In oktober 2018 lag de enveloppe van het Bevolkingsonderzoek ‘darmkanker’ in onze brievenbus. Mijn echtgenote Kathy zei: “Nu dat je iets van de staat gratis krijgt, ga je toch zeker meedoen” Ik heb inderdaad, toen nog 54 jaar, meegedaan en mijn staaltje opgestuurd.

Binnen de twee weken kreeg ik het resultaat. In de brief stond dat er afwijkend occult bloed aanwezig was. Dezelfde avond belde ook mijn huisarts. Hij vroeg me om de dag nadien -30 oktober- in de voormiddag langs te komen. Er moest een afspraak gemaakt worden voor een coloscopie of darmonderzoek.

Hij nam contact op met een specialiste. Het onderzoek kon reeds de dag nadien in de namiddag uitgevoerd worden via het dagziekenhuis. Ik kon het onderzoek volgen op het scherm (het was zonder verdoving). Ik hoorde de specialiste tegen haar assistente zeggen: “Dat zijn er wel veel, ik ga toch een paar stukjes weefsel nemen. Het zijn veel te veel poliepen om nu te verwijderen.

Toen ik terug op de kamer was, moest ik enkele uren wachten. Men had al afspraken gemaakt voor een CT en MRI scan. Nadien moest ik opnieuw bij de specialiste komen om de resultaten te bespreken.

De diagnose was darmkanker, met meer dan 40 poliepen! Er was op minstens 2 plaatsen een kwaadaardig gezwel aanwezig. Er waren nog meerdere poliepen die er niet goed uitzagen. Er waren ook enkele ‘platte poliepen’ waarin kwaadaardige cellen waren gevonden.

Daarom moest een heelkundige ingreep worden uitgevoerd. Er werd liefst 92,50 cm dikke darm verwijderd. Men vertelde dat ik nog max. 6 maanden te leven had. De ingreep werd hier in Halle in het AZ Sint-Maria ziekenhuis uitgevoerd door chirurgen Joris François en Susanne Knape op 26 november 2018.

Ik moet nu 2 maal per jaar een bloedonderzoek laten doen. Eén keer per jaar een rectoscopie en om de 2 jaar een CT en MRI scan.

In december 2020 moest ik een CT en MRI scan laten uitvoeren. Men ontdekte daarbij een ‘opzwelling van mijn linker bijnier’. Bijkomende onderzoeken toonden gelukkig aan dat het goedaardig was. Dat wordt nu ook verder opgevolgd.

Door die sluipmoordenaar (=darmkanker) was mijn immuunsysteem kennelijk zéér laag, waarde 2, terwijl die zou moeten zijn 40 zijn. Nu is alles gelukkig terug in orde.

Ik kan alleen maar de boodschap van Dr. Colemont herhalen waar hij al jaren mee bezig is: “Doe De Test”! Al jaren probeert hij met de vzw Stop Darmkanker zoveel mogelijk te sensibiliseren. Honderden lezingen heeft hij al gegeven en verschillende boeken geschreven. Nu ook al meer dan 100 afleveringen van FacebookLive, iedere woensdag om 17:00! Zonder Dr. Colemont zijn inzet, missie en levensdoel zou ik dit niet meer kunnen typen.

Daarom beste mensen, laat ons samen strijden voor een wereld zonder darmkanker en de vzw Stop Darmkanker nog meer promoten. Via familie, vrienden, organisaties, enz… De boodschap is vrij simpel: “Doe De Test”!

Het is geen ver-van-mijn-bed-show. In mijn familie had niemand darmkanker. Hopelijk mag de droom van Dokter Colemont ooit uitkomen. Dat we op een dag via de radio, pers en televisie mogen vernemen dat darmkanker een zeldzame ziekte is geworden. Jammer genoeg zijn we zover nog niet. Ik herhaal het nog eens: daarom moeten we samen met Stop Darmkanker blijven strijden voor een wereld zonder darmkanker.

Want de realiteit is voorlopig anders. Dat moet ook gezegd worden! Per dag zijn er in België 23 nieuwe gevallen van darmkanker. Iedere dag 10 sterven mensen aan de gevolgen van darmkanker. Dat is nog altijd véél te véél! Daarom beste mensen, 3 woorden: “DOE DE TEST!“.

Reacties (5)

 • Ingrid Hiltrop

  12/12/2021 - 16:13

  Dank voor uw oprecht en intens verhaal met gelukkig een ‘positief’ vervolg in de goede zin.
  Ik hoop dat alle volgende tests ‘negatief’ blijven in de goede zin.
  Het is inderdaad broodnodig om zoveel mogelijk mensen te blijven motiveren om die poepsimpele test te doen die echt geen moeite vraagt maar wel heel veel leed kan vermijden en kosten besparen.
  Ook dank aan dokter Luc Colemont voor zijn niet aflatende inzet om mensen te blijven overtuigen.
  Wij blijven zeker mee ijveren om uw, zijn en onze droom waar te maken voor een wereld zonder darmkanker.

  Ingrid Hiltrop

  Reply
 • Demanet

  12/12/2021 - 16:14

  Zoals je kunt lezen mensen en je voelt er NIETS, NIETS en NIETS van.
  Dus 3 woorden maar Doe De Test kan een mensenleven redden.
  Anders kon ik deze getuigenis niet typen.
  DOE DE TEST.

  Reply
 • Didier

  14/12/2021 - 09:07

  Dank voor je openhartige getuigenis Walter….bij mij is dankzij bevolkingsonderzoek tumor in mijn endeldarm gevonden zonder dat ik klachten had…het was een heftige behandeling maar ben zo blij dat ik een tweede kans heb gekregen dankzij die eenvoudige test….het is zo beangstigend dat in het beginstadium je geen klachten hebt daarom in het zo BELANGRIJK DIE TEST TE DOEN……

  Reply
 • Marion Brenneke

  14/02/2022 - 18:55

  Net ook een positieve iFOB test afgelegd……..
  Ik weet niet wat mij te wachten staat maar dat zullen de volgende dagen wel uitwijzen zeker? Ik ben 59 jaar en heb vreemd genoeg al sinds mijn 18de af en toe bloed in mijn ontlasting en nooit heeft iemand zich daar vragen bij gesteld.

  Reply
 • Sina Lindner-de Goede

  05/11/2022 - 22:38

  Beste Walter en Kathy, u bent door het oog van de naald gekropen. Gelukkig net op tijd gered 🙏
  Ben zo blij voor u en uw vrouw 🙏
  Samen een lang leven toegewenst 💙 en heel mooi dat u het werk van Dr Colemont ondersteund. Heel positief 💙💙💙

  Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Dirk

Dirk

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login