Darmkanker in tijden van corona

Begin 2020 kreeg ik een uitnodiging van het bevolkingsonderzoek in de bus om een staaltje te willen leveren. Daar ik met een verpleegster getrouwd ben, kreeg ik de nodige stimulans om dit asap in orde te maken. Het resultaat van deze test was niet al te goed en een colonoscopie was dan ook onvermijdelijk om te weten of het ernstig was, echter gooide corona roet in het eten en werd deze uitgesteld naar september. Het onderzoek van de colonoscopie wees uit dat er een tumor in de endeldarm aanwezig was die onmiddellijk moest verwijderd worden (de vraag : “was het een ander resultaat geweest indien het uitstel er niet was geweest omwille van corona” heb ik me duizend keer gesteld maar het heeft me uiteindelijk ook geen meter verder geholpen).

Een serie scans en bloedonderzoeken volgend met een darmoperatie tot gevolg. Gelukkig was ik nog in goede conditie en heb ik van deze operatie snel kunnen recupereren zodat ik het gewone leven terug kon oppakken. Mijn positiviteit en steun van mijn naasten hebben mij geholpen om er in zeer korte tijd bovenop te komen. Luisteren naar je lichaam was op dat moment het allerbelangrijkste om snel te recupereren.

Elk kwartaal had ik een check up, een verplicht nummertje maar niets om me zorgen over te maken, om na te gaan of alles in orde was. Op 10 december 2021 had ik zo’n “verplichte afspraak” en zoals elke keer ging ik ’s avonds mijn waarden controleren. “Out of the blue” zag ik verhoogde tumor waarden en een uitzaaiing in de lever. Mijn wereld stortte voor een tweede keer in. De positiviteit die ik nog had tijdens de eerste diagnose had ik volledig verloren en verscheidene doemscenario doken op.

Resultaat : starten met chemo gevolgd door een leveroperatie om dan nog enkele maanden de chemobehandeling verder zetten. Ik zal voorbije kerstavond dan ook nooit vergeten want dan kwam de verpleger de chemo voor de eerste keer afkoppelen. Het aftellen was begonnen en ik wist dat het lang zou duren maar als kankerpatient heb je niet al teveel opties. Uiteindelijk was mijn laatste chemo afgerond op 15 Juli. Tijdens de behandeling probeerde ik mijn positiviteit terug te krijgen want de weg die is uitgestippeld moet bewandeld worden, is dit met- of tegenzin, je moet er toch door.

Vandaag heb ik al twee check-ups achter de rug (positief) en probeer ik terug volop van het leven te genieten maar als de dag van de controle dichterbij komt, kruipt de angst in mijn lijf. Ik ben er zeker van dat deze angst nooit meer zal weggaan maar dat is dan maar zo.

Het was en is een moeilijke periode maar wat ik geleerd heb : probeer steeds positief te zijn, het zal je genezingsproces niet versnellen maar het is wel aangenamer voor je naasten en voor jezelf. En heb je een slechte dag …. So be it, tomorrow is another day.

Wim Decat

Reacties (7)

 • Erna

  19/11/2022 - 17:11

  Sterk om deze weg 2 keer te gaan. We duimen dat die rotkanker jou niet meer opzoekt! Super om te zien dat je terug vol goesting en positiviteit in het leven staat. Be happy.

  Reply
 • Anne Pouillie

  20/11/2022 - 15:43

  Wim.

  Ik wens je veel sterkte….courage…

  Ik had in 2019 een tumor in de endeldarm.

  Nu nog om de 6 maand in de scanner…

  Het is telkens weer stress….angst….

  Er is een leven vóór en na….

  Denk aan je.

  Anne.

  Reply
 • Sina

  20/11/2022 - 18:04

  Beste Wim, ja dat valt niet mee. Ineens staan al je zekerheden op zijn kop. Begrijpelijk dat een controle in het zicht spanningen geeft. Misschien helpt het door te bedenken dat ook al ben je angstig voor de uitslag, het de uitslag niet zal beïnvloeden.
  En dat wat er ook uit komt, de medische zorg alles zal doen om je te behandelen. En ook dat we geen garanties hebben in het leven. Maar kanker is gewoon een sluipmoordenaar met veel ongewenste onzekerheid.
  Dus kun je beter genieten van elke dag. Het verpest je levensgeluk.
  Ik wil je heel veel sterkte en kracht toewensen 🙏🍀💙

  Reply
 • Zohra

  22/11/2022 - 20:23

  Veel sterkte Wim, wat je hebt meegemaakt is erg, vooral omdat de colonoscopie werd uitgesteld. ik heb dit meegemaakt met mijn mama.. Dit was net voor Corona en maar goed ook, anders was alles uitgesteld en had ze hetzelfde mee gemaakt als jij.. Positief blijven is de boodschap en hou het zo Wim..

  Reply
 • Dirk

  26/01/2023 - 17:00

  Veel moed Wim, ik had in juni 2020 een afwijkende test bij mijn darmonderzoek en heb één week later een colonoscopie laten doen in St-Trudo met gelukkig een goed resultaat.

  Reply
 • Martens Nicole

  24/03/2023 - 18:03

  Hallo Wim. Ben vandaag naar dokter geweest en moet een pet scan laten doen .weet nog niet zeker wachten op uitslag . Het zou ook kunnen dat het uitzaaiingen zijn van men borst .ben over 4 jaar nog geopereerd aan borstkanker . En nu zou het misschien een ontsteking aan dikke darm zijn . Was weeral in de put het doet toch raar als je nadenkt wat voor een leven hebt gehadt . Maar we mogen ons niet laten gaan hopelijk valt alles wel mee maar kanker is een rot beest hè , tot dan. Nicole.

  Reply
  • Wim Decat

   28/03/2023 - 19:56

   Veel sterkte Nicole, niet van het slechtste uitgaan he. Ik duim voor je.

   Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login