialisten. In maart 2014 mocht hij op de TEDxFlanders meeting in Antwerpen zijn wens uitspreken: “Een wereld zonder darmkanker!”

Dankzij een financiële injectie van ondernemer en filantroop Marc Coucke, officieel medegedeeld op 1 december 2015, kan Dr. Luc Colemont zich vanaf 1 januari 2016 fulltime als “managing director” inzetten voor de vzw. Hij heeft zijn werk in het St. Vincentiusziekenhuis in Antwerpen na bijna 28 jaar stopgezet op 23 december 2015.

In 2016 gaf Dr. L. Colemont 132 lezingen in binnen-en buitenland!

____________________________________________________________________________

Op 4 februari 2012 had de oprichtingsvergadering van de vzw Stop Darmkanker plaats. De statuten van de VZW verschenen in het Belgische Staatsblad op 19 juli 2012.

De Raad van Bestuur bestaat sedert 19 september 2016 uit :

 Luc Peeters – voorzitter (advocaat)                                                                                                                                          

Theo Vaes – bestuurder van vennootschappen  (ontslagnemend)

Luc Colemont – gedelegeerd bestuurder (geneesheer-specialist)

Jan Van Lindt (consulting manager)

De Dagelijkse Werking bestaat uit:

Bruno Mettepenningen

Marleen Wauters

Marina Rypens                                                                                                                                                                                 

Luc Colemont

Erik Peeters

De teamvergadering heeft wekelijks plaats op woensdagnamiddag te 14u. 

 

Stop Darmkanker Community

Op Esperity® kun je steun vinden bij lotgenoten en mantelzorgers, je ervaringen delen en je gezondheidsstatus opvolgen. Daarnaast kun je een overzicht vinden van klinische studies in je omgeving. Klik hier om te registreren en kom in contact met lotgenoten.

Music For Life 2017

Registreer jouw warme actie en steun je favoriete goed doel.

music for life

© 2017 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login