Samen met striptekenaar Mario Boon schreef Dr. Luc Colemont het scenario van “Dirk”. Een “graphic novel” of stripalbum over een 50-jarige geschiedenisleraar die geconfronteerd wordt met darmkanker. Een spannend en ontroerend verhaal, een rollercoaster van emoties. Een mooie en unieke manier om het belang van het vroegtijdig opsporen van darmkanker op een laagdrempelige manier extra onder de aandacht te brengen bij het brede publiek.

Het album (56 pagina’s) kwam op 6 maart 2019 op de markt. Het boek is beschikbaar in zowel hard- al softcover. De opbrengst van het boek gaat integraal naar onze vzw Stop Darmkanker. Het werd uitgegeven bij Ballon Media (huidige Standaard Uitgeverij Strips) en verscheen vrij snel in het Nederlands, Frans (Jean), Engels (John) en… Aantwaarps (met dank aan Guillaume Van der Stighelen). Nadien volgden Luca (Italiaans), Dirk (Duits), Erol (Turks), Joào (Portugees), Juan (Spaans) , Joàn (Catalaans). Sedert kort zijn ook de Arabische (Ziad) en Chinese (Lao Dung) versie klaar. Er is zelfs een Georgische vertaling.

In Italië maakte “Luca” deel uit van een nationale sensibiliseringscampagne welke georganiseerd werd door FISMAD (de overkoepelende federatie van maagdarmziekten-organisaties)

In Portugal werden liefst 70.000 exemplaren ingezet voor een nationale sensibiliseringscampagne welke georganiseerd werd door verzekeringsmaatschappij AGEAS. Burgers kunnen er bij de apotheek hun testkit ophalen. 

Het album werd ook genomineerd voor de “Golden Crane Award” van Olympus.

Het album behoort ook bij de 3 genomineerden voor de “Felix Burda 2020”-award in Berlijn. Wegens de coronacrisis ging de ceremonie niet door. De uiteindelijke winnaar is nog niet bekend gemaakt.

 

Bij de lancering besteedde de geschreven pers aandacht aan ons album : Gazet van Antwerpen, Het Laatste Nieuws, Het Belang van Limburg, De Morgen.

We ontvingen een eerste “officiële” recensie van Wouter Portman van Stripspeciaalzaak.be

Ondertussen verscheen ook een erg lovende “vlog” van dè Nederlandse stripspecialist Marcel Haster! Echt de moeite om even te bekijken!

En dit schrijven anderen:

“Het zojuist verschenen stripverhaal ‘Dirk’ van de stichting Stop Darmkanker is een echte ‘must read’ en oh zo herkenbaar. Het verhaal van de rollercoaster waarin je terecht komt als je het nieuws krijgt dat je darmkanker hebt, de angst na elk onderzoek, de therapieën die je onderuit halen maar vooral dat het leven een strijd waard is. Bedankt Luc Colemont en co!” (Koen Gandry)

Het werd geen melige, karameliserende en droevige strip, maar echt een verhaal dat de strijd perfect in beeld brengt, dat hoop geeft, en liefde!!!’ FORZA!” (striprecensent Seppe Cools)

“Ik vond het op vele vlakken een zeer herkenbaar verhaal. Het heeft me ook geraakt, sommige stukken heb ik met een krop in de keel gelezen. Maar misschien ben ik wel een emotioneel persoon. Ik hoop dat vele mensen de stap zetten om zich te laten testen na het lezen van deze strip” (Mascha Van Huffelen)

“Normaal geen stripfanaat, maar deze kon ik niet laten liggen. Goed verhaal (uit het leven gegrepen?) en sterke illustraties! Ik ben fan!” (Steven De Groote)

“Heb het stripverhaal in 1 ruk uitgelezen. Ik vind het echt wel heel fijn om te lezen. Zowel de verhaallijn als de spanningsboog zijn sterk. Net als de verschillende personages en subverhalen. Ook de tekenstijl is zeer toegankelijk – beetje in de stijl van de klassiekere actiestrips zoals XIII en zo.” (Björn Joos)

“Een prachtig verhaal over de strijd tegen darmkanker en de vergelijking met de gladiatoren in het oude Rome. De vergelijking met de strijd van “onze Wim” tegen “het monster” kon niet treffender zijn!” (Jan Roefs)

“In één trek uitgelezen. Goed scenario en prachtige inkleuring. Indrukwekkende strip, vanwege een 54 jarige….” (Bob Van Loock)

“Ik heb de strip gelezen, het is zeer expliciet weergegeven, stemt tot nadenken en zet aan tot ACTIE. Mooie alternatieve sensibiliseringsactie!” (Daisy De Staerke)

“It’s very confronting, emotional and easy to read” (Dan Micu)

 

En Mario Boon schreef zelf een mooie bijdrage over het tot stand komen van dit album.

Mario Boon vertelt ook in een kort filmpje over de strip. Klik, kijk en luister :-)

 

Iemand die als Stadium IV-survivor het album als één van de allereersten mocht inkijken en lezen schreef het volgende:

“Jawadde…. pffffieuw…. moeilijk te omschrijven hoeveel emoties dit bij me teweeg brengt .. dit is werkelijk…een ongelooflijk fantastisch verhaal… ik had veel verwacht maar dit overtreft alles… ik zal nog even moeten bekomen.. Chapeau Luc , jouw werk getuigt van gedrevenheid, door en door kennis over hoe een patiënt zich voelt en wat hij meemaakt, hoe zijn gewone leven zich verder afspeelt, hoe humor een rol blijft spelen in de verwerking enz.. en hoe fijn je door de strip heen eigenlijk alles over darmkanker te weten komt. Prachtig !  Meer dan bedankt dat ik dit al vooraf mocht lezen. Dit raakt me echt heel erg..”

!!!! Je kan hier nu het volledige album downloaden (het STDK-dossiertje achterin zit wel niet in deze versie). Gewoon klikken op de cover links, downloaden en veel leesplezier! #stopcorona

!!!! Je kan nu ook zelf de “Dirk-corona” puzzle maken! Een leuk tijdverdrijf in deze moeilijke tijden… Klik op de rechtercover kies aantal stukjes (al dan niet gedraaid)…en succes met de puzzle!

 

   

              PUZZEL

preview99pieceDirk “Corona”

Op 20 oktober in de winkel

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer

Dirk

Dirk

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login