Eergisteren startte de 3de editie van Tournée Minérale, morgen is het “Wereld Kanker Dag”. Wij zijn begonnen met het aftellen naar 1 maart. Het wordt ondertussen al het 10de jaar op rij (wat vliegt de tijd) dat we tijdens de maand Maart alle registers opentrekken. Ook dit jaar houden we het niet bij één actie…dat is eigenlijk nooit anders geweest. Heeft wellicht te maken met ons DNA. Achter de schermen wordt keihard gewerkt aan een online campagne die we (natuurlijk) via sociale media gaan lanceren. Maar de traditionele media staan ook te trappelen om mee het startsein te geven. Benieuwd wat jullie ervan zullen vinden, benieuwd tot wat het allemaal wel of niet leiden zal. Dat is onvoorspelbaar. Als er iets is dat we de afgelopen jaren geleerd hebben, dan is het dat het verloop of succes van dergelijke campagnes onvoorspelbaar is. Soms moet je een tikkeltje geluk hebben. Laat het nu juist dàt zijn, wat het ook zo spannend maakt.

Gisteren mocht ik in een interview met de “Gazet van Antwerpen” ons nieuw boek aankondigen: een mooi stripalbum! Daar ben ik eigenlijk wel trots op. Toch een beetje een droom die uitkomt. Dat plan lag al lang op tafel, maar soms moet je wat geduld hebben tot de stukken van de puzzel mooi in elkaar passen. Ik denk dat dit nu wel het geval is. Een mooi, spannend en ontroerend verhaal, bijna echt gebeurd, van de 50-jarige Dirk die geconfronteerd wordt met darmkanker. De rollercoaster van emoties brengt je in een snelvaart door de 56 pagina’s. Je zal je geen ogenblik vervelen. De boodschap moet op het einde dan ook duidelijk zijn: doe.de.test! Dikke merci aan tekenaar Mario Boon en de Italiaanse inkleurster Mariacristina Federica. Zij hebben topwerk geleverd. Dank aan Beo Hanssen, van dè Antwerpse stripwinkel BEO, om ons bij elkaar te hebben gebracht. Natuurlijk ook dikke merci aan Guillaume Van der Stighelen, believer van het eerste “Stop Darmkanker”-uur, om de tekst in keurig Aantwaarps te hebben vertaald. Da’s voor de echte liefhebbers :-)

“Dirk, het leven is een strijd waard” ligt vanaf 6 maart in de rekken van je favoriete boekwinkel! Wie liever in het Frans of Engels een “graphic novel” leest komt ook aan zijn trekken, die versies zijn dan ook klaar.

Méér en meer word ik aangesproken door mensen die het niet kunnen begrijpen dat slechts de helft van de Vlamingen, 51,7% om precies te zijn, mee doet aan het bevolkingsonderzoek.  In Nederland zijn er dat méér dan 70%! Is de Nederlander dan zoveel slimmer dan de Vlaming? Het heeft niets met slim zijn te maken, iedereen is vrij van te beslissen. Wij proberen de mensen uit te leggen en te overtuigen waarom het naar onze mening zo belangrijk is om die kleine inspanning te doen. De naam van de test uitspreken (immunochemische faeces occult bloed) is moeilijker dan de test te doen.

Ik ben vereerd dat ik op 26 maart in Amsterdam uitgenodigd ben om op hun feestelijke jubileumbijeenkomst een lezing te mogen geven. De Nederlanders vieren het 5-jarig bestaan van het bevolkingsonderzoek. Ook in Vlaanderen bestaat het 5 jaar, maar waar is dat feestje? Het zal toch in de aard van het beestje zitten, dat feestje :-)

In maart vlieg ik ook even over en weer naar Turijn. Wordt ook bijzonder. Een keynote geven – in het Italiaans- voor het kaderpersoneel van de Italiaanse autofabriek Fiat staat ook niet elke dag op je agenda. Ook daar zal ik eindigen met: fate il test! Naast Amsterdam en Turijn staan er in Vlaanderen talrijke steden en gemeenten op het programma waar ik verwacht wordt om een lezing te geven. De lijst vind je op onze website. Wie weet kom ik jullie wel tegen! De Reuzendarm zal naar gewoonte ook weer op verschillende plaatsen opduiken.

Ook dit jaar houden we met de Vlaamse apothekers de #blauweapotheek campagne. Wie een blauw lintje wil kopen, kan voor 1€ terecht bij zijn huisapotheker. Benieuwd welke apotheek dit jaar de mooiste vitrine maakt. Ze hebben ons vorig jaar aangenaam verrast, er zaten pareltjes tussen! De huisapotheker zal je met plezier extra uitleg geven over het bevolkingsonderzoek en de zelftest. De zelftest, perfecte aanvulling op het bevolkingsonderzoek. Voor hen die nog niet worden uitgenodigd (<51 jaar) en voor hen die niet meer worden uitgenodigd (>74 jaar).

Er is ook op die manier, ook bij verschillende bedrijven, al heel wat ellende bespaard…

Op 22 maart houden we ons 3de Stop Darmkanker Gala. Je mag je dit jaar aan topspektakel verwachten. Je krijgt niet iedere dag de kans om als “hoofdschotel” een heus boksgala voor het goede doel bij te wonen. De tickets zijn nu al online te koop! Wacht niet te lang, want als het “Boardroomboxing” event “sold out” is, ga je echt iets gemist hebben. Als we je dan ook nog vertellen dat tussen die 24 boksers, ondernemers, kinesisten, advocaten, professoren en andere fighters met een groot hart zitten dan is de keuze snel gemaakt: je moet er gewoon bij zijn in de Ghelamco Arena in Gent!

Onze eigen projectmanager Bruno Mettepenningen ziet nu al af en toe sterretjes. Driemaal per week, ’s morgens vroeg tussen 7 en 8u, wordt hij samen met zijn lotgenoten onder handen genomen door bokskampioen Junior Bauwens. Benieuwd wie van hen de grootste supportersclub zal hebben. Natuurlijk kan je die kerels ook een extra hart onder de riem steken. Ze hebben allen hun eigen “donatie”-pagina. Klik en doneer, het is poepsimpel :-). Zij gaan de uitdaging aan darmkanker een flinke uppercut geven. Zij rekenen op jullie steun!

Wie het allemaal wat rustiger wil houden kan natuurlijk nog steeds bij één van de 303 Belgische Lidl-filialen terecht. Velen hebben al een mooi blauw-roos armbandje gekocht, we hebben al veel mooie #lidlpowerbumps gezien. Tot eind Maart kan je voor 5€ op die manier zowel onze vzw als Pink Ribbon steunen. Een unieke actie, twee goede doelen die letterlijk en figuurlijk de handen in elkaar hebben geslagen. De kracht van een klein gebaar heeft velen niet onberoerd gelaten.

Gelukkig maar dat de AG Antwerp 10 Miles pas op 28 april gepland staan. Exact binnen 12 weken…dan kunnen we na de maart-campagne heel even op adem komen. Maar ook niet te lang. Nu Stop Darmkanker het unieke goede doel is van dit grootste loopevenement van België moeten we ook daar natuurlijk een extra tandje bijsteken. Je kan ons team vervoegen (code STOP14629), je kan het Stop Darmkanker-shirt bestellen, maar je kan ook via een gelijkaardig donatieplatform geld inzamelen. Ook dat is echt een makkie :-) Het straffe verhaal van onze kapitein Filip Luypaert (“stage 4-survivor”)  lees je vanaf 7 maart in Running.be, hèt lopersmagazine!

Lieve mensen, laten we darmkanker zo weinig mogelijk kansen geven, laten we samen een vuist maken, letterlijk en figuurlijk!

#samensterk #stopdarmkanker #doedetest

Tot blogs,

Luc Colemont 

Reacties (1)

 • Marijke

  07/02/2019 - 22:51

  Beste Dokter Colemont,

  Sinds kort heb ikzelf de website in het leven geroepen rond het Larsyndroom. Dit in de hoop lotgenoten tegen te komen en interactief te ventileren maar ook om Lars uit de taboesfeer te halen en meer bekendheid te geven.

  Mag ik u vragen mensen door te sturen die, in navolging van een endeldarm operatie op zoek gaan naar lotgenoten met Lars?

  Zij kunnen steeds surfen naar http://www.larsyndroom.com

  Dank bij voorbaat voor uw steun en medewerking!

  Keep the faith!

  Marijke

  Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Esperity®

Op Esperity® kun je steun vinden bij lotgenoten en mantelzorgers, je ervaringen delen en je gezondheidsstatus opvolgen. Daarnaast kun je een overzicht vinden van klinische studies in je omgeving. Klik hier om te registreren en kom in contact met lotgenoten.

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login