Het antwoord is vrij duidelijk: ja!  De dag na een onderzoek kan je normaal werken. In bijna alle ziekenhuizen in Vlaanderen wordt het onderzoek onder een lichte narcose of verdoving uitgevoerd. Het inblazen van de lucht om de binnenwand van de darm beter te kunnen zien en het invoeren van het toestel tot aan het begin van de dikkedarm, waarbij verschillende bochten dienen te worden genomen kan soms wat vervelend en pijnlijk zijn. Daarom is een lichte narcose voor een volledig onderzoek van de dikkedarm wel aangewezen. Er zijn twee soorten verdoving. Eén waarbij je niet helemaal in slaap bent en soms een deel van het onderzoek mee kan volgen op het scherm. Hiervoor gebruikt men meestal midazolam (Dormicum) dat in een infuus of kleine baxter via de ader wordt ingespoten. Een tweede soort verdoving geeft het gevoel dat je volledig slaapt en helemaal niets voelt van het onderzoek. Dan wordt propofol (Diprivan) via de ader door een anesthesist toegediend. De eerste medicatie is na enkele uren uit het lichaam, terwijl het tweede wat sneller wordt afgebroken in het lichaam, waardoor je vrij snel volledig terug wakker bent. Veiligheidshalve mag je wel niet met de auto rijden na het onderzoek. Je reactiesnelheid kan immers nog enkele uren na het onderzoek niet 100% zijn, daar mag je dus geen risico mee nemen… Na een nachtje slapen kan je de dag nadien je normale activiteiten wel hervatten.

Lees hier de 31 antwoorden op 31 vaak gestelde vragen!

Op 20 oktober in de winkel

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer

Stop Darmkanker Community

Op Esperity® kun je steun vinden bij lotgenoten en mantelzorgers, je ervaringen delen en je gezondheidsstatus opvolgen. Daarnaast kun je een overzicht vinden van klinische studies in je omgeving. Klik hier om te registreren en kom in contact met lotgenoten.

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login