Davy Brocatus

Onze zesde “Wijze” is een bekende Vlaming. Als “Peter” van onze “Stopdarmkanker”-actie mocht hij niet ontbreken in het rijtje. Als danser, akteur en presentator heeft ook hij zijn eigen kijk op de problematiek van het vroegtijdig opsporen van darmkanker.

Davybrocatus

Een buik vol…

Als wetenschap en mensheid elkaar ontmoeten…

Nooit heb ik zelf de dokters aan de lopende band opgezocht ; telkens maar uitstellen en hopen dat de kleine en/of grote ongemakken van zelf weer zouden overgaan. Wie heeft al eens geen last van een buikje dat lawaai maakt of spijsvertering die wat moeilijker gaat na een zware maaltijd. Zeker in de periodes rond kerst en Nieuwjaar hebben velen onder ons prijs…

Wanneer echter de alarm belt rinkelt in de familie en het woordje “kanker” valt voor de eerste keer in de naaste omgeving, is het plots niet meer zo de ver van mijn bed zaak”.  Overal hoor je het wel maar blijft het toch een begrip ver in de atmosfeer. Tot de dag dat het noodlot effectief en onverlaten toeslaat bij een van je dierbaren. De volgende dag is nooit meer wat het was. De onbezorgdheid maakt plaats voor realiteit en het besef : “het kan ook ons overkomen”.

De strijd begint en uiteraard is iedereen er mee begaan. Wanneer je je echter begint te verdiepen in de materie, kom je tot de vaststelling dat darmkanker een ernstige en vaak voorkomende vorm is die momenteel jaarlijks aan 1.800 personen het leven kost  ;  twee keer zoveel als slachtoffers in het verkeer.

Wanneer je dan ook weet dat deze vorm van kanker heel makkelijk te voorkomen is daar de broeihaarden slechts na een zeer lange periode kwaadaardig worden, betekent dit dat heel veel mensen, mits een goede screening, nog zeer goed geholpen kunnen worden.

Plots krijg je een andere kijk wanneer nog andere familieleden bij een screening poliepen moeten laten verwijderen bij een coloscopie. Het is op zich een kleine ingreep, pijnloos en vooral het detectie systeem bij uitstek dat heel veel leed kan voorkomen in de toekomst.

Zelfs via een staaltje van de dagelijkse ontlasting kan een eerste vaststelling al gebeuren of je wel of niet tot de risico groep behoort. Simpel, eenvoudig, goedkoop en efficiënt… zonder het verplichte doktersbezoek. Waarom gebeurt dit dan niet op grote schaal, bij ons, in Europa, overal waar mogelijk… Omdat het geld kost aan de overheid… Wel, veel minder dan de vele repressieve maatregelen als onschuldige poliepen te laat worden ontdekt en reeds gevormd zijn tot kwaadaardige gezwellen met (dodelijke) kanker als gevolg.

Ik ben geen dokter, specialist, wetenschapper maar mijn boeren verstand zegt me dat dit dan toch de prioriteit moet zijn… Hoeveel spenderen we jaarlijks niet aan preventie rond verkeersslachtoffers. Dit moet en mag zeker met onze “belastingscenten”. Maar als ik toch mag kiezen waar mijn centen mee naar toe gaan, ijver ik er voor om heel wat mensenlevens te redden met een algemene screening rond het opsporen van darmproblemen- en/of poliepen…

Hoop doet leven en om hier de nodige bekendheid aan te geven ben ik dan ook met plezier in gegaan op de vraag om peter te zijn van het project : “Stop Darmkanker”. België is nu voorzitter van de Europese Unie ; wel als ze dit dan ook maar op de prioriteiten lijst zetten van akties in Europa, België en Vlaanderen.

Ben ik naïef of is dit te eenvoudig ? Ik weet het niet ? Maar een wetenschapper hoef ik hier niet voor te zijn want af en toe is gezond verstand toch ook een goede remedie…

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.