“Pak me dan als je kan….”

We hebben het de afgelopen dagen al enkele malen over de fameuze “poliepen” gehad, de voorlopers van darmkanker, die er meerdere jaren over doen om van enkele millimeter uit te groeien tot een gezwel van 3 of 4 cm. Wanneer deze poliepen wat groter worden kunnen zij soms af en toe wat bloeden. Het bloedverlies is echter te beperkt om het met het blote oog op te merken in de stoelgang. Daarom dat speciale testen gebruikt worden om dit “occult” bloed op te sporen. Ik verwijs hier graag terug naar 6 Maart waar we het hadden over de “iPod of iFOB”.

 

Tijdens een darmonderzoek (coloscopie) gaat de specialist met een flexibele dunne buis de gehele binnenkant van de dikkedarm onderzoeken. Als hij dan poliepen vindt kan hij die bijna steeds onmiddellijk verwijderen. De patiënt die het onderzoek ondergaat, voelt of merkt hier niets van. In de tekeningen en het bijgaande filmpje ziet men hoe twee naast elkaar gelegen poliepen die een kort steeltje hebben weggenomen worden. Er wordt eerst een lus rondom de poliep gelegd en vervolgens wordt die rond de steel zachtjes dichtgetrokken. Met een elektrische stroom zal men de poliep tegelijkertijd afsnijden en de kleine wonde dicht schroeien. Hierdoor wordt de kans tot een bloeding tot een minimum beperkt.

 

De poliepen die in het filmpje te zien zijn zijn ongveer 2 à 2,5 cm groot en zullen haast zeker uitgroeien tot een darmkanker als ze niet werden weggenomen. In dit filmpje zie je dus hoe een darmkanker vermeden wordt. Deze patiënt is vanaf nu poliep-negatief ! Binnen drie jaren zal er een controle-onderzoek gebeuren om na te gaan of er zich nieuwe kleinere poliepen gevormd hebben.
Het heeft wel iets van een Playstation-spelletje, maar het is voor ons dagelijkse werkelijkheid.
En je ziet dat witte rook ook hier goed nieuws betekent….de poliep is afgesneden….

 

PolypPolyp

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.