Ik had niet verwacht dat mijn ziekenhuiservaring zou veranderen in de herfst van 2005. Tot dan toe was het minder aangename beperkt tot een beenbreuk en twee meniscus operaties. Bij één van mijn doktersconsultatie in verband met aambeien, vertelde ik terloops de dokter dat ik soms last had van – gedurende amper 2 à 3 seconden – pijnlijke steken in mijn linker onderbuik. Gezien mijn leeftijd (58) stelde hij mij een colonoscopie voor, die meteen werd vastgelegd. Ik zag er niet tegenop om een drietal dagen tevoren op restenarm dieet te volgen. Tegen mijn collega’s op het werk maakte ik nog een grapje : “ik hoop je morgen wel en gezond terug te zien”. Iets voor acht uur ’s morgens stond ik bij het onthaal. Van de dagkliniek. Het verplichte laxeermengsel had wel geen goede smaak, maar was nodig voor het onderzoek. Ik was één van de laatste voor het onderzoek. Het was even frisjes bij het wachten, maar alles verliep prima. Even het maskertje en…Het volgende moment werd ik wakker in de controle ruimte. Nog even wachten op de kamer voor het doktersbezoek… De manier waarop hij de kamerdeur sloot, “Met jou wil ik eventjes praten” en zijn lichaamstaal zei me al dat er een serieus probleem aan het licht was gekomen. Woorden en stukjes zin als “ gezwel… 20 cm van aars… amper voorbij… geen stoma…. zo vlug mogelijk…” drongen wel tot me door, maar voor mij was het onmiddellijk duidelijk: ik wil van dit gezwel zo vlug mogelijk vanaf – de dokter had geen overredingskracht nodig om me te overtuigen. Hij had al actie genomen zodat ik de volgende dag kon geopereerd worden.

Terug thuis gekomen heb ik enkele telefoontjes gedaan, het nodige ingepakt en de volgende dag om 8 uur, bracht mijn zoon me terug naar Sint-Vincentius. In de voormiddag nog enkele onderzoeken en in de late namiddag naar de operatiekamer. De volgende morgen was ik reeds zeer vroeg klaar wakker en voelde me prima! Geen pijn, of vermoeidheid te merken, wel goed ingepakt. Na uitleg van de verpleegster over het ‘pijnpompje’, begon ik actief te SMS-en , kruiswoordraadsels op te lossen … maar een klein uurtje kreeg ik een klop van jewelste en ben echt doodmoe terug in slaap gevallen.

In de namiddag kreeg ik al bezoek, ook van het werk. Het was aangenaam; maar echter wel vermoeiend, zodat ik blij was toen iedereen door ging. De chirurg was ook al langs geweest om te vertellen dat de operatie goed verlopen was en er geen complicaties waren. Het gezwel was samen met zo‘n 20 cm dikke darm weggenomen, Nu nog even de resultaten van het labo afwachten.

Ik was echt opgelucht dat die kanker uit mijn lichaam was! Even later kreeg ik een eerste serieuze emotionele klop, toen de chirurg me melde dat de kanker kwaadaardig was! Dat er geen uitzaaiingen waren gevonden, had hierop nagenoeg geen impact! Toen er even later een mogelijke chemotherapie naar voor werd geschoven, was ik meteen akkoord! Na een maandje recuperatie van mijn lichaam, liet ik een ‘port-a-cat’ plaatsen en een weekje later kon er begonnen worden met de chemo. De oncologe had een behandeling uitgewerkt van 12 cycli: 3 dagen chemo om de veertien dagen. In totaal dus 24 weken, of een half jaar. Bij mijn eerste chemo-dag kreeg ik een tweede serieuze emotionele klop: ik las in een infobrochure dat ik kankerpatiënt was! – Met chemo en bij geen uitzaaiingen is er toch nog kans van overlijden binnen de 5 jaar! – dacht ik bij mezelf. Vanaf de eerste dag had ik nevenwerkingen : mijn vingers begonnen te tintelen toen ik een appel spoelde onder de kraan. Ik wist wel dat dit geenszins wil zeggen dat de chemo aanslaat. De derde chemo-dag ging ik letterlijk met knikkende knieën naar de afdeling. Ik had wel de normale neveneffecten: smaakveranderingen, koud voedsel in mijn mond kon ik niet verdragen, misselijkheid – tot braken, hoofdpijn, geen lange concentratie. De lichaamsvermoeidheid viel best mee. Ik ben ook tijdelijk gaan werken (sociale contacten). Als ik nu de geur waarneem van oncologie of het draagtasje – dat 3 dagen constant chemo in mijn aderen spoot – , draait mijn maag nog steeds en krijg ik een vieze smaak in mijn mond.

Nadat de oncologe me genezen verklaarde, heb ik de ‘port-a-cat’ – het vreemd voorwerp in mij – meteen laten verwijderen! Nu 6 jaar later, is alles nog dik in orde, de uitslag van het bloed en de derde coloscopie werden beiden positief bevonden. Ik kan nu genieten van mijn 2 kleinkinderen: een kleinzoon van 5 jaar en een kleindochter van 3,5 maanden! Bedankt dokter, chirurg, medisch personeel!

 

 

Reacties (7)

 • Hermans Lilian

  09/08/2011 - 08:47

  Het ga je goed, groetjes moedige man.

  Reply
 • Remi Verbeke

  17/03/2014 - 14:53

  Heb het jullie al eens geschreven, maar Darmkanker, en andere o.a. ernstige darmziektes behandel je het best in de eerste plaats met ,,Cannabisolie”, met deze kuur heb je het meest kans om volledig te herstellen en te genezen.
  Niets is beter dan deze kuur, geen operaties, geen giftige chemokuren, geen hormoon behandelingen en geen bestralingen, puur NATUUR, en nog het meest geneeskrachtige van alles………………………………

  Reply
  • Jos

   03/06/2019 - 16:46

   Ik vermoed dat er al heel wat patiënten die puur overgingen op Cannabisolie op het kerkhof liggen omdat ze mensen als u geloofden. medicijnmannen (vrouwen) zijn niet de oplossing maar wel op wetenschap gebaseerde oplossingen waarbij ik niet wil zeggen dat cannabisolie niets doet maar het is veeleer een binnenweg naar het crematorium of kerkhof. Mvg, Jos, nr.62

   Reply
 • Remi Verbeke

  02/08/2015 - 12:21

  Ik plaatste hier reeds hoe kanker (welke soort dan ook) door bepaalde 100% natuurlijke producten toe kan bijdragen tot verbetering en zelfs mogelijk tot volledige genezing, door mijn dagelijks zoekwerk naar producten die “echt Helpen”, (en dit ondertussen toch al meer dan 40 jaar) bij ziekten heb ik ondertussen nog meerdere producten die tot een goed verloop van welke ziekte dan ook een “zeer positieve” bijdrage kunnen betekenen (en dit zelfs “zacht uitgedrukt”). Zo heb je de vitaminen, mineralen, aminozuren en sporenelementen van Dr. Rath, alsook specifiek voor kanker de combinatie van “Indian” op basis van Javaanse bio kurkuma en “Pure” 100% bio gevriesdroogde waterkers. Dit ter info.

  Reply
 • Frieda De Boeck

  01/09/2015 - 10:04

  Op 22 Juli naar het ziekenhuis voor een routineonderzoek van maag en darmen
  Op 14 Juli naar een ander ziekenhuis want in het eerste hadden ze niet het nodige toestel om zo diep in mijn maag te kijken toen wist ik al wel van de arts dat mijn darmen volledig in orde waren maar dat er een gezwel in mijn maag zat,dit hebben ze gelukkig kunnen verwijderen,zat uitgang maag ingang darm
  en was 15mm groot,de arts heeft dit dan op 25 Augustus verwijderd en me achteraf verteld dat hij meer heeft weggenomen heeft dan voorzien was.
  De poliep zal ik het maar noemen is weggebrand en daarna de wond nog eens geniet
  Nu is het afwachten op de uitslag die ik op 6 Oktober mag gaan halen
  De Dr wist me wel te vertellen dat ik er op tijd bij was en geen jaren meer had moeten wachten want dan zou het wel degelijk kanker geworden zijn
  Nu vraag ik me echt af hoe krijg je zo iets en dan nog wel op zo’n gekke plaats
  eet gezond drink niet maar ben wel een stresskip

  Reply
  • Jos

   03/06/2019 - 16:50

   Dag Frieda, niemand is er van uitgeloten om een eventuele kanker te ontwikkelen. één op drie krijgt er vroeg of laat mee te maken. Ik wens je nog vele gezonde jaren! Groeten, Jos nr. 62

   Reply
 • Jos

  03/06/2019 - 16:56

  Dag Jef, wat een verhaal hé, Zonder de wetenschap, artsen, verpleegsters, labo’s enz. zou er over ons beide al lang niet meer gesproken worden of misschien toch, met Allerheiligen bijv. Ik wens je nog vele gezonde jaren waarbij je nog volop kan genieten van je leven. Groeten, Jos, nr.62

  Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Dirk

Dirk

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login