Hoe darmkanker vroegtijdig opsporen?

Als darmkanker vroegtijdig wordt ontdekt is er meer dan 90% kans op genezing!

Preventieve onderzoeken

Preventief onderzoek is het onderzoeken van mensen die geen klachten hebben. Dit wordt ook wel ‘screening’ of ‘secundaire preventie’ genoemd. Preventief onderzoek heeft alleen maar zin:

  • Als het vroegtijdig vaststellen iets oplevert
  • Als er een redelijke kans is dat iemand de ziekte heeft of zal krijgen

Deze twee voorwaarden gelden absoluut bij darmkanker. Sedert 2013 bestaat er in Vlaanderen een bevolkingsonderzoek voor het vroegtijdig opsporen van darmkanker. Alle informatie over het bevolkingsonderzoek vind je op deze pagina van de Vlaamse overheid.

Primaire preventie bestaat in het volgen van een ‘gezonde levensstijl’. De belangrijkste factoren zijn het vermijden van overgewicht, niet roken, geen overmatig alcoholgebruik, een gezonde evenwichtige voeding (vezelrijke voeding, vermijden van teveel verwerkt rood vlees) en regelmatige lichaamsbeweging. Dit kan het gemiddeld risico op darmkanker (dat 5% bedraagt) verminderen met 25%!

Preventief onderzoek bij darmkanker kan door middel van:

1. Ontlastingsonderzoek

Het ontlastingsonderzoek is een onderzoek naar zeer kleine hoeveelheden bloed in uw ontlasting.  Je kan die met het blote oog niet zien. Daarom wordt ook van ‘Fecaal Occult Bloed Test’ (FOBT of iFOB test) gesproken. Bloed in de ontlasting kan wijzen op een kleine poliep of een beginnend gezwel in de darm. Het kan echter ook andere, onschuldige, oorzaken hebben.

Als bij het ontlastingsonderzoek ‘occult bloed’ wordt aangetroffen spreekt men van een ‘afwijkende’ test. Je huisarts zal je zeker aanraden om  een kijkonderzoek (coloscopie) te laten door door een maagdarmspecialist om de oorzaak op te sporen. 

 De FOBT is goedkoop en gemakkelijk en proper uit te voeren. Een nadeel van de test is dat het niet specifiek is voor poliepen en tumoren. Als er occult bloed wordt aangetroffen, kan dat ook afkomstig zijn van een aambei, een kloofje in de anus of een ontsteking in de darm. Aan de andere kant zijn er ook kleine poliepen en beginnende tumoren die niet (dagelijks) bloeden. De uitslag kan dus ook negatief zijn, terwijl er toch wel een poliep of een tumor in de darm zit. Dat kan in 3 tot 5% van de testen het geval zijn.

2. Kijkonderzoek (coloscopie)

Een kijkonderzoek van de dikke darm wordt ook wel ‘coloscopie’ genoemd. De arts gaat met een flexibele dunne slang (endoscoop) via je anus de dikke darm nakijken. Met de endoscoop kan de arts de binnenkant van je darm goed bekijken. Poliepen en tumoren kunnen op die manier goed opgespoord worden.

Tijdens een coloscopie is het ook mogelijk om een biopsie te nemen, waarbij een klein stukje weefsel wordt weggenomen. Hier voel je niets van. Dit weefsel wordt in het laboratorium onderzocht door de (anatoom)patholoog. Tijdens het onderzoek kunnen poliepen meestal meteen verwijderd worden. Ook dit is pijnloos.

Het is belangrijk dat de darm mooi proper is, zodat de arts alles aan de binnenkant van de darm zo goed mogelijk kan bekijken. Enkele dagen voor het onderzoek wordt best een restenarm dieet gevolgd. Men zal ook een speciaal drankje moeten innemen om de darm te spoelen en proper te maken. Je krijgt hiervoor steeds de nodige instructies.

We zijn er voor jou

Het ‘Stop Darmkanker’-team heeft slechts één doel voor ogen: een wereld zonder darmkanker. Op onze website vind je betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde informatie. Wij geloven in het principe “méér informatie = minder darmkanker”!

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.