Een (dank U) terugblik op 2014

 

Jaaroverzicht2014bis

 

Het is een bijzonder jaar geweest, om in wijntermen te spreken “een grand cru” jaar. We hebben met onze vzw “Stop Darmkanker” een flinke stap in de goede richting gezet. De Thunderclap met de brief aan Brad Pitt deed op 7 januari Vlaanderen voor een eerste maal opschrikken. Onze boodschap kwam zelfs terecht aan de andere kant van de oceaan. Dat we voor deze campagne onlangs de IAB Mixx  “Golden Award” kregen bewijst dat we toch ergens een gevoelige snaar geraakt hebben. Nogmaals dank aan de jongens van “10”, het Antwerps “advertising agency” met wie we zo goed samengewerkt hebben.

Na Brad Pritt, was het de beurt aan onze “Special Forces”. Tijdens onze 2de “Dress in Blue Night” werden de 9 BV’s voorgesteld die zich terugtrokken hadden in het kleinste kamertje om een #Saveyourselfie te maken. Tom Waes, Goedele Liekens, Kris Peeters, Freya Van den Bosche, Thomas Van den Spiegel, Inge Geerdens, Marc Van Eeghem, Davy Brocatus en Christophe Deborsu gaven allen het goede voorbeeld. Ook deze actie ging niet onopgemerkt voorbij. De “Special Forces” groeiden aan tot een heel leger van BV’s en MBV’s (minder bekende Vlamingen) die de actie ondersteunden. “Red jezelf, doe de test”, een call-to-action die goed werd opgevolgd. Dankzij de Kiwanis Herentals kon onze poster-campagne ruim worden verspreid.

Het bevolkingsonderzoek dat op kruissnelheid is gekomen kan alvast prima resultaten voorleggen. Bijna één op twee Vlamingen die de uitnodiging in de bus kreeg, stuurde zijn test (na gebruik) keurig terug. Er werden in de eerste maanden van het bevolkingsonderzoek liefst 1000 darmkankers gevonden. Een getal dat de laatste non-believers hopelijk toch even tot nadenken stemt.

In maart had ik de gelegenheid om “My Wish” uit te spreken op de TEDx meeting in Antwerpen. Het is en blijft een unieke gebeurtenis, zo’n voordracht op de rode stip. Je kan het hier opnieuw bekijken en beluisteren.

Toen de Ice Bucket Challenge bijna was uitgeraasd werd Vlaanderen echt opgeschrikt door darmkanker. Ivan De Vadder was het zoveelste slachtoffer van deze “silent killer”. Aanvankelijk was het stil rond hem, maar in volle behandeling trad hij met een openhartige getuigenis naar buiten. We weten nu wat een “slechte” week en een “goede” week betekent. Darmkanker kreeg plots een herkenbaar gezicht. Wat darmkanker echter niet weet, is dat Ivan zich zo maar niet gewonnen geeft, hij gaat de strijd voor 500% aan. En hopelijk trekt hij aan het langste eind. Ik heb er een goed gevoel bij. Met zijn instelling en de steun van vele Vlamingen moet het lukken.

Onze Reuzendarm heeft een eerste tocht door Vlaanderen achter de rug. Dankzij het onbaatzuchtige werk van Marleen Wauters -onze “gouden” vrijwilligster- konden al duizenden Vlamingen een wandeling maken door “den darm”. Van station tot station, van bedrijf tot bedrijf, van gemeente tot gemeente, we staken zelfs meermaals de taalgrens over.

Half september raasde de “levenstrein” immers van Verviers tot Antwerpen. Een echt huzarenstukje. Vier opéénvolgende dagen werd de Reuzendarm opgesteld en afgebroken in de stations van Verviers, Luik, Hasselt en Antwerpen. Een mooie actie samen met de collega’s uit Luik. Met bijzondere dank aan Sanofi! “Samen sterker dan ooit”…

De Kiwanis van Herentals organiseerden voor het eerst de Coppa Classic Days rond het schitterende kasteel de Merode in Westerlo. Met hun 1ste Blue Ribbon Tour toonden ze aan dat oldtimers ook voor het goede doel uit hun stallingen komen. Het leverde onze vzw een schitterend bedrag van 7500 Euro op. We kijken al uit naar de tweede editie op 13 juni 2015! Na afloop van de Blue Ribbon Tour kregen Frieda Brepoels en Tom Waes de eerste “DIBA” ‘s (Dress in Blue Awards) uitgereikt.

De tennisclub van Schilde organiseerde haar jaarlijks benefiet-tornooi en je mag drie maal raden naar wie de opbrengst ging… dankzij Filip Luypaert werd bijna 3000 Euro ingezameld.

Tijdens de 3de editie van de ResearchRun in Leuven liep tussen de 300 deelnemers ook een team van Norgine mee. “Een gezonde geest in een gezond lichaam” hebben zij zeker gedacht. Onze Reuzendarm was ook op de afspraak.

Ook Janssen Pharmaceutica besteedde tijdens haar bedrijvendag extra aandacht voor het vroegtijdig opsporen van darmkanker. En dan is “den darm” (eens te meer) een ideaal middel om aandacht te trekken.

2014 was ongetwijfeld ook het jaar van Marc Coucke. Ook op zijn steun kunnen we altijd rekenen. “Mister Omega-Pharma” kwam tijdens de Geneeskundige Dagen van Antwerpen persoonlijk een cheque van 5000 Euro overhandigen. Dankzij hem kregen alle deelnemers aan dit evenement een doosje van onze chocolade Ribbons van meester-chocolatier Erik Goossens. Tijdens de Academische zitting kreeg ik de kans om het belang van screening extra toe te lichten. Ook dat kan je hier herbekijken.

In de Antwerpse regio sloegen zes gemeenten de handen in elkaar voor een unieke “Alles oké op de WC?” actie. Een heel programma van activiteiten waaraan we ook graag actief onze steun verleenden. Knap gedaan van Zoersel, Brecht, Wijnegem, Zandhoven, Malle en Schilde. Het afsluitende theaterstuk van het improvisatiegezelschap Inspinazie was absoluut de moeite waard en voor herhaling vatbaar!

En er werd nog meer aan sport gedaan voor het goede doel. Onder impuls van onze “survivor”-ambassadeur Erik Deferme organiseerde de triathlonclub TRIBE in het Brusselse een zwemmarathon in het kader van Music For Life. Zowel jong als oud nam enthousiast deel aan dit initiatief. Er werden honderden baantjes gezwommen, op het einde stond de teller op 11 kilometer, goed voor een bedrag van 3900 Euro!!

Onze donatie-knop op onze website wordt af en toe ook aangeklikt. We zijn al die mensen enorm dankbaar die ons steun verlenen. Binnenkort krijgen zij ook hun eigen pagina op onze website. Daar gaan we samen met “Edge”, de web-architecten van ‘t Zuid werk van maken. En nu Steven De Blieck ons het begrip neuromarketing heeft leren kennen komt het zeker goed.

Ik heb er zelf ook een Ronde van Vlaanderen opzitten. Mijn kennis van culturele centra, parochiezalen, wijkgezondheidscentra’s etc. is weer aardig toegenomen. Hopelijk hebben we toch enkel darmkankers een halt toegeroepen door kennis te delen tijdens de meer dan 30 voordrachten. Met het grootste ziekenfonds van Vlaanderen, de CM werd een hele reeks voordrachten georganiseerd, waarbij ook het CvKO (Centrum voor Kankeropsporing) werd betrokken. Op onze agenda kan je zien waar we in 2015 onze reeks lezingen verder zetten.

We zijn op Facebook inmiddels de kaap van 30.000 volgers gepasseerd. Dank aan iedereen die liked, deelt of reageert. Benieuwd waar de teller op het einde van het jaar staat.

Het jaar werd in schoonheid afgesloten. Op 8 december mocht ik in het MAS in Antwerpen mijn boek “Stop Darmkanker : kennis delen kan levens redden” voorstellen. De aanwezigheid van Ministers Jo Vandeurzen en Kris Peeters deed natuurlijk veel plezier. Een boek dat hopelijk levens redt en leed vermijdt. Een dikke pluim voor het team van LannooCampus om dit project tot een goed eind te brengen. Nu weet ik dat corrigeren nog moeilijker is dan schrijven…

Dank ook aan al de media en  journalisten die het afgelopen jaar de problematiek van darmkanker onder de aandacht brachten. Zij spelen een cruciale rol in het bestrijden van een aandoening waarmee 1 op 20 Vlamingen geconfronteerd wordt.

Dank aan al onze partners die de werking van onze vzw ook in 2014 mogelijk maakten. Zij behouden natuurlijk hun mooi plaatsje op onze website: merci Norgine, Sanofi, Bayer, Ferring, Dr.Falk, Merck en Kiwanis Herentals.

Jammer genoeg hebben ook dit jaar 1850 families in Vlaanderen een dierbare aan darmkanker verloren. Nog altijd véél te véél… We zullen er alles aan doen om dit cijfer naar beneden te krijgen. Ik bedank iedereen die ons in onze strijd steunt. Opgeven staat niet in ons woordenboek.

Wens iedereen een gezond 2015!

Tot blogs,

Luc Colemont

P.S. Dit overzicht is onvolledig, excuses aan al die talrijke mensen die ons afgelopen jaar gesteund hebben en niet in dit overzicht vermeld werden.

 

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.