Doe.De.Test!

Het opiniestuk van collega Luc Bonneux in “De Standaard” van 10.12 vroeg natuurlijk om een reactie. Mijn “wederwoord” werd vandaag ook in De Standaard gepubliceerd.

Hier is de integrale tekst zoals ik die naar de redactie van De Standaard heb doorgestuurd.

DOE.DE.TEST!

Het zal je maar overkomen. Enkele dagen nadat -ook in deze krant- bekendgemaakt wordt dat het bevolkingsonderzoek darmkanker werkt en succesvol is, komt een collega de screening opnieuw in twijfel trekken. Iedereen heeft recht op een opinie, maar als die misleidend is en mensen in de richting van “no screening” duwt, heb je de plicht om hierop te reageren.

Het lijkt wel of collega Bonneux zijn inspiratie zoekt bij diegenen die oproepen om niet te vaccineren. Toen hij enkele jaren geleden een gelijkaardig (paginagroot) opiniestuk in deze krant publiceerde heb ik ook gereageerd. Ik dacht dat hij na al die jaren en al die studies die aantonen dat darmkankerscreening veruit het meest effectieve en kostenbesparende bevolkingsonderzoek is, tot inkeer was gekomen.

Vorige week maakten het Centrum voor Kankeropsporing en Stichting Kankerregister de meest recente resultaten bekend van het bevolkingsonderzoek. Wat blijkt… Nog nooit werden zoveel darmkankers in een vroeger stadium vastgesteld, het aantal darmkankers in een gevorderd stadium is duidelijk afgenomen. Resultaten waar men terecht fier mag op zijn. Resultaten die nog beter kunnen! Als méér mensen dan de huidige 51,5% zouden meedoen aan het Vlaams bevolkingsonderzoek zullen de resultaten nog beter worden. Een sluipmoordenaar die in België nog iedere dag 10 dodelijke slachtoffers maakt moet harder aangepakt worden. Het leed dat in zovele families kan vermeden worden is op geen enkele manier te berekenen, geen enkel computermodel zal dat kunnen benaderen. We weten echter dat dit leed ontzettend groot is, we weten ook dat veel hiervan had kunnen worden vermeden.

De Vlaamse overheid ging enkele jaren geleden niet over één nacht ijs toen het bevolkingsonderzoek werd opgestart. Binnen- en buitenlandse experten werden geraadpleegd, een pilootstudie werd opgezet en in oktober 2013 werd het licht op groen gezet. De Stichting Kankerregister kon nu ook aantonen dat het aantal darmkankers in Vlaanderen voor het eerst gedaald is in vergelijking met de periode van voor het bevolkingsonderzoek. Dat dit enkel het geval is in Vlaanderen, en niet in Wallonië of Brussel heeft enkel en alleen met het bevolkingsonderzoek te maken.

Laat er a.u.b. geen twijfel over bestaan: het bevolkingsonderzoek doet wat het moet doen, darmkanker een halt toeroepen. Wie daar nog aan twijfelt is niet eerlijk met zichzelf en de wetenschap.

Gelukkig zijn er niet alleen naakte cijfers, maar dagelijkse berichten, dagelijkse verhalen van mensen die er ‘juist op tijd’ bij waren. Die dankzij het bevolkingsonderzoek geen chemotherapie of bestraling nodig hebben. Echte verhalen van échte mensen.

Het is als arts je plicht om mensen correct te informeren, al was het maar uit respect voor diegenen die de strijd tegen darmkanker verloren hebben. Een ziekte waarvan de WHO zegt dat het een “ideale ziekte” is om vroegtijdig op te sporen. Dus: Doe.De.Test!

 Dr. Luc Colemont, Managing Director vzw Stop Darmkanker

 

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.