Aambeien, hemorroïden of speen…. Velen onder ons hebben er al eens last van gehad. Een frequent probleem dat thuis ook niet altijd het eerste gespreksonderwerp bij de koffietafel is. Uitwendige aambeien kunnen soms aanleiding geven tot een plots opgekomen pijnlijke zwelling die al dan niet met helderrood bloedverlies kan gepaard gaan. Dat wordt ook een “peri-anale trombose” genoemd. Het woordje trombose klinkt wat beangstigend, maar wijst hier vooral op een kleine klonter die zich vormt wanneer een klein bloedvatje onder de huid openbarst.Pijnlijk, maar niet gevaarlijk…Inwendige hemorroïden kunnen aanleiding geven tot pijnloos helderrood bloedverlies dat vaak druppelend in het toilet kan zijn. Als je het de eerste keer meemaakt is het wel wat schrikken… maar er bestaan de dag van vandaag verschillende technieken om dit te behandelen als dit zich te vaak zou voordoen.En gelukkig kunnen we ook zeggen dat er geen enkel verband bestaat tussen bloedende aambeien en darmkanker. Dus geen verhoogd risico.

Wel mag men niet uit het oog verliezen dat men dit best toch laat onderzoeken, zeker als het blijft aanhouden, om zeker te zijn dat het om bloedende aambeien gaat. Een onderzoek met de vinger (rectaal touché) al dan niet aangevuld met een kijkonderzoek (rectoscopie) van het laatste stukje van de dikkedarm (endeldarm) moeten hierop een antwoord kunnen geven.. Ook dit moet je bespreken met je huisarts. Je hoeft hierover helemaal niet beschaamd te zijn…

Op 20 oktober in de winkel

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer

Stop Darmkanker Community

Op Esperity® kun je steun vinden bij lotgenoten en mantelzorgers, je ervaringen delen en je gezondheidsstatus opvolgen. Daarnaast kun je een overzicht vinden van klinische studies in je omgeving. Klik hier om te registreren en kom in contact met lotgenoten.

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login