“Zou u een verhaal vertellen als u daarmee een leven kan redden?” Het is stil in de zaal waar Luc Colemont één van zijn veel bezochte lezingen geeft. Vele hoofden knikken. “Dat is precies wat ik nu doe,” vervolgt de voormalig maagdarmspecialist. “Door kennis te delen met u, red ik levens.”
Al 28 jaar werkte Luc Colemont als maagdarmspecialist in het Sint Vincentius ziekenhuis. Wekelijks voerde hij heftige gesprekken met patiënten over de sluipmoordenaar die darmkanker heet. “In 2004 bezocht ik een symposium over darmkanker. Het viel mij op hoe groot de kloof was tussen internationale richtlijnen gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en anderzijds de dagelijkse praktijk. Ik besefte het belang van goede voorlichting en daarbij het doen van preventieve screening. Darmkanker is één van de drie kankers die op te sporen is via een algemeen bevolkingsonderzoek. Als darmkanker in het eerste stadium wordt ontdekt, is de overlevingskans 95 procent. Daarom is het zo belangrijk dat mensen aan het bevolkingsonderzoek meedoen. Ik stond voor een keuze: leg ik me erbij neer dat er weinig voorlichting wordt gegeven of is het mijn taak om de kennis die ik als arts heb te delen waardoor je veel leed kan besparen?”
Luc koos voor het laatste en startte, naast zijn fulltime job, met het geven van lezingen. Daarnaast zette hij zich in om het bevolkingsonderzoek voor darmkanker op de politieke agenda te krijgen en met succes. In het voorjaar van 2006 gaf minister Inge Vervotte toestemming om een werkgroep op te richten die de screening in Vlaanderen onder de loep nam. Dit resulteerde uiteindelijk in het bevolkingsonderzoek dat vanaf oktober 2013 in België van start ging. Om de boodschap ‘Screening redt levens’ te verspreiden richtte Luc in 2010 de actiegroep Stop Darmkanker op. “Onze start was bruisend”, blikt Luc terug. “Via mijn goede vriend Theo Vaes van het Antwerp Business Centre leerde ik een aantal studenten kennen. Zij waren destijds de wizzkids van Lonely Alien Productions en maakten mij wegwijs in de wereld die social media heet. Ik leerde hoe belangrijk deze kanalen zijn als je informatie en voorlichting wil geven. Er werden vijf doelen gesteld aan onze eerste campagne: we wilden 1800 facebook fans, twee artikelen in de nationale pers, een aantal bekende Vlamingen en internationale mensen moesten onze actie op Youtube steunen en ik ging 44 dagen bloggen over darmkanker. Je realiseert je dan pas hoeveel tijd dat kost, maar het succes mocht er zijn. Wij haalden onze doelen ruimschoots en zetten een eerste stap in de goede richting van meer aandacht genereren voor darmkanker.”
Twee jaar later werd de actiegroep onder leiding van Luc geformaliseerd tot een stichting, nog altijd met hetzelfde doel. “Ik vergelijk onze stichting altijd met een rubberen bootje. In tegenstelling tot de grote cruiseschepen (alias organisaties) roeien wij met de riemen die we hebben. Het is bijzonder hoe wij toch over de oceaan varen met weinig middelen. Ik ben het meest trots op de ‘SaveYourSelfie’ en de ‘Dear Brad Pitt’ campagnes. Bij SaveYourSelfie vroegen wij tijdens darmkankermaand negen bekende Vlamingen een selfie te maken in het toilet om aandacht te vragen onder het mom van ‘Red jezelf, doe ook de test’. En het jaar daarvoor schreef ik een brief naar Brad Pitt om hem te feliciteren met zijn 50ste verjaardag en hem te vragen de iFOB-zelftest te doen. Of hij de test ooit gezien heeft, weet ik niet, maar we kregen wereldwijde media-aandacht. Ik zeg altijd maar: wij zijn not just better, but different.”
Met inmiddels de 100ste lezing geboekt in zijn agenda kwam vorig jaar bij Luc het besef dat het te zwaar werd om fulltime maagdarmspecialist en voorlichter te zijn. “Circa 95 procent van mijn vrije tijd stopte ik in Stop Darmkanker. Veel mensen beseften niet dat ik fulltime in het ziekenhuis werkte. Het werd tijd om een keuze te maken. Al toen ik vijf jaar was, wist ik dat ik dokter wilde worden. Maar als ik nu zou kiezen, zou mijn voorkeur uitgaan naar marketeer. Volgens mij heb ik het talent van mijn vader om onderwerpen aan de kaak te stellen”, glimlacht hij. “Eigenlijk verkoop ik voorlichting om te voorkomen dat darmkanker ontstaat. Na een vaderlijk gesprek met Marc Coucke gaf hij mij de mogelijkheid om mijn droom waar te maken door te investeren in Stop Darmkanker. Hierdoor kon ik mezelf fulltime voor de stichting inzetten. Het was gek om na zo’n lange tijd mijn badge in het ziekenhuis in te leveren. Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn beslissing. Nu ik fulltime voor Stop Darmkanker werk, valt alles op zijn plek. Ik was altijd al een specialist met een maatschappelijke boodschap. Ik heb er met mijn knieën in gestaan. Doordat ik nu de vrijheid krijg om fulltime lezingen te geven, ga ik in hoog tempo darmkanker te lijf. Dat is waar ik het voor doe. Wij gaan allemaal dood, maar de sterfte door darmkanker neemt wel iets af. Natuurlijk droom ik van een wereld zonder darmkanker, al is die weg nog lang. Mijn grote boodschap blijft: Doe de test en sterf niet door schaamte.”
… dagelijks 580 mensen de diagnose Darmkanker krijgen in Europa.
… 1 op de 7 patiënten jonger is dan 50 jaar.
… Stop Darmkanker inmiddels 94.000 leden heeft op facebook.
Doe ook de test en sterf niet door schaamte!
– Reportage door de Nederlandse TV-presentatrice en programmamaakster Mirella van Markus
© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.