Darmkanker in 10 lessen

Op ons “Lesbord” hebben we in 10 lesjes het belangrijkste over darmkanker proberen samen te vatten. We geven hier alvast in het kort de nodige uitleg.

Les 1
Eén op 20 personen wordt ooit in zijn leven geconfronteerd met darmkanker. Er zijn iets meer mannen (55%) dan vrouwen (45%).
Les 2
De grote meerderheid is ouder dan 50 jaar. De laatste jaren is er wereldwijd een toename van jongvolwassenen (<50 jaar) met darmkanker.
Les 3
Het blauwe lintje is het symbool voor de strijd tegen darmkanker. Maart is de Internationale darmkankermaand.
Les 4
Jaarlijks zijn er in België 9000 nieuwe gevallen van darmkanker. Dat zijn er 25 per dag!
Les 5
De grote meerderheid van de mensen met darmkanker heeft niemand anders met darmkanker in de familie (75-80%). De minderheid heeft een erfelijke of familiale vorm van darmkanker (20-25%)
Les 6
Darmkanker ontstaat bijna steeds uit een goedaardig klein gezwel (poliep). De evolutie van een kleine poliep tot een groter kwaadaardig gezwel (zgn. tumor of darmkanker) bedraagt meestal 8 à 10 jaren.
Les 7
Gekende risicofactoren voor darmkanker zijn: overgewicht, roken en overmatig alcoholgebruik. Gezonde evenwichtige voeding (vezelrijk, rijk aan groenten en fruit) en regelmatige (intense) lichaamsbeweging doen het risico dan weer afnemen.
Les 8
De stoelgangtest of de zgn. iFOB-test -ook wel ‘mascara’ test- genoemd is eenvoudig en proper in gebruik. In Vlaanderen wordt de test via de Vlaamse overheid gratis om de 2 jaar per post toegestuurd aan alle personen tussen de 50 en 74 jaar.
Les 9
Gelukkig groeien niet alle kleine poliepen uit tot darmkanker. Als een poliep echter 1 cm groot is, heeft ze één kans op vier om uit te groeten tot darmkanker.
Les 10
Er sterven 4x meer mensen aan darmkanker dan dat er verkeersslachtoffers zijn. Darmkanker is bijna even frequent als borstkanker
Previous slide
Next slide

Op ons “Lesbord” hebben we in 10 lesjes het belangrijkste over darmkanker proberen samen te vatten. We geven hier alvast in het kort de nodige uitleg.

  1.  Eén op 20 personen wordt ooit in zijn leven geconfronteerd met darmkanker. Er zijn iets meer mannen (55%) dan vrouwen (45%).
  2.  De grote meerderheid is ouder dan 50 jaar. De laatste jaren is er wereldwijd een toename van jongvolwassenen (<50 jaar) met darmkanker.
  3.  Het blauwe lintje is het symbool voor de strijd tegen darmkanker. Maart is de Internationale darmkankermaand.
  4.  Jaarlijks zijn er in België 9000 nieuwe gevallen van darmkanker. Dat zijn er 25 per dag!
  5. De grote meerderheid van de mensen met darmkanker heeft niemand anders met darmkanker in de familie (75-80%). De minderheid heeft een erfelijke of familiale vorm van darmkanker (20-25%)
  6. Darmkanker ontstaat bijna steeds uit een goedaardig klein gezwel (poliep). De evolutie van een kleine poliep tot een groter kwaadaardig gezwel (zgn. tumor of darmkanker) bedraagt meestal 8 à 10 jaren.
  7. Gekende risicofactoren voor darmkanker zijn: overgewicht, roken en overmatig alcoholgebruik. Gezonde evenwichtige voeding (vezelrijk, rijk aan groenten en fruit) en regelmatige (intense) lichaamsbeweging doen het risico dan weer afnemen. 
  8. De stoelgangtest of de zgn. iFOB-test -ook wel ‘mascara’ test- genoemd is eenvoudig en proper in gebruik.  In Vlaanderen wordt de test via de Vlaamse overheid gratis om de 2 jaar per post toegestuurd aan alle personen tussen de 50 en 74 jaar
  9. Gelukkig groeien niet alle kleine poliepen uit tot darmkanker. Als een poliep echter 1 cm groot is, heeft ze één kans op vier om uit te groeten tot darmkanker.
  10. Er sterven 4x meer mensen aan darmkanker dan dat er verkeersslachtoffers zijn. Darmkanker is bijna even frequent als borstkanker

Het belangrijkste houden we voor het laatste!

Als darmkanker vroegtijdig wordt ontdekt is er meer dan 90% kans op genezing!

We zijn er voor jou

Het ‘Stop Darmkanker’-team heeft slechts één doel voor ogen: een wereld zonder darmkanker. Op onze website vind je betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde informatie. Wij geloven in het principe “méér informatie = minder darmkanker”!

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.