Goed nieuws uit Europa !

Ep-straatsburgb

Donderdag was het een belangrijke dag voor de strijd tegen darmkanker. In Straatsburg werd de schriftelijke verklaring (zie infra), die mede door “onze” Frieda Brepoels was ingediend, aanvaard door het Europees Parlement nadat een meerderheid van de leden (411 om precies te zijn !) deze ondertekend hadden. Om aanvaard te worden moesten de “meerderheid plus 1” van de MEP’s (Members of the European Parliament) deze eigenhandig binnen een periode van drie maanden tekenen. En dat moesten er dus minimum 369 zijn… Wel, na twee maanden werd het vereiste aantal reeds bereikt ! Wie eens een kijkje gaat nemen op de site van het Europees Parlement zal merken dat het vrij ongewoon en eerder uitzonderlijk is dat een schriftelijke verklaring op dergelijke manier gunstig onthaald en aanvaard wordt.

We zullen je niet vertellen wat een werk hieraan vooraf is gegaan. Heel veel persoonlijke mails, heel veel brieven, in meerdere talen. Ook de Italiaanse MEP’s hebben erg goed meegewerkt en getekend. Enkele mensen hebben hier erg hard aan gewerkt. Het resultaat mag er dan ook zijn. De Europese Commissie zal nu al zijn 27 lidstaten verzoeken om dringend werk te maken van voorlichting, bewustmaking en screening programma’s van darmkanker. We moeten Frieda Brepoels dankbaar zijn dat zij dit initiatief genomen nadat we in April reeds voor de eerste maal op bezoek waren in de Europese commissie. De Voorzitter van de commissie Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid, de Duitser Jo Leinen, ook mede-indiener van de verklaring, heeft reeds laten weten op korte termijn een mondelinge vraag te stellen in het Europees Parlement, ook een niet-alledaagse gebeurtenis.

Het beste bewijs dat ons motto “Together strong against colon cancer” kan werken…

Een nieuwe en belangrijke stap in de strijd tegen darmkanker… maar nog steeds een lange weg te gaan… ken je dat van die “woorden” en “daden” ?

De media hebben het persbericht nog niet opgepikt, wellicht –en waarschijnlijk nog waar ook- zijn er op dit ogenblik nog veel belangrijker dingen om over te berichten…Maar toch… Wij konden en mochten dit niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Dat dit nu uitgerekend 9 maanden na de start van onze actie is, zal wel een toeval zijn…

Goed nieuws komt vaak niet alleen. Recent verscheen een mooi en uitgebreid rapport over een Canadees onderzoek waarbij duidelijk werd aangetoond dat de economische effecten (lees “kosten-baat analyse”) duidelijk in het voordeel van een screening met de iFOB-test zijn. Minder kankers, minder overlijdens en minder behandelingskosten. Wat wil een overheid nog meer ?

Over het Australisch model zullen we het binnenkort ook eens hebben. Verstandige jongens “down under”.

Getdoc-3Getdoc-3

 

 

 

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.