2011 Het Jaar van de Stoelgang

Wishes

Bij een nieuw jaar horen er natuurlijk wensen, een nieuwjaarsbrief met goede voornemens en een korte terugblik op het vorig jaar. Daar willen ook wij geen uitzondering op maken. Wij gaan echter geen Top-10 lijstjes maken, geen “best of”, gewoon enkele losse gedachten.

2010 was ongetwijfeld een bijzonder spannend jaar.  Op erg korte tijd een website ineensteken,  campagne voeren tijdens de maanden maart en april, het vervolg met de enquête en uiteindelijk “ons boekje” als hoogtepunt…. Hier hadden we half februari echt niet aan gedacht, het heeft veel tijd en energie gekost. Het initiële voornemen, “minstens één darmkanker stoppen” hebben we zeker bereikt…. Jammer dat we niet precies kunnen weten of meten hoeveel het er uiteindelijk zijn geweest, maar het is zeker al die moeite waard geweest… Dat hebben de talrijke reacties alleszins duidelijk gemaakt.

We wensen iedereen een gelukkig en vooral een gezond 2011, en neem ons niet kwalijk als we elke 50-plusser in het bijzonder een “poliep-negatief” jaar wensen.

Er is nog heel wat werk aan de winkel als het op sensibilisering en bewustmaking van darmkanker aankomt. Woorden die we eigenlijk niet meer willen gebruiken, we willen vooral de nadruk leggen op “voorlichting”. Nog veel te veel mensen weten jammer genoeg niet hoe eenvoudig het is om darmkanker vroegtijdig op te sporen. Het verhaal van de kleine poliep die heel traag groeit en die “waarschuwingssignalen” uitstuurt onder de vorm van kleine spoortjes “occult” bloed is nog veel te weinig bekend.

2011 zal zeker een interessant jaar worden. In het voorjaar zullen de resultaten bekend gemaakt worden van het pilootproject van de Vlaamse Gemeenschap en zal een advies gegeven worden aan de Minister. Later, wellicht in de zomer zal een speciale commissie bevolkingsonderzoek in samenspraak met de Minister beslissen of er al dan niet een algemeen bevolkingsonderzoek komt. De kaarten lijken gunstig te liggen, maar we mogen het vel van de beer niet verkopen vooraleer….. In Nederland was er eind 2009 een uitstekend en glashelder rapport van de Gezondheidsraad maar werd het bevolkingsonderzoek door de toenmalige Minister tot nader order uitgesteld….

Studenten uit heel Europa zijn ondertussen druk bezig aan een voorlichtingscampagne over darmkanker in het kader van de Ad Venture wedstrijd van de EACA, waarover we onlangs nog geschreven hebben. In Mei zal in Antwerpen bekendgemaakt worden wie de meest originele en beste campagne gemaakt heeft. Dit valt mooi samen met het feit dat Antwerpen dit jaar Europese hoofdstad van de Jeugd is…

Nog deze maand verwachten we de officiële publicatie en bekendmaking van de nieuwe Europese richtlijnen voor het vroegtijdig opsporen van darmkanker en alles wat hiermee verband houdt. Het wordt een heel dik boek, maar de richtlijnen zullen hopelijk vrij klaar en duidelijk zijn. Hoe ingewikkelder de richtlijnen, des te moeilijker om ze in de praktijk om te zetten.

Wat de maand Maart zal brengen is koffiedik kijken, maar er worden ongetwijfeld op verschillende plaatsen al plannen gesmeed om weer actie te voeren… Benieuwd wie en waar met wat en wanneer te voorschijn zal komen…

De Chinezen noemen 2011 het “Jaar van het Konijn”, laat ons 2011 voor de 50-plussers tot het “Jaar van de Stoelgang” uitroepen. Klinkt gek, maar het kan levensreddend zijn. Eénmaal per jaar verdient je stoelgang immers bijzondere aandacht, je mag zelf kiezen wanneer. Het hoeft niet op je verjaardag te zijn, ook niet de dag dat je met je auto naar de keuring moet… (of toch !?)  Je hebt nog 360 andere dagen om er aan te denken, één dag moet toch lukken. Als je dan je iFOB-test doet –je huisarts zal je hier beslist meer uitleg over geven- kan je weer een jaartje zorgeloos verder, tenminste wat dat deel van je gezondheid betreft !

 

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.