Foto

Terwijl ik vandaag mijn coloscopie-programma afwerkte, kreeg ik bijna tegelijkertijd van twee vrienden, Arthur en Davy (peter van onze actie) een berichtje met de melding dat ze op de Nederlandse TV gelezen (teletekst) en gehoord (NOS-TV) hadden dat een grote studie in Engeland andermaal aantoonde dat preventief onderzoek voor darmkanker zinvol was. 

Na het recente uitstel van het bevolkingsonderzoek in Nederland, was dit vooral bij onze Noorderburen opnieuw onderwerp voor discussie.

In een Britse studie die vandaag online gepubliceerd werd in het gezaghebbende medische tijdschrift “The Lancet” werd aangetoond dat een eenmalig onderzoek van het laatste stuk van de dikke darm (sigmoidoscopie) erg gunstige resultaten opleverde.

Het onderzoek dat bij 170.000 Britten werd uitgevoerd tussen de 55 en 64 jaar heeft 11 jaren geduurd en werd in meerdere centra over heel Engeland verricht.

Door deze techniek te gebruiken werd het sterftecijfer door darmkanker verminderd met 43 %, terwijl het aantal darmkankers in zijn geheel met 30 % afnam. Het aantal kankers van de endeldarm en het sigmoid (de laatste bocht van de dikke darm) nam zelfs af met 50 %.

Deze studie zal ongetwijfeld de discussie over welke techniek men moet gebruiken om darmkanker vroegtijdig op te sporen weer nieuw leven doen inblazen. En ook nu zullen er weer grote voor- en tegenstanders zijn van de verschillende methodes.

Maar ongetwijfeld zal dit ook bijdragen tot een grotere “bewustmaking” van het probleem van darmkanker….  En op zich is dat ook al goed nieuws..

De weg is nog lang…. Maar het aantal darmkankers moet en zal naar beneden gaan…

Schermafbeelding_2010-04-28_om_23Schermafbeelding_2010-04-28_om_23Schermafbeelding_2010-04-29_om_00Schermafbeelding_2010-04-29_om_00

 

Tags: , , ,

  • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Dirk

Dirk

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login