Do the iFOB-test !

We hebben het de vorige weken bij herhaling al over deze speciale test gehad. Aangezien deze centraal staat tijdens deze campagnemaand en als het ware één van de belangrijkste wapens is in onze strijd tegen darmkanker, is wat meer informatie misschien wel nuttig.

iFOB-test staat voor immunochemische faeces occult bloed-test. Dit wil zeggen dat deze test het mogelijk maakt om zeer kleine hoeveelheden bloed die in de stoelgang aanwezig zijn en die onzichtbaar zijn voor het blote oog toch op te sporen. Dit gebeurt via een speciale immunochemische reactie waarbij gebruik gemaakt wordt van antistoffen tegen menselijk hemoglobine. Dat is één van de belangrijkste bouwstenen of onderdelen van de rode bloedcel. Wanneer er ergens in het maagdarmstelsel een bloeding is, ook wanneer die erg beperkt is, kan deze test die twee keer zo gevoelig is dan de vroegere guaiac FOB-test (de test met de kaartjes) dit opsporen. In de grote meerderheid van de gevallen is het bloed trouwens afkomstig van onschuldige of goedaardige dingen, een klein zweer, een wondje na fel te hebben moeten overgeven of een wondje na inname van ontstekingsremmers. Het kan natuurlijk ook van een poliep komen. In grote onderzoeken in het buitenland is gebleken dat ongeveer 5 à 6 % van de geteste personen positief blijkt te zijn. Een “positieve” test (waarbij er bloed gevonden wordt) hoeft echter nog geen reden tot ongerustheid te zijn, want in een minderheid van de gevallen zal er uiteindelijk een poliep of een beginnende kanker gevonden worden. Het moet wel verder worden nagekeken, best door een volledig onderzoek van de dikkedarm (coloscopie)

De iFOB-test heeft nog extra voordelen. De test is vrij simpel in gebruik en wordt soms ook de mascara-test genoemd. De vrouwelijke lezers onder ons zullen wel het best berijpen waarom. In tegenstelling tot de vroegere test met de kaartjes, waarbij er drie staaltjes stoelgang dienden te worden onderzocht, volstaat bij de iFOB-test één staal. We hebben het al eens gezegd, het is eigenlijk “poepsimpel”….

Deze test wordt reeds verschillende jaren in het buitenland gebruikt en werd in eerste instantie ontwikkeld in Japan. In Italie werden ook reeds meerdere bevolkingsonderzoeken met deze test verricht. In het proefonderzoek van de Vlaamse overheid  (zie 7 Maart), uitgevoerd door de Universiteit Antwerpen, wordt gebruik gemaakt van de meest gevoelige en nauwkeurige test die er op dit ogenblik ter beschikking is.
De analyse van deze testen gebeurd door een toestel dat speciaal vanuit Japan naar Vlaanderen werd gebracht in een labo te Herentals. De kwaliteit is verzekerd.
Deze test kan heel precies de hoeveelheid hemoglobine meten die in het stoelgangsstaal eventueel terug te vinden is. Dit noemt men een kwantitatieve test. De laatste jaren zijn er ook meerdere zgn. kwalitatieve testen op de markt gekomen, die misschien iets minder nauwkeurig zijn, maar toch ook voldoen aan bepaalde kwaliteitscriteria. Deze kunnen volgens het principe van een zwangerschapstest gemakkelijk door de huisarts of de specialist zelf worden uitgevoerd. Het geeft je een “ja” of een “neen” antwoord.
Via het internet zijn er reeds talrijke merken te verkrijgen. Meerdere labo’s in Vlanderen zijn nu ook overgeschakeld op deze test voor het opsporen van occult bloed. De prijzen schommelen tussen de 5 à 15 Euro. Een Italiaans labo heeft een kwantitatieve test op de markt gebracht waarvoor geen speciaal toestel nodig is en dat op klassieke labotoestellen kan “gedraaid” worden zoals dat in het vakjargon heet. Ponca dat huisartsen logistieke steun verleent voor het uitvoeren van de iFOB-test gebruikt dezelfde test als diegene van het proefonderzoek van de Vlaamse overheid.
Er is dus nu op korte tijd keuze te over. Of deze testen ooit bij de apotheker, het grootwarenhuis of in de stationshal te koop zullen zijn hangt niet af van de Lonely Alien’s. Daar zullen de grote mensen wel over beslissen. (LC)

 

1121_qdl_20194_quick_vue_quideCldtg-fob01FobfrontHp_auto_fobt_apparatusHp_clearview_fobt_rackHp_fobt_sample_rackIfob2Ifob5Ifob6Rs_fobdoos

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.