Hete zomer…

Terwijl het oorlogsvuur in Oekraïne jammer genoeg onverminderd voort wakkert, Zuiderse gebieden te maken krijgen met jaarlijkse bosbranden en enorme droogtes, is de eerste post-Covid zomer begonnen. Laat ons hopen dat ik gelijk krijg en Covid niet opnieuw roet in het eten komt strooien. Voorzichtigheid is en blijft geboden! We kunnen niet genoeg ons handen wassen, ook deze zomer…

Een zomer die voor duizenden Belgen een zomer wordt die ze toch anders hadden voorgesteld. Velen laten de zomerfestivals dit jaar links liggen. Allemaal het gevolg van die boosdoener die darmkanker heet. Afgelopen jaar kregen om en bij de 8000 Belgen te horen dat ze darmkanker hebben. Sommigen zijn er -dankzij het bevolkingsonderzoek– gelukkig ‘op tijd bij’, voor anderen is het een begin van een lange lijdensweg. Meer dan 3000 families namen het afgelopen jaar afscheid van een dierbare die overleed aan darmkanker. Voor die families zal de zomer nooit meer zoals vroeger zijn. Een plaats minder aan tafel, een ligzetel minder aan het strand, een bed waarin ze alleen moeten slapen. Menselijk leed dat moeilijk te verwoorden is, niet te berekenen is, maar nog steeds veel te groot is.

Onze vzw Stop Darmkanker heeft nog veel werk. De afgelopen weken en maanden hebben we ons best gedaan om onze grote boodschap “Doe.De.Test” zo luid mogelijk te laten horen. De sociale media zijn een krachtig wapen, gelukkig kregen we ook steun van de traditionele media.

Wie dacht dat ‘Stop Darmkanker’ nu in vakantiemodus gaat, kent ons onvoldoende. Sluipmoordenaar darmkanker neemt geen verlof. Het is onze plicht ook tijdens deze periode waakzaam te zijn en zoveel mogelijk weerstand te bieden. Onze agenda is goed gevuld. Dit weekend zijn we het ‘goede doel’ van de “AG Nacht van de Maan”, een schitterend wandelevent in Halle-Zoersel. Als de weergoden ook hun bijdrage leveren, wordt het ongetwijfeld een onvergetelijke avond en nacht. Wie weet komen we elkaar wel tegen?! Traditioneel doen we ook dit jaar mee aan de ‘De Standaard’-solidariteitsprijs. Gisterenavond laat kregen we een heel fijn mailtje. Onze advertentie behoort opnieuw tot de 20 geselecteerden. Daar zijn we erg blij mee! Op 20 juli kunnen jullie op de achterk(r)ant van De Standaard zien wat we samen met het LDV-team in elkaar gestoken hebben.

Begin augustus heeft er in het Antwerpse een heel mooi verjaardagsfeest plaats van iemand die 60 jaar zou zijn geworden. De familie maakt er een mooie benefiet-actie van voor onze vzw. Een fantastisch gebaar dat we enorm waarderen. Jammer dat de jarige er zelf niet meer kan bij zijn. Hij verloor een jaar geleden de strijd tegen darmkanker.

De voorbereidingen voor ons Kankercongres in Gent, ondertussen aan haar 6de editie, zijn al begonnen. Eind november lijkt misschien veraf, maar er komt veel bij kijken bij een dergelijk event. Ik maak van de gelegenheid gebruik om een nieuwe ‘keynote’ of verhaal in elkaar te steken: ‘De rol van artificiële intelligentie bij de screening, diagnose en behandeling van darmkanker”. Kwestie van in de toekomst te kijken. Uiterst boeiend en veelbelovend wat er allemaal te gebeuren staat. Zo’n keynote maken is niet het werk van een weekend, daar kruipt behoorlijk wat tijd in… maar het is voor de goede zaak. Pensioen of niet, bijscholen en nadien met anderen kennis kunnen delen is één van de mooiste zaken die er zijn.

Er staat nog een groot project in de steigers, maar daarover zullen we ten gepaste tijde communiceren. Dat is de afspraak die we met de andere partner gemaakt hebben. Ik ben er wel trots op. Dankzij dit project gaan we ons steentje concreet bijdragen aan research. Research op diverse fronten, die allemaal verband houden met darmkanker.

Maar als slot krijgen de lezers van mijn blog nu toch een leuke avant-première! Morgen maken we officieel bekend dat op zaterdag 24 september de eerste “Blue Ride” ten voordele van onze vzw Stop Darmkanker plaats heeft. Een uniek ‘Benefiets’-event in een unieke omgeving! Wie niet bang is om 60, 90 of 120 km te fietsen voor het goede doel is van harte welkom in Genk! Het belooft een echt wielerfestijn te worden! Volg onze socials voor meer info! Maar dat doen de meesten van jullie al!

Ik wens iedereen een fijne zomer met hier en daar toch de nodige afkoeling!

Tot blogs!

Luc Colemont

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.