73. Walter D. 58 jaar

In oktober 2018 lag de enveloppe van het Bevolkingsonderzoek ‘darmkanker’ in onze brievenbus. Mijn echtgenote Kathy zei: “Nu dat je iets van de staat gratis krijgt, ga je toch zeker meedoen” Ik heb inderdaad, toen nog 54 jaar, meegedaan en mijn staaltje opgestuurd.

Binnen de twee weken kreeg ik het resultaat. In de brief stond dat er afwijkend occult bloed aanwezig was. Dezelfde avond belde ook mijn huisarts. Hij vroeg me om de dag nadien -30 oktober- in de voormiddag langs te komen. Er moest een afspraak gemaakt worden voor een coloscopie of darmonderzoek.

Hij nam contact op met een specialiste. Het onderzoek kon reeds de dag nadien in de namiddag uitgevoerd worden via het dagziekenhuis. Ik kon het onderzoek volgen op het scherm (het was zonder verdoving). Ik hoorde de specialiste tegen haar assistente zeggen: “Dat zijn er wel veel, ik ga toch een paar stukjes weefsel nemen. Het zijn veel te veel poliepen om nu te verwijderen.

Toen ik terug op de kamer was, moest ik enkele uren wachten. Men had al afspraken gemaakt voor een CT en MRI scan. Nadien moest ik opnieuw bij de specialiste komen om de resultaten te bespreken.

De diagnose was darmkanker, met meer dan 40 poliepen! Er was op minstens 2 plaatsen een kwaadaardig gezwel aanwezig. Er waren nog meerdere poliepen die er niet goed uitzagen. Er waren ook enkele ‘platte poliepen’ waarin kwaadaardige cellen waren gevonden.

Daarom moest een heelkundige ingreep worden uitgevoerd. Er werd liefst 92,50 cm dikke darm verwijderd. Men vertelde dat ik nog max. 6 maanden te leven had. De ingreep werd hier in Halle in het AZ Sint-Maria ziekenhuis uitgevoerd door chirurgen Joris François en Susanne Knape op 26 november 2018.

Ik moet nu 2 maal per jaar een bloedonderzoek laten doen. Eén keer per jaar een rectoscopie en om de 2 jaar een CT en MRI scan.

In december 2020 moest ik een CT en MRI scan laten uitvoeren. Men ontdekte daarbij een ‘opzwelling van mijn linker bijnier’. Bijkomende onderzoeken toonden gelukkig aan dat het goedaardig was. Dat wordt nu ook verder opgevolgd.

Door die sluipmoordenaar (=darmkanker) was mijn immuunsysteem kennelijk zéér laag, waarde 2, terwijl die zou moeten zijn 40 zijn. Nu is alles gelukkig terug in orde.

Ik kan alleen maar de boodschap van Dr. Colemont herhalen waar hij al jaren mee bezig is: “Doe De Test”! Al jaren probeert hij met de vzw Stop Darmkanker zoveel mogelijk te sensibiliseren. Honderden lezingen heeft hij al gegeven en verschillende boeken geschreven. Nu ook al meer dan 100 afleveringen van FacebookLive, iedere woensdag om 17:00! Zonder Dr. Colemont zijn inzet, missie en levensdoel zou ik dit niet meer kunnen typen.

Daarom beste mensen, laat ons samen strijden voor een wereld zonder darmkanker en de vzw Stop Darmkanker nog meer promoten. Via familie, vrienden, organisaties, enz… De boodschap is vrij simpel: “Doe De Test”!

Het is geen ver-van-mijn-bed-show. In mijn familie had niemand darmkanker. Hopelijk mag de droom van Dokter Colemont ooit uitkomen. Dat we op een dag via de radio, pers en televisie mogen vernemen dat darmkanker een zeldzame ziekte is geworden. Jammer genoeg zijn we zover nog niet. Ik herhaal het nog eens: daarom moeten we samen met Stop Darmkanker blijven strijden voor een wereld zonder darmkanker.

Want de realiteit is voorlopig anders. Dat moet ook gezegd worden! Per dag zijn er in België 23 nieuwe gevallen van darmkanker. Iedere dag 10 sterven mensen aan de gevolgen van darmkanker. Dat is nog altijd véél te véél! Daarom beste mensen, 3 woorden: “DOE DE TEST!“.

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.