Waarom testen?

Eén op 20 personen wordt ooit in zijn leven geconfronteerd met darmkanker. Darmkanker is wereldwijd, na longkanker de tweede meest frequente oorzaak van sterfte door kanker. Het treft zowel mannen als vrouwen.

01

Doe de test!

De fecale immunochemische stoelgangtest (iFOB of FIT) die gebruikt wordt voor het vroegtijdig opsporen (=screening) van darmkanker is speciaal ontworpen om laagdrempelig en gebruiksvriendelijk te zijn. Deze test laat toe om thuis op een discrete en propere manier een kleine hoeveelheid ontlasting te verzamelen voor verder onderzoek. Door dit comfortabel en weinig belastend te maken is het eenvoudig om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. De test spoort bloed op dat je met het blote oog niet kan zien (= occult bloed). Het is “poepsimpel”!

02

Wat is occult bloed?

Het is belangrijk om te benadrukken dat een afwijkende uitslag van een stoelgangstest (iFOB) niet automatisch betekent dat iemand darmkanker heeft. Het geeft wel aan dat er (occult) bloed in de ontlasting aanwezig is. Bloed dat je met het blote oog niet kan zien. Dit kan afkomstig zijn van kleine of grotere poliepen, de voorlopers van darmkanker. Maar het kan ook van een onschuldig wondje of kloofje zijn. Bij een afwijkend resultaat moet zeker aanvullend een darmonderzoek (coloscopie) worden verricht om de exacte oorzaak te bepalen.

03

Minder leed, minder kosten

Indien er toch darmkanker ontdekt wordt is het gelukkig meestal in een vroegtijdig stadium. Dan is de prognose en de kans op genezing veel groter dan wanneer het in een verder stadium is. Hierdoor zijn er ook minder zwaardere en duurdere behandelingen nodig. Als darmkanker vroegtijdig wordt ontdekt is er méér dan 90% kans op genezing.

Hoe meer mensen deelnemen aan het bevolkingsonderzoek, hoe minder darmkankers er zullen voorkomen. Hierdoor wordt niet alleen heel veel leed voorkomen, maar zijn er ook minder complexe en erg dure behandelingen nodig. Op die manier kunnen er ook veel kosten worden bespaard.

04

Meer info = minder kanker

Succesverhalen en getuigenissen van mensen die dankzij het
bevolkingsonderzoek darmkanker hebben overwonnen kunnen anderen inspireren en aanmoedigen om ook deel te nemen. Kennis delen kan op diverse vlakken erg nuttig zijn in onze gezamenlijke strijd tegen darmkanker.

Talrijke wetenschappelijke studies hebben de afgelopen jaren in diverse landen wereldwijd het nut en het belang van vroegtijdig opsporen (=screening) van darmkanker aangetoond.

Doe de test!

In 2022 namen 48,3% van de Vlamingen deel aan het bevolkingsonderzoek darmkanker (iedereen tussen de 50 en 74 jaar krijgt om de 2 jaar gratis de test thuis toegestuurd). Onze grote boodschap aan de 51,7% niet-deelnemers is duidelijker dan ooit: Doe de test!

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.