Het begon allemaal vorig jaar einde mei 2015.

Ik was eind april 56 jaar geworden en wist dat ik de brief van het bevolkingsonderzoek de volgende maand in de brievenbus zou krijgen. Ik hoefde niks te vrezen, ik leefde gezond, at dagelijks overvloedig fruit en groenten. Ik ben een lichtgewicht, sportte 2x in de week, rook niet, af en toe een glaasje alcohol in ‘t weekend. Ik dronk trouw dagelijks mijn flesje Yakult, speciaal voor de darmen en kanker kwam in de familie niet voor.

Toch kreeg ik bericht terug dat mijn stoelgang “positief” getest was. Maar ik maakte mij nog geen zorgen.

Er volgde een afspraak met de specialist. Hij stelde verschillende vragen en besloot dat het beetje bloed af en toe op het w.c papier te wijten was van het speen. Dat was waarschijnlijk terug gekomen nadat ik er meer dan 10 jaar geleden aan geopereerd was.

De week daarop volgde een coloscopie en daar viel dan het slechte nieuws. Er zat een tumor van 3 cm in de endeldarm. De week daarop volgde verschillende onderzoeken van scans, echo’s, RX… Daaruit werd vastgesteld dat er ook een paar lymfeklieren waren aangetast zelfs tot buiten de darmwand. Nu was het toch effen slikken, ik was gezond en nu had ik ineens darmkanker stadium 3.

De behandelingen werden besproken en zou bestaan uit: voorbehandelingen met met bestralingen en chemo, operatie met tijdelijke stoma, nabehandelingen met chemo, opheffen van de stoma. Begin juli werd er een port-a-cath geplaatst en er werd onmiddellijk gestart met 25 bestralingen. Gelijktijdig werd er chemo toegediend met een busje dat 5 weken constant aan mij hing. De bijwerkingen waren niet zo zwaar, alleen moe, moe en nog eens moe.

Eind augustus had ik dit achter de rug en moest ik recupereren zodat ik sterk zou zijn voor de operatie die nog ging volgen. Er volgde terug onderzoeken en daaruit bleek dat de bestralingen en chemo hun werk goed hadden gedaan. De tumor was verschrompeld en van de aangetaste lymfeklieren was niks meer te zien. Opluchting!!!

In november volgde de operatie, er werd 20 cm darm verwijderd en een deel lymfeklieren. Ik kreeg zoals gezegd een tijdelijke stoma. Ik herstelde wat en begin december startte de nabehandelingen: nl. 8 beurten chemo om de 2 weken, dus 4 maanden te gaan. Die 4 maanden werden er 6, want na 4 beurten chemo was mijn lichaam op en moesten ze meer dan 2 weken wachten voor ik de volgende chemo kreeg. De bijwerkingen van de chemo waren niet te onderschatten. Na de 1ste chemobeurt had ik al zoiets van “dat hou ik geen 4 maanden vol”. Toen wist ik nog niet dat het er 6 gingen worden.

Maar aan alles komt een einde, dus ook aan de chemo. Ik herstelde en ik moest nog een paar weken wachten en dan zou de stoma opgeheven worden.  Ondertussen is dat vorige week ook gebeurd en is alles achter de rug. Nu kan ik er weer met volle moed tegenaan gaan. Eerst nog een beetje herstellen van de stoma-operatie en dan terug van het leven genieten.

Het was een zwaar jaar, maar met voldoende steun van familie en vrienden zijn we er door geraakt.
Ik weet wel… had het bevolkingsonderzoek niet bestaan, dan weet ik niet hoe dit afgelopen was!!!!!

Carina

Reacties (33)

 • Béa De Voght

  03/07/2016 - 13:11

  Gelukkig heb je aan het bevolkingsonderzoek meegedaan.Proficiat om moedig de behandelingen en operatie te doorstaan,en inderdd,zonder de steun van je familie en vrienden lukt het niet.Nog een goed herstel verder XXX

  Reply
 • cammaert hilde

  03/07/2016 - 13:19

  Beste, ik heb op 14 dec ook de diagnose van darmkanker gehad na dat ik 50 keer per dag naar toilet moestven bloed in de stoelgang. Ik heb ook bestralingen gehad en chemo en op 8 april ben ik geopereerd . Nu ben ik bezig met de 8 keer chemo waarvan er momenteel 4 gepasseerd zijn als alles meezit mag mijn tijdelijke stoma in oktober weg. Heeft u veel last gehad van deze operatie. Groetjes hilde

  Reply
 • Margriet scheeres

  03/07/2016 - 13:44

  Wat een geluk heb je gehad bij mij werd het ontdekt na maanden wel 10 x per dag naar de wc en alsmaar moe toen bleek mijn hb gehalte nog maar 3.2 en toen gingen de alarmbellen af. Snel genoeg daarna een colonscopie en gelijk duidelijk een tumor onder bij de endeldarm, daarna alle onderzoeken en scans en toen chemo en bestraling paar weken rust en toen de operatie daaruit kwam ik met een blijvend stoma helaas maar nu kan ik denken dat ik er nog ben. Er waren geen uitzaaiingen dat voelde als een engel op mijn schouders. Nu onder controle elk half jaar. Ik wil echt tegen iedereen zeggen wat er ook is ga op tijd naar de dokter.

  Reply
 • Hilde

  03/07/2016 - 14:41

  Chapeau Carina! Blijf gezond leven, blijf op controle gaan, blijf positief, maar vooral, geniet alle dagen van het leven en van de nieuwe kansen die je kreeg. Ik doe dat ook! Ik mocht de 49ste getuigenis schrijven. En ik wil vooral de dokters en de ministers duidelijk maken hoe belangrijk dat bevolkingsonderzoek is. Bedankt dokter Colemont om iedereen hiervan bewust te willen maken door uw lezingen, doe zo verder!

  Reply
 • De Graef Jozef

  03/07/2016 - 14:41

  Zo zie je maar dat altijd gezond eten en drinken en sporten geen garantie zijn voor het ontlopen van darmkanker. Gelukkig heb je meegedaan aan het bevolkingsonderzoek en heeft dut waarschijnlijk je leven gered. Dus iedereen meedoen aanbeden vevolkingstest.

  Reply
 • Filip

  03/07/2016 - 14:44

  Keep fighting… Mijn verhaal vind je als getuigenis nummer 45. Ik kreeg 2 weken geleden goed nieuws. Mijn MRI van de lever was “clean”. De dagen voor de scan zijn elke keer weer moordend… Morgen een controle coloscopie… Tja het laat je niet vlug terug los…
  Maar vechten moeten we blijven doen… Carina blijf geloven en echt veel moed verder… En moest je ooit met vragen zitten laat maar weten… Het opheffen van de stoma was voor mij ook een periode van hel wat vragen…

  Reply
 • Gerda

  03/07/2016 - 15:19

  Sterkte vooral…..ik heb ook darmkanker …geopereerd daarna een verstopping …2 dgn later een darmferoratie tijdelijke stoma .is 4 mnd later opgeheven ..chemo. .gehad …maar de kanker waardes blijven veel te hoog 10 3 …heb vorige week onderzoeken gehad mag morgen de uitslag op gaan halen
  Ondanks alle tegenslag blijf ik positief en ga er weer voor vechten mocht mis zijn.
  Dus geloof in jezelf ….en houdt moed ..!

  Reply
 • Guy

  03/07/2016 - 16:06

  Bij mij ongeveer net hetzelfde als bij Carina. Alleen ik ging al een jaar met die klachten naar de dokter. Ik onderging 3 onderzoeken. Steeds keek men over de tumor. Klachten waren te wijten aan aambeien dus liet ik mij hiervoor opereren. Ik ging binnen voor de operatie. Men bracht mij onder narcose. De volgende kwam de dokter mij vertellen dat men een tumor ontdekt hadden in de endeldarm en dat ik dus helemaal niet geopereerd ben.
  Ik onderging nadien net dezelfde behandeling als Carina. Ook bij mij met uitbreiding naar lymfeklieren. Eerst 25 bestralingen en ondersteunende chemo. Een week of 9 daarna de operatie waar men 25 cm endeldarm en 18 lymfeklieren hebben weggenomen. Ik was op slag 10kg kwijt. Als nabehandeling 6 mnd chemo. Ondertussen aan beurt 7 van de 12. Het wordt zwaar en ze hebben de chemo moeten aanpassen omdat de bloedwaarden niet altijd goed waren. We blijven er nog steeds positief onder. Ik ben ook de hele tijd van de nabehandeling blijven werken. Zo voel ik me geen patiënt en sta ik er ook niet te veel bij stil. Hopelijk kan ik nog een paar chemo sessies ondergaan ondanks de mindere bloedwaarden. Nadien wacht mij ook nog het ongedaan maken van de tijdelijke stoma. Het is een jaar van je leven. Maar wat is een jaar als je nadien hopelijk weer gezond je leven kan hervatten.

  Reply
 • Carina

  03/07/2016 - 18:56

  Beste Hilde Cammaert,
  Mijn stoma is nu een kleine 14 dagen opgeheven, de operatie op zich valt wel mee, ben 4 dagen in kliniek geweest. De eerste dagen heb ik diarree gehad, daarna dikte de stoelgang in. Maar ik kan het huis nog niet uit want wanneer ik naar wc moet is het wel heeeeel dringend. Maar dat is normaal volgens de dokter en het heeft wat tijd nodig.
  Groetjes Carina

  Reply
 • Stinis Dirk

  04/07/2016 - 04:11

  Beste Carina.
  Wat ben ik blij voor je. Geniet en laat verder genieten van het mooie leven. Je getuigenis geeft moed aan alle andere ” zieke ” mensen.
  Ook ik ga weldra onder het mes, weliswaar voor een andere kanker, en put veel moed uit je woorden. Dank U.

  Reply
 • Magda Vandevoorde

  04/07/2016 - 21:24

  Carina, ik wens je het allerbeste met je herstel. Ikzelf wist pas na de darmoperatie dat ik stadium 3 darmkanker had. Bijgevolg was bestraling en chemo maar achteraf. Enorm veel pijn gehad in het bijzonder op de naad (zie mijn getuigenis nr. 40). Nu nog veelvuldig last van de stoelgang. Vandaag controle CT scan gehad met nier bescherming. Woensdag weet ik de uitslag … weer eens bang afwachten ///

  Reply
 • de doncker karel 26.10.42

  29/07/2016 - 15:04

  IK HEB HET ZELFDE MEE GEMAAKT VAN1FEBRUARI 2015 TOT NU.NOG ENKELE
  TESTEN .MAAR VOORLOPIG IS NIETS MEER AANWEG .IK HEB NOG LAST VAN
  TINKELENDE HANDEN EN VOETEN. IN.JULI VORICH JAAR KREEG IK NOG EEN
  HARTSTILSTAND NU ALLES OK NA STOMA.TE VERWIJDEREN .OK .TERUG SPOED
  OPERATIE DARM WAS IN L VORM GAAN LIGGEN.NU EIDELIJK ALLES GOED
  MET DANK AAN ONCOLOGIE AZ NIKAAS TRANEN KOMEN NOG STEEDS IN DE OGEN AALS IK DIT HEB GELEZEN EN WENS JULIE VEEL STERTE EN MOET

  Reply
  • KAREL DE DONCKER

   14/06/2018 - 14:18

   2018 VOLLEDIG GENEZEN VAN DARMKANKER NA 3 JAAR
   DANK U AZ NIKLAAS ONCOLOGIE IK WOON NU IN WENDUINE EN GENIET
   NU …..

   Reply
   • Luc Colemont

    15/06/2018 - 11:52

    Als dat geen goed nieuws is! Dank voor reactie :-)

    van harte,

    Luc

    Reply
    • KAREL DE DONCKER

     15/09/2018 - 11:08

     BEDANKT LUC COLEMONT

     Reply
   • KAREL DE DONCKER

    10/02/2019 - 14:24

    MIJN PORT IS NU VERWIJDERT

    Reply
   • KAREL DE DONCKER

    04/07/2019 - 17:58

    IK BEN OP 01.07.2019 TERUG NAAR HET ONDERZOEK
    GEWEEST CT SCAN EN BEN MET GERUST GEVOEL NAAR HUIS
    GEGAAN MIJN KANKER IS NIET MEER AANWEZIG VOLGENDE AFSPRAAK
    IS OP 06.01.2020. VOOR DE LAATSTE KEER….ben nu 76 JAAR EN GEZOND
    VOOR ANDERE MENSEN VEEL MOET HET IS EEN GESCHENK. GRIJP HET
    =========

    Reply
    • KAREL DE DONCKER

     14/01/2020 - 13:50

     DE 06.01.20 OP ONDERZOEK GEWEEST SINT JAN EN ALLES WAS NOG VRIJ VAN KANKER. TINTELINGEN VAN HANDEN EN VOETEN VIJN OOK WEG NU
     AFSPRAAK OP 06.07.20.ONDERZOEK MEDISCHE BEELDVORMING /CT ONDERZOEK.
     LAATSTE HALTE EN STAP NU AF NA 5 JAAR

     Reply
     • KAREL DE DONCKER

      29/07/2020 - 15:43

      ALLES WAS NOG OK. MAAR MOEST EEN CORONA TEST LATEN UITVOEREN VOOR COLOSCOPIE . DAAR HEB IK GEEN GEVOLG AAN GEGEVEN. REDEN DAAR IK GEZOND BEN EN ZAL DAT NA DE CORONA WEL LATEN DOEN

 • Siepa

  15/08/2016 - 00:19

  Beste lezers,

  Ik heb na het eten van vettige dingen direct last van krampen in mijn darmen!

  Dit gebeurt als we bij mensen uitgenodigt worden, want thuis vermijdt ik dit!

  Ook zijn er wat poliepen gezien bij coloscopie! Wijst dit alles op kanker????

  Reply
 • KAREL

  08/09/2016 - 17:50

  SIEPA. KLEINE IS NIETS MAAR ZE MOGEN NIET GROEIEN KIJK NAAR DE AFBEELDING HIERBOVEN.ANDERS RAATPLEGEN. BIJ DR LYBAERT WILLEM
  A.Z.NIKOLAAS ONCOLOGISCH SUPPORTTEAM. KIJK HIER BOVEN
  IK HEB VEEL MEEGEMAAKT
  DE BESTEVERZORGING

  Reply
 • chris

  17/10/2016 - 11:27

  Mijn man was 64, nog heel sportief, at bio, rookte niet, dronk zelden alcohol en kreeg darmkanker begin april. Na 5 maanden met chemo’s en een hipecopetatie overleed hij. 2x deed hij mee aan het onderzoek ( laatste keer januari 2016) en telkens een negatieve uitslag…
  Ik blijf achter het onderzoek staan want het helpt zeker. Maar mijn man had dit geluk echter niet.
  Sterkte aan alle mensen die tegen deze ‘rot’ziekte vechten!

  Reply
 • Peustjens Theo

  16/11/2016 - 10:53

  Mijn 69- jarige echtgenote heeft ook altijd mee gedaan aan het kankeronderzoek maar omdat ze de laatste tijd toch zo moe werd liet ze zich onderzoeken en wat blijkt . Er zat een tumor van 4.3 cm in haar dikke darm met uitzaaiingen . Het bevolkingsonderzoek blijkt dan toch niet alles zaligmakend te zijn .

  Reply
 • ann salomez

  16/11/2016 - 23:01

  bij mijn vader (76 jaar) in augustus 2016, endeldarmkanker ontdekt, op 2 cm van de sluitspier. 6 weken radiotherapie en continue chemo gehad, nu wachten tot 23 november om resultaat te zien.Volgens behandelende arts moet zowiezo geopereerd worden, moet deel waar tumor zat volledig weg , met hoge kans tot definitieve stoma.Dus ook moest het gezwel volledig verdwenen zijn. Heeft iemand ervaring met de optie van niet opereren in dat geval en goed opvolgen ; aangezien er ook geen klachten zijn, normale stoelgang,geen pijn,…

  Reply
 • marleen

  26/12/2016 - 07:58

  dit lezen geef me sterkte ik heb ook een onderzoek laten uitvoeren en ook was er bloed in mijn stoelgang te zien na verderonderzoek was alles oke juist een poliep was weggehaald was een goede tot ik vorige week een telefoon kreeg van de huisdokter dat het toch nie goed was binnen de poliep waren kwaadaardige cellen te zien opereren noodzakelijk dat juist voor kerstmis ik ben bezig met de ondezoeken vandaag mijn laatste de onzekerheid is moordend ik wens jullie allen het beste toe voor 2017 ik ben 53 jaar

  Reply
 • KAREL DE DONCKER

  20/11/2017 - 17:56

  MET DANK AAN AZ NIKOLAAS VOOR DE PRIMA BEHANDELING MET HET ONCOLOGIE EN HET GANSE TEAM VAN DR LYBAERT WILLEM BEN IK ER NU
  GENEZEN VAN DARMKANKER DANK AAN HET TEAM STRAAT 969
  MET HET EINDE JAAR IN ZICHT WENS IK JULLI EEN VROLIJK NIEUWE JAAR 2018
  ZAL AAN 969 STRAAT DIKWELS DENKEN KAREL DE DONCKER

  Reply
  • KAREL DE DONCKER

   18/06/2019 - 10:36

   hallo; mijn laatste onderzoek CT is op 01.06.2019 .EN NOG STEEDS IN GEZONDE TOESTAND.EN 4 JAAR VRIJ VAN ROKEN.NU VEEL TERRASJES.EN GENIETEN
   KAREL

   Reply
   • KAREL

    13/12/2021 - 16:19

    NOG STEETS VRIJ VAN ROKEN .WIE VOLGT MIJ ???? IK ZOU VOOR 1000 EURO NOG NIET WILLEN BEGINNEN/DAT IS NU 6 JAAR

    Reply
    • DE DONCKER K

     16/03/2022 - 16:20

     16/03/2022 NOG STEEDS GEZOND. EN ROOK VRIJ.DAT IOS DAN TOG 7 JAAR LANGER LEVEN TOT VOLGEND JAAR

     Reply
 • Capon

  20/03/2018 - 17:54

  Ik ook mijn stoelgang laten kontroleren. Nieuws gekregen wat bloed in stoelgang maar niet-beeldend want ik moet niet verder onder zoeken doen

  Reply
 • Jos

  03/06/2019 - 16:34

  Dag Carina, pff, onze verhalen lijken zeer sterk op elkaar, je bent exact twee jaar jonger maar onze geboortedag hebben we gemeen en ook onze endeldarm kanker. Jij bent wel eerst bestraald en dan pas geopereerd maar wel met een tijdelijke stoma en ik net niet. Gelukkig voor jou komt nu alles op zijn pootjes terecht en ik wens je nog veel gezonde jaren! Groetjes, Jos

  Reply
 • KAREL DE DONCKER

  16/04/2021 - 16:07

  IK BEN NU 6JAAR VERDER EN NOG STEEDS GEZOND OP MIJN 79 DE JAAR

  Reply
 • KAREL

  20/08/2021 - 18:22

  NOG STEEDS GEZOND EN WEL . DAT IS NU 6 JAAR LATER .EEN GELUK DAT IK HET GEDAAN HEG EN GELUISTERT NAAR DE DOKTERS

  Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Dirk

Dirk

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login