Goede voornemens!

Ze zijn eigen aan het begin van elk nieuw jaar: de goede voornemens. Ik weet niet of er een top-10 lijstje van bestaat. Ik ben wel zeker dat “stoppen met roken” en “vermageren” er tussen staan. Als je daar dan nog “meer bewegen”, “minder drinken” en “gezonder eten” aan toevoegt, heb je de kernboodschappen van een gezonde levensstijl mooi samengevat.

Méér en meer groeit het bewustzijn van het belang van een gezonde levensstijl, maar het blijkt toch zo moeilijk om die voornemens ook in (blijvende) daden om te zetten. De centra met gezondheidscoaches groeien als paddenstoelen uit de grond, méér en meer bedrijven dragen een gezonde levensstijl voor hun werknemers hoog in hun vaandel. Dit kunnen we alleen maar toejuichen. Een “gezonde levensstijl” vermindert het risico op darmkanker met 20%. Dus 5% wordt 4%, geen ingewikkelde berekeningen nodig.

Ons voornemen blijft ondertussen al bijna 9 jaar hetzelfde. Darmkanker, die meedogenloze seriemoordenaar, een halt toeroepen. Het is en blijft een grote uitdaging, maar als je vzw Stop Darmkanker heet ben je genoodzaakt om de lat hoog te leggen. De cijfers beginnen misschien bekend in de oren te klinken voor zij die ons al enige tijd volgen. Voor hen die er pas bijgekomen zijn: iedere dag krijgen 23 Belgen te horen dat ze darmkanker hebben, iedere dag verliezen 9 families in België een dierbare aan darmkanker. Cijfers die onaanvaardbaar zijn. Onaanvaardbaar omdat darmkanker nog steeds zoveel vrij spel krijgt en in vele gevallen op een vrij eenvoudige manier voorkomen kan worden.

Het lijkt een verhaal van David tegen Goliath, maar wie zijn geschiedenis goed kent, weet hoe dat gevecht afgelopen is. Vorig jaar hield ik tijdens de “goede voornemens”-maand voor het eerst een “1-1-1” actie op ons donatieplatform. Een actie die pas op de valreep zijn doel bereikte. Deze keer hebben we al een heel mooi traject afgelegd, maar er moet toch nog een kloof dichtgemaakt worden. Benieuwd wie helpt om die laatste 31% op te halen. Ik reken op jullie, want ik weet dat jullie hetzelfde doel voor ogen hebben: darmkanker een halt toeroepen. Dat kan slechts op één manier. Door acties en campagnes, door informatie en voorlichting. Door onze vzw Stop Darmkanker een extra duwtje in de rug te geven.

Ik dank jullie alvast voor jullie steun. Binnenkort geef ik mijn 400ste lezing sedert mijn carrièreswitch, dit jaar wordt normaal ook de kaap van 500 ‘optredens’ bereikt. Ik hoop toch minstens één darmkanker gestopt te hebben. Onze campagneplan zal ook dit jaar minutieus uitgerold worden. De kille sluipmoordenaar is gewaarschuwd!

#samensterkerdanooit

Tot blogs… en natuurlijk mijn allerbeste wensen voor een gezond en boeiend 2019!

En vergeet natuurlijk het belangrijkste goede voornemen niet: #doedetest 

Luc Colemont 

 

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.