Het Vlaams bevolkingsonderzoek naar darmkanker

Vanaf begin oktober 2013 krijgen alle mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar een uitnodiging vanwege de Vlaamse overheid ontvangen om zich om de twee jaar te laten testen op darmkanker (colorectale kanker).Men schat dat door dit bevolkingsonderzoek jaarlijks ongeveer 400 overlijdens als gevolg van darmkanker kunnen worden voorkomen. Vanaf 1 juni 2017 worden ook de 55-jarigen uitgenodigd. Op 4 juli 2018 werd bekendgemaakt dat ook de 53 en 54-jarigen nog zullen worden uitgenodigd in 2018.

In 2014 namen 50,3 % van de mensen deel aan het bevolkingsonderzoek. (657.887 uitgenodigd). In 2015 namen 51,4 %  deel aan het bevolkingsonderzoek (529.767 uitgenodigd). Minister Jo Vandeurzen hoopt dat in 2020 60% van de Vlamingen deelnemen aan het bevolkingsonderzoek.

Eind oktober 2017 werden de cijfers bekendgemaakt van 2016. In 2016 werden 571.034 Vlamingen uitgenodigd, waarvan er 54,5 % deelgenomen hebben. Dit is een mooie toename van 3 % ! Bij 6,6 % bleek de test afwijkend te zijn.

Darmkanker is de derde meest voorkomende kanker in België. Jaarlijks stelt men bij meer dan 5000 Vlamingen darmkanker vast. Elk jaar eist darmkanker in Vlaanderen bijna 2000 levens. Dat zijn er gemiddeld 5 per dag. Als de ziekte vroeg genoeg ontdekt wordt, geneest 95% van de patiënten. Bovendien  zal de behandeling ook makkelijker verlopen.Daarom is screening zo belangrijk. Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker maakt gebruik van een test waarmee occult bloed in de stoelgang wordt opgespoord. Dit is bloed dat met het blote oog niet kan worden gezien. Dit noemt men de iFOB-test of immunochemische fecaal occult bloedtest. Dat is momenteel de meest geschikte test voor vroegtijdige opsporing van darmkanker.De doelgroep krijgt in de komende maanden een pakket thuisbezorgd waarin een cilindervormig buisje met een borsteltje zit. Iedereen kan de staalname thuis doen: u gaat met het borsteltje enkele malen door de ontlasting en stopt het vervolgens terug in het buisje.

De iFOB-test (“mascara-test”)

Dat buisje stuurt u in de bijgevoegde en voorgefrankeerde omslag samen met het antwoordformulier naar het laboratorium. Het labo onderzoekt de stoelgangstalen op (occulte) bloedsporen. Binnen twee weken krijgen u én uw huisarts het resultaat van deze test.Indien blijkt dat er meer bloed aanwezig is dan normaal, dan betekent dat nog niet automatisch dat er sprake is van kanker. Uw huisarts zal u dan verwijzen naar een specialist voor verder onderzoek. Het gaat hier over een kijkonderzoek van de darm, een zogenaamde colonoscopie.Uw deelname aan het bevolkingsonderzoek is geheel vrijwillig.Als u niet wenst deel te nemen omwille van een bepaalde medische of niet medische reden vermeldt U dat op het antwoordformulier.

Wenst u in de toekomst nooit meer een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker te ontvangen? Duid dit aan in het antwoordformulier. U kunt het antwoordformulier ook elektronisch invullen.

Opgelet: voor de gratis test moet u wachten op uw uitnodiging.

In 2017 ontvangen mannen en vrouwen die 56, 58, 60, 62, 64, 66, 68, 70, 72 en 74 jaar worden, een uitnodiging met de test. Meestal gebeurt dit rond de periode van de verjaardag. Voor sommige mensen kan dit reeds de tweede of zelfs derde uitnodiging zijn.

Indien men de afgelopen 10 jaren een darmonderzoek heeft laten uitvoeren, wordt men voorlopig niet uitgenodigd. Indien men de afgelopen 2 jaren via de huisarts en een erkend labo zijn stoelgang heeft laten onderzoeken, wordt men ook nog niet uitgenodigd. Dan gebeurt pas na 10 jaren (coloscopie) en na 2 jaren (stoelgangonderzoek)

 

Eerder testen?

De Europese Unie beveelt een bevolkingsonderzoek naar darmkanker aan voor alle mensen van 50 tot en met 74 jaar. Hopelijk zullen in de toekomst in Vlaanderen ook 50 tot en met 55-jarigen worden uitgenodigd voor screening. In afwachting van die beslissing raadt de Stichting tegen Kanker aan alle 50 tot 55-jarigen om met hun huisarts te praten over een individuele opsporing van bloed in de stoelgang. Deze test is dan niet gratis. Sedert eind vorig jaar kan men nu bij elke apotheek een zelftest (Fec-O-test) kopen.

Als u zich zorgen maakt over uw risico op darmkanker, neem dan contact op met uw huisarts en bespreek dit met hem of haar.

Deze klachten kunnen wijzen op poliepen in de darm of op darmkanker:

• bloed of slijm in de stoelgang • aanhoudende onregelmatige stoelgang, verstopping, diarree • vaak buikpijn hebben • krampen • het gevoel naar het toilet te moeten, zonder dat het echt moet • vermageren zonder reden.

Wie één of meer van deze klachten heeft, gaat best naar de huisarts.  Niet iedereen met poliepen of darmkanker heeft deze klachten. Voor personen die reeds darmkanker hebben gehad of met een eerstegraads familielid met darmkanker, wordt een colonoscopie (endoscopisch darmonderzoek) aangeraden, eenmaal per 5 jaar vanaf de leeftijd van 40-50 jaar.

Meer info op de website van de Vlaamse overheid 

 

 

Op 20 oktober in de winkel

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer

Stop Darmkanker Community

Op Esperity® kun je steun vinden bij lotgenoten en mantelzorgers, je ervaringen delen en je gezondheidsstatus opvolgen. Daarnaast kun je een overzicht vinden van klinische studies in je omgeving. Klik hier om te registreren en kom in contact met lotgenoten.

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login