Internationale darmkankermaand

Maart = Internationale Darmkankermaand, dé maand waarin we stilstaan bij bewustwording, educatie en preventie van darmkanker wereldwijd.

Maart is – op enkele uitzonderingen na- wereldwijd de Internationale Darmkankermaand.

De maand waar we bij Stop Darmkanker een extra tandje bijsteken. Een extra inspanning in onze strijd tegen darmkanker. Je hoort vaak zeggen dat patiënten niet graag het woord strijd gebruiken. Dat begrijpen we. Maar als organisatie, als ‘partij’ die ijvert voor een wereld zonder darmkanker is het woord ‘strijd’ o.i. wel op zijn plaats. De getallen zijn bekend, die zijn om van te duizelen. Getallen om bij stil te staan, maar vooral getallen om actie tegen te voeren.

Die actie nam in 2024 (weer) verschillende vormen aan. Er dook tijdens de maand maart  enorm veel blauw op! Verschillende iconische gebouwen en historische gebouwen kleurden blauw: de VRT-toren, stadhuis in Halle, Havenhuis, stadhuis in Schelle, ‘T Schoon Verdiep (Stadhuis Antwerpen), Botanic Sanctuary Hotel (Antwerpen) en het Medisch Centrum Leie (Oost-Vlaanderen).

Blauw is niet alleen de kleur van het lintje voor de strijd tegen darmkanker, maar ook de kleur van hoop. In deze bijzondere tijden willen we dat extra onderstrepen! De hoop voor een nog betere opsporing van darmkanker, de hoop voor een nog betere behandeling. Die hoop mag en moet terecht bestaan. De geneeskunde boekte de laatste decennia gelukkig grote vooruitgang. Preventie is geen toverwoord meer, het werkt. Zeker als het darmkanker betreft!

Alle acties tijdens de maand maart (2024)

  • De ‘warme bakkers kwamen voor het 5de jaar weer in actie.
  • Ook werden in Vlaanderen onze speciale broodzakken met #groteboodschap ‘Doe De Test!’  via talrijke bakkers verdeeld. 
  • Verschillende iconische gebouwen kleuren blauw.
  • Hotel Van der Valk in Mechelen was er opnieuw bij met 2 acties! Download de fijne tekening van #Chrostin hier en inkleuren maar!
  • Pizzaketen Kingslize droeg onze grote “Doe.De.Test” boodschap uit.
  • Zelfs het Vlaams Parlement deed mee! Verschillende parlementsleden droegen het blauwe lintje tijdens de plenaire vergadering op 6 maart 2023. 

Al onze (andere) acties vind je hier terug! 

We zijn er voor jou

Het ‘Stop Darmkanker’-team heeft slechts één doel voor ogen: een wereld zonder darmkanker. Op onze website vind je betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde informatie. Wij geloven in het principe “méér informatie = minder darmkanker”!

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.