Hallo, meneer de Uil

Waar breng je ons naar toe? Misschien zag je hem vandaag al voorbijkomen. Meneer de Uil vond de Internationale Darmkankermaand het ideale moment om op ons verzoek nog eens op ‘de buis’ te komen. Mèt een speciale boodschap, een grote boodschap, een simpele boodschap: Doe De Test!

Vroeger kwam hij enkel in de huiskamers. Nu kan je hem bijna overal zien. Met dank aan onze smartphone en de sociale media. Het is voor hem ongetwijfeld wennen, al die nieuwe gezichten. Net zoals het voor die “lieve kijkbuiskinderen” van vroeger wennen is aan die eerste maal. Die eerste maal dat de brief van het bevolkingsonderzoek in de bus valt. De test echt doen is voor de meerderheid van die jonge 50-plussers nog steeds een probleem. Waar het schoentje nijpt is nog niet helemaal duidelijk. Maar de cijfers zijn dat wel. In een stad als Antwerpen, waar het stadhuis op 1 maart ’s avonds mooi blauw kleurde, doen slechts 3 op 10 personen tussen 50 en 54 jaar ‘de test’. Bij 7 op 10 blijft de test onaangeroerd, wellicht richting vuilbak.

We hebben de ‘Vermijd Spijt’ campagne van vorig jaar in een ander kleedje gestoken. Een beetje nostalgie mag. Ik zie zo de thuistaferelen voor mijn ogen als de Fabeltjeskrant voorgelezen werd. Een TV met 2 of 3 kanalen, een radio, een platenspeler. Zeker geen computer, geen smartphone of andere tablets. Het was anders.

Wat nu ook -gelukkig- anders is, is dat we darmkanker vroegtijdig kunnen opsporen. Er was in die tijd in de verste verte geen sprake van een bevolkingsonderzoek. Wist je dat de ‘coloscopie’ amper 50 jaar oud is?

En toch maken we nog steeds onvoldoende gebruik van die gratis test van de overheid. Omdat het van de overheid komt? Omdat het vertrouwen in de overheid en politiek in het bijzonder niet bepaald hoge toppen scheert?

Ik kan je geruststellen. Diè enveloppe mag je echt vertrouwen. Het is een gratis cadeautje voor iedereen tussen de 50 en 74 jaar. Zoiets laat je toch niet dicht of werp je in de prullenmand. Die brief bewees het laatste decennium al ruim zijn nut. Sedert de start in oktober 2013 is er nu al 30% minder darmkanker in Vlaanderen. Méér dan 80% van de darmkankers in een vroege fase. Resultaten die veel leed hebben vermeden, resultaten die veel kosten bespaarden. Veel meer gezonde levensjaren! Prima dus, maar het kan nog beter. Het moet véél beter!

Er komt een lawine van darmkankers op ons af. De vergrijzing van de bevolking, darmkanker die zelf jonger wordt. De harde realiteit die voor onze deur staat. Cijfers die me niet vrolijk maken. Een wereld zonder darmkanker is wellicht ook een fabeltje, maar ik wil er wel over dromen.

Ik weet het, “Meneer de Uil” krijgt die cijfers niet alleen naar beneden. Zijn luisteraars wel!

Luister voor een keer nog eens naar zijn grote boodschap! Het kan jou en je dierbaren veel slapeloze nachten besparen! Ik rond af met zijn woorden: “Dag lieve mensen, oogjes dicht en snaveltjes toe!”

Tot blogs,

Luc

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.