“Laat maart en de baby maar komen, we zijn er klaar voor!”

Nog drie keer slapen en het is zo ver. Dan verschijnt maart op de kalender. Altijd sneller dan je verwacht. Heeft die korte maand februari er iets mee te maken? Of is het toch het gevolg van al die nieuwjaarsrecepties? By the way, ik heb er dit jaar zelfs geen enkele bijgewoond. Niet dat het een bijzonder voornemen voor 2023 was, maar soms moet je keuzes maken.

Keuzes die we ook dit jaar maakten als het om onze nieuwe campagne ging. De mensen van LDV United hadden drie voorstellen op tafel gelegd. “Kiezen is verliezen” zegt men vaak. Voor- en nadelen afwegen van de ene of andere campagne is altijd een interessante denkoefening. Hopelijk maakten we de juiste keuze. Heb er goed gevoel bij. Denk niet dat we er spijt van zullen hebben.

De opnames zijn nog volop bezig. Het monteerwerk, de ‘final touch’. De klokt tikt ongenadig verder. De spurt naar de allerlaatste rechte lijn is ingezet. Woensdag rijden we maart binnen: de internationale darmkankermaand.

Ieder jaar steken we in maart een extra tandje bij. Met onze vzw Stop Darmkanker voeren het ganse jaar door campagne. Darmkanker slaat ook het ganse jaar toe. Elke dag 25 nieuwe gevallen in België, elke dag 9 begrafenissen. Tel maar uit op hoeveel de teller woensdag zal staan. (vermenigvuldig die 2 getallen met 59 en verschiet niet van het resultaat….). Die aantallen moeten en kunnen naar beneden.

Het bevolkingsonderzoek begint zijn vruchten af te werpen. De cijfers gaan in de goede richting. Maar er is nog veel meer winst te boeken. In de eerste plaats wat het bevolkingsonderzoek betreft. In 2021 stuurde 52,5 % van de Vlamingen hun gratis stoelgangtest terug naar het labo voor onderzoek. Wat moeten we tegen die andere 47,5% zeggen? Zal “Doe.De.Test” volstaan? Of toch maar blijven herhalen? Ik geloof nog altijd dat ‘herhaling van de boodschap, de kracht van het bericht is’!

We mogen de ouderen èn de jongeren niet uit het oog verliezen. Wist je dat bijna 1/3 van de mensen met darmkanker ouder is dan 74 op het ogenblik van de diagnose. Wist je dat er steeds meer jongeren (< 50 jaar) met darmkanker zijn? Die mogen we absoluut niet in de steek laten. Voor hen is er geen bevolkingsonderzoek.

Onze sociale mediakanalen zullen overuren draaien, maar dat hoort er bij. Als je een boodschap hebt, wil je die ook zo luid mogelijk brengen. Schitterend dat we dit jaar steun krijgen van de traditionele media, zeg maar ‘den TV’, de radio en de kranten. We beginnen er overmorgen aan, op de laatste dag van februari! Hoe en wat, waar en wanneer, dat verklappen we nog even niet!

Verschillende bakkers hebben hun ‘Lachende Kakskes’ en ‘Boules de Shits’ campagne al gestart. Voor het derde jaar op rij maken “warme bakkers’ overheerlijke gebakjes ten voordele van onze vzw!  Daar zijn we hen erg dankbaar om. Het wordt letterlijk en figuurlijk smullen geblazen voor het goede doel.

Ons grootste ‘Lachend Kakske’ ter wereld staat dit jaar opnieuw in Quartier Bleu te Hasselt. Moet in maart zowat één van de meeste fotogenieke plaatsen zijn in Limburg. Laat die kans niet liggen. Op het einde van de maand staat een ‘live’ Q&A gepland. Ik keer met plezier even terug naar mijn roots. Hasselt blijft Hasselt. Hasselaar en Limburger ben je voor het leven.

In Mechelen kan je bij Hotel Van der Valk ook dit jaar terecht voor onze schattige badeendjes. Je kan zowel ter plaatse als online zo’n eendje te water laten op hun prachtige binnenvijver. Wat ooit een zwembad was is nu het hart van een uniek hotel met een jong en gedreven team voor en achter de schermen. Op zondag 26 maart wordt de actie afgesloten met een ‘Blauwe Brunch’. Kwestie van tradities in ere te houden.

Op 15 maart -mooi in het midden van de maand- keer ik nog eens terug naar mijn roots. Toen ik in 1978 de campus in Diepenbeek verliet om verder te studeren in Antwerpen, had ik nooit gedacht dat 45 jaar later aan dezelfde universiteit (die dit jaar 50 kaarsjes uitblaast) een academische zitting zou plaats vinden. Een academische zitting om de ‘Leerstoel Limburgs Kankerfonds – Stop Darmkanker’ in te huldigen. Erg blij en ook beetje trots, dat we samen met de academici van UHasselt onderzoek en onderwijs aan elkaar koppelen. Daar hoort ook ondernemerschap bij! Ik plak geen datum op het ‘darmkankerdashboard’. Ik weet wel dat het een nuttig en bruikbaar instrument zal zijn.

Naar jaarlijkse gewoonte moet ik in maart ook iets meer kilometers afleggen. De agenda met lezingen is behoorlijk volgeboekt. Van Brussel tot Dubai, van Roeselare tot Rome, met tussendoor ‘optredens’ in heel Vlaanderen. Zal toch proberen om voor de nodige nachtrust te zorgen. Dat ik in maart een jaartje ouder wordt, mag geen probleem zijn.

De eerste ‘keynote’ staat woensdag al op het programma. Dan mag ik in het gloednieuwe auditorium van onze partner AG in hartje Brussel aan Brusselse apothekers uitleggen “Waarom campagne voeren tegen darmkanker?” zo belangrijk is. Het zal die avond in de taal van Molière gebeuren, ‘vertolking’ is voorzien! Sedert enkele jaren heeft het Brusselse Gewest een eigen bevolkingsonderzoek. De ‘pharmacien’ speelt hierin een centrale rol. Het deelnamepercentage moet echter flink de hoogte in. Daar wil ik mijn steentje toe bijdragen.

Binnen Stop Darmkanker is er nog bijzonder heuglijk nieuws. Tot de allerlaatste dag heeft ‘onze’ Ishia haar ‘multitasking job’ schitterend verdergezet. Nu wordt ze Mama en daar zijn we allemaal erg blij mee. Jullie vernemen via de ‘socials’ wel wanneer het kleine prinsesje ter wereld komt! Het gaat echt niet meer lang duren. We wensen haar en Vincent alvast een dikke proficiat met hun…. (oei ik had bijna haar naam verklapt)

Laat maart en de baby maar komen, we zijn er klaar voor.  

Tot blogs,

Luc Colemont

 

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.