On-aan-vaard-baar (bis)

ON-AAN-VAARD-BAAR (bis)

Het is niet de eerste keer dat deze titel boven mijn blog staat. Maar af en toe moet je belangrijke zaken gewoon herhalen. Kwestie dat ze misschien toch door de juiste personen gehoord of gelezen worden. De recente #dagtegenkanker, mooi initiatief van Kom op Tegen Kanker, lijkt me perfecte aanleiding.

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen. Ik vind het on-aan-vaard-baar dat in een moderne welvaartstaat als België er dagelijks 23 mensen te horen krijgen dat ze darmkanker hebben. Ik vind het on-aan-vaard-baar dat in een moderne welvaartstaat als België er iedere dag 10 families een dierbare verliezen aan darmkanker. Dag na dag, maand na maand… Dat zijn in 2021 al 6808 nieuwe gevallen en 2960 begrafenissen! On-aan-vaard-baar!

Minstens de helft van deze gevallen had voorkomen kunnen worden. Door meer informatie en meer voorlichting. Ik vraag me soms af of de beleidsmakers hiervan wakker liggen? Zouden ze zich ‘ergeren’ aan deze getallen zoals ze zich de dag van vandaag aan andere getallen ergeren?

 Beleidsmakers en media

Niet alleen de beleidsmakers maar ook de media mogen zich eens de vraag stellen of ze hiervoor al dan niet mee verantwoordelijkheid dragen. Neem nu het bevolkingsonderzoek darmkanker. Moeten we er trots op zijn dat 51% van de Vlamingen en amper 20% van de Walen meedoen aan iets dat hun gratis aangeboden wordt? Moeten we deze cijfers gewoon rustig invullen in een Excel-tabel? Onze Noorderburen mogen wat mij betreft die tabel met trots invullen. In Nederland stuurde in 2020 73% (!) van de mensen de testkit of ‘mascara-test’ terug naar het labo. Voor hen lijkt het letterlijk en figuurlijk poepsimpel.

Ik durf me oprecht de vraag stellen of onze beleidsmakers en hoofdredacteurs hiervan op de hoogte zijn. Als je de cijfers niet kent, kan je er natuurlijk ook niet van wakker liggen. Ik ken ze al jaren en lig er wel wakker van. De verhalen van mensen die getroffen werden door de ziekte blijven ons dagelijks bereiken. Het leed dat darmkanker veroorzaakt is met geen enkele formule te berekenen. Ik kan je verzekeren dat het ontzettend veel is! Via sociale media staan we met onze vzw Stop Darmkanker dagelijks rechtstreeks in contact met hen. Via de sociale media proberen we ook dagelijks ‘campagne’ te voeren. De sociale media die het de laatste maanden hard te verduren hebben. Velen vergeten echter wat een schitterende kanalen het zijn om informatie te verspreiden en om kennis te delen. Wij proberen op die manier darmkanker een halt toe te roepen.

Doe.De.Test

Het veldwerk stoort ons ook niet. Of het nu een kleine parochiezaal, een groot cultureel centrum of een moderne bedrijfskantine is, elke mogelijkheid grijpen we aan om onze grote boodschap “Doe.De.Test” te verspreiden.

Dat er op die manier ook nog grote kosten worden bespaard voor de overheid is een ‘neveneffect’ waar we trots op zijn. Als niet-gesubsidieerde vzw hebben we maar één doel voor ogen: minder darmkanker. Onze ‘mecenas’ Marc Coucke zijn we erg dankbaar voor zijn jarenlange steun.

Ik stel vast dat de ‘strijd tegen darmkanker’ niet hoog op de agenda staat bij vele politici, ook niet bij vele redacties. Moeten we nu echt wachten tot er opnieuw een BV met de ziekte geconfronteerd wordt om de oogkleppen af te zetten? Eén op 20 mensen wordt er ooit mee geconfronteerd. Ook in het parlement, ook op de redactiekamers. Die cijfers kan niemand ontkennen. Niemand kan ontkennen dat heel veel gevallen vermijdbaar zijn. Darmkanker is een ‘ideale ziekte’ om vroegtijdig op te sporen. Dat zijn niet mijn woorden, maar de woorden van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het feit dat darmkanker steeds jonger wordt moet ons ook zorgen baren. Ook daar moet extra aandacht aan worden besteed. Weet iedereen dat darmkanker ‘genderneutraal’ is? Een moderne term die hier zeker op de plaats is. Dat kan van prostaat- en borstkanker niet gezegd worden.

Preventie is geen toverwoord

Preventie is misschien niet sexy, maar het werkt wel. Het is echt geen toverwoord, zeker als het over darmkanker gaat. Gelukkig krijgt onze vzw Stop Darmkanker stilaan meer en meer bondgenoten, meer en meer mensen die onze ‘grote boodschap’ Doe.De.Test oppikken. Wij krijgen ook meer en meer steun. Dat doet ons plezier en daarvoor willen we onze ‘donateuren’ extra danken. Maar er is nog veel meer nodig. Als je tegenstander darmkanker is kan je niet ambitieus genoeg zijn.

Wij spreken nooit over een pandemie, over een eerste, tweede of derde golf. We spreken over een sluipmoordenaar die iedere dag ongenadig toeslaat. Uit respect voor hen die getroffen werden door darmkanker, zouden we allemaal even moeten rechtstaan en hardop roepen: STOP DARMKANKER. Niet alleen roepen, maar samen actie voeren. De zoveelste ‘ronde tafel’, de zoveelste ‘white paper’ mag wat mij betreft overboord gegooid worden. Het is vijf na twaalf! Ik had bijna geschreven… Amen.

Dr. Luc Colemont, Managing Director vzw Stop Darmkanker

 

 

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.