Stop Darmkanker steunt nieuwe Amerikaanse richtlijn!

Goed nieuws kan ook breaking news zijn. Uit Amerika kwam via sociale media het bericht dat de ‘US Preventive Services Task Force’ (USPSTF) haar nieuwe richtlijnen gepubliceerd had in het gezaghebbend tijdschrift JAMA. De USPSTF is voor preventierichtlijnen het meest invloedrijke en bekende orgaan ter wereld. Enkel de WHO is misschien nog ‘grootser’, maar die hebben nu andere dingen aan het hoofd.

Hét nieuws is dat de nieuwe richtlijnen de screening van darmkanker vanaf 45 jaar aanbeveelt. Wat mij betreft geen complete verrassing, maar wel iets om erg blij over te zijn. Exact drie jaar geleden had de American Cancer Society reeds in die zin aanbevelingen gedaan. Meer recent had het “American College of Gastroenterology” ook in die zin gesproken. Maar nu dat het allerhoogste orgaan dit publiceert, zal het hopelijk een nog grotere impact hebben. Richtlijnen blijven richtlijnen, het zijn geen wetten, maar toch…

We weten al enige tijd dat sluipmoordenaar darmkanker jonger wordt en dat dit een wereldwijd probleem is. Die cijfers kunnen we niet meer ontkennen. Over de oorzaak kunnen we dagenlang discussiëren. We weten dat het een complex probleem is en dat het ongetwijfeld een combinatie van verschillende factoren is. Dat is stof voor verder onderzoek. Wachten op de resultaten van die onderzoeken, zou een kapitale fout zijn. We moeten letterlijk en figuurlijk preventief te werk gaan en vroeger ingrijpen. Dat is wat de Amerikanen nu gaan doen.

Ik ben erg benieuwd wat de reactie aan deze kant van de oceaan zal zijn. Wat doet Europa en wat doet België? Ik vrees dat het lang zal duren voor we hier eenzelfde richtlijn krijgen. Het C-virus beroofde niet alleen iedereen van zijn vrijheid, maar heeft ongetwijfeld andere hete hangijzers in de wachtrij gezet. De rangschikking der prioriteiten is de afgelopen maanden flink door elkaar geschud. Er zijn ronkende verklaringen afgelegd om meer in te zetten op preventie, maar het heeft voor mij een hoog ‘eerst-zien-en-dan-geloven’ gehalte. Dan spreek ik uit ervaring. Met ‘rondetafels’ en de zoveelste ‘white paper’ gaat het echt niet lukken.

In de strijd tegen darmkanker is actie het enige antwoord. Waarom zou België nu niet eens het voortouw nemen? Het is toch een mooi perspectief om vele levens te redden en gezonde levensjaren te winnen en… kosten te besparen? Het is echt niet zo moeilijk. Wie neemt het initiatief? Moet dat uit de Wetstraat komen of vanuit de Wiertzstraat (het adres van het Europees Parlement)? Ik twijfel er niet aan dat er politici zijn die dit ter harte willen nemen!

Ik wacht het antwoord niet af. Onze vzw Stop Darmkanker zal op dezelfde nagel blijven kloppen: “Doe.De.test”. Nu hebben we er een nieuwe nagel bijgekregen, “45 is het nieuwe 50″. Met dank aan de USPSTF!

Reacties (9)

 • Chris DeKinderen

  20/05/2021 - 12:00

  Geweldig nieuws als het ook hier in België van toepassing zou zijn .
  3 letters ,3 woorden

  Reply
 • Walter Demanet

  20/05/2021 - 12:29

  Schitterend nieuws, nu nog in België.
  Maar dat duurt meestal een paar jaren voor het bij ons van toepassing is!
  45 de nieuwe 50.

  Reply
 • Jacky Van Laere

  20/05/2021 - 12:54

  #45ishetnieuwe50
  Nieuwe hashtag!!!

  Reply
  • Stopdarmkanker

   20/05/2021 - 14:19

   Dank voor je suggestie! Luc

   Reply
 • Béa

  20/05/2021 - 13:34

  Het mag ook vanaf 40 zijn, 😉,maar 45 zou al fantastisch zijn !! SUCCES !! xxx

  Reply
  • Stopdarmkanker

   20/05/2021 - 14:20

   Dank voor je reactie!

   Reply
 • Cil Sillus

  20/05/2021 - 16:34

  Voor mijn nichtje had het op 38 mogen zijn. Spijtig nu telaat. 😭😢

  Reply
 • Chantal Flament

  20/05/2021 - 16:52

  SCHITTEREND nieuws.

  Reply
 • Ingrid Hiltrop

  24/05/2021 - 12:50

  Het nut van screening is op veel vlakken reeds duidelijk bewezen.
  Ik hoop het met u mee dat Europa en België hier ook het nut van inzien en snel volgen.
  De sterftecijfers van Covid-slachtoffers wordt dagelijks vermeld maar ik vrees dat het sterftecijfer van kankers vele malen hoger ligt. Jammer genoeg is dat blijkbaar het ‘meer normale’ geworden.
  Dank u voor uw niet-aflatende inzet om deze cijfers door darmkanker alvast naar beneden te krijgen, dokter Colemont!

  Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Dirk

Dirk

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login