ON-AAN-VAARD-BAAR (bis)

Het is niet de eerste keer dat deze titel boven mijn blog staat. Maar af en toe moet je belangrijke zaken gewoon herhalen. Kwestie dat ze misschien toch door de juiste personen gehoord of gelezen worden. De recente #dagtegenkanker, mooi initiatief van Kom op Tegen Kanker, lijkt me perfecte aanleiding.

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen. Ik vind het on-aan-vaard-baar dat in een moderne welvaartstaat als België er dagelijks 23 mensen te horen krijgen dat ze darmkanker hebben. Ik vind het on-aan-vaard-baar dat in een moderne welvaartstaat als België er iedere dag 10 families een dierbare verliezen aan darmkanker. Dag na dag, maand na maand… Dat zijn in 2021 al 6808 nieuwe gevallen en 2960 begrafenissen! On-aan-vaard-baar!

Minstens de helft van deze gevallen had voorkomen kunnen worden. Door meer informatie en meer voorlichting. Ik vraag me soms af of de beleidsmakers hiervan wakker liggen? Zouden ze zich ‘ergeren’ aan deze getallen zoals ze zich de dag van vandaag aan andere getallen ergeren?

 Beleidsmakers en media

Niet alleen de beleidsmakers maar ook de media mogen zich eens de vraag stellen of ze hiervoor al dan niet mee verantwoordelijkheid dragen. Neem nu het bevolkingsonderzoek darmkanker. Moeten we er trots op zijn dat 51% van de Vlamingen en amper 20% van de Walen meedoen aan iets dat hun gratis aangeboden wordt? Moeten we deze cijfers gewoon rustig invullen in een Excel-tabel? Onze Noorderburen mogen wat mij betreft die tabel met trots invullen. In Nederland stuurde in 2020 73% (!) van de mensen de testkit of ‘mascara-test’ terug naar het labo. Voor hen lijkt het letterlijk en figuurlijk poepsimpel.

Ik durf me oprecht de vraag stellen of onze beleidsmakers en hoofdredacteurs hiervan op de hoogte zijn. Als je de cijfers niet kent, kan je er natuurlijk ook niet van wakker liggen. Ik ken ze al jaren en lig er wel wakker van. De verhalen van mensen die getroffen werden door de ziekte blijven ons dagelijks bereiken. Het leed dat darmkanker veroorzaakt is met geen enkele formule te berekenen. Ik kan je verzekeren dat het ontzettend veel is! Via sociale media staan we met onze vzw Stop Darmkanker dagelijks rechtstreeks in contact met hen. Via de sociale media proberen we ook dagelijks ‘campagne’ te voeren. De sociale media die het de laatste maanden hard te verduren hebben. Velen vergeten echter wat een schitterende kanalen het zijn om informatie te verspreiden en om kennis te delen. Wij proberen op die manier darmkanker een halt toe te roepen.

Doe.De.Test

Het veldwerk stoort ons ook niet. Of het nu een kleine parochiezaal, een groot cultureel centrum of een moderne bedrijfskantine is, elke mogelijkheid grijpen we aan om onze grote boodschap “Doe.De.Test” te verspreiden.

Dat er op die manier ook nog grote kosten worden bespaard voor de overheid is een ‘neveneffect’ waar we trots op zijn. Als niet-gesubsidieerde vzw hebben we maar één doel voor ogen: minder darmkanker. Onze ‘mecenas’ Marc Coucke zijn we erg dankbaar voor zijn jarenlange steun.

Ik stel vast dat de ‘strijd tegen darmkanker’ niet hoog op de agenda staat bij vele politici, ook niet bij vele redacties. Moeten we nu echt wachten tot er opnieuw een BV met de ziekte geconfronteerd wordt om de oogkleppen af te zetten? Eén op 20 mensen wordt er ooit mee geconfronteerd. Ook in het parlement, ook op de redactiekamers. Die cijfers kan niemand ontkennen. Niemand kan ontkennen dat heel veel gevallen vermijdbaar zijn. Darmkanker is een ‘ideale ziekte’ om vroegtijdig op te sporen. Dat zijn niet mijn woorden, maar de woorden van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het feit dat darmkanker steeds jonger wordt moet ons ook zorgen baren. Ook daar moet extra aandacht aan worden besteed. Weet iedereen dat darmkanker ‘genderneutraal’ is? Een moderne term die hier zeker op de plaats is. Dat kan van prostaat- en borstkanker niet gezegd worden.

Preventie is geen toverwoord

Preventie is misschien niet sexy, maar het werkt wel. Het is echt geen toverwoord, zeker als het over darmkanker gaat. Gelukkig krijgt onze vzw Stop Darmkanker stilaan meer en meer bondgenoten, meer en meer mensen die onze ‘grote boodschap’ Doe.De.Test oppikken. Wij krijgen ook meer en meer steun. Dat doet ons plezier en daarvoor willen we onze ‘donateuren’ extra danken. Maar er is nog veel meer nodig. Als je tegenstander darmkanker is kan je niet ambitieus genoeg zijn.

Wij spreken nooit over een pandemie, over een eerste, tweede of derde golf. We spreken over een sluipmoordenaar die iedere dag ongenadig toeslaat. Uit respect voor hen die getroffen werden door darmkanker, zouden we allemaal even moeten rechtstaan en hardop roepen: STOP DARMKANKER. Niet alleen roepen, maar samen actie voeren. De zoveelste ‘ronde tafel’, de zoveelste ‘white paper’ mag wat mij betreft overboord gegooid worden. Het is vijf na twaalf! Ik had bijna geschreven… Amen.

Dr. Luc Colemont, Managing Director vzw Stop Darmkanker

 

 

Reacties (6)

 • Béa

  25/10/2021 - 10:18

  U hebt op alle punten gelijk,zoals altijd ..
  Blijf lezingen geven dokter,de aanhouder wint !
  Misschien,hopelijk,dringt de noodzaak van te
  moeten laten testen,ooit door..
  Bedankt voor al uw inzet..xxx

  Reply
 • Demanet

  25/10/2021 - 11:01

  Volledig met je eens Dokter Colemont.
  Ik strijd mee om darmkanker zoveel mogelijk preventief op te sporen.
  Door het aan mensen te zeggen van DOE DE TEST,
  Ikzelf in oktober 2018 bevolkingsonderzoek ontvangen en gedaan, diagnose darmkanker.
  Daarom aan iedereen DOE DE TEST kan een mensenleven redden.
  Bedankt Dokter voor U inzet en ik zal alles doen om eens een lezing in Halle laten door te gaan.
  Dus 3 woorden DOE DE TEST.

  Reply
 • Kaat Van den Bossche

  25/10/2021 - 11:35

  Dr Collemont,ik ben het volledig met u eens! Ik was een aantal weken geleden ècht verschoten dat er elke dag 23 mensen de diagnose van darmkanker krijgen!! Dat is héél véél! Als verpleegkundige word je meestal beter geloofd als je iets zegt en ik raad nu zóveel mogelijk mensen aan om die test te doen! Met een vriendelijke respectvolle groet vóór wat U doet tegen darmkanker!

  Reply
 • Bart POTOMS

  25/10/2021 - 14:16

  Ik ben 34 en heb onlangs mijn eerste onderzoek laten doen, we hebben erfelijke darmkanker in de familie. Gelukkig alles oké. Toegegeven, dat goedje uitdrinken, echt aangenaam was het niet. Maar allicht ontelbaar veel aangenamer dan geen smaak meer hebben door chemo, doodziek zijn of een van de vele andere gevolgen van de ziekte.

  Reply
 • Veerle

  25/10/2021 - 19:37

  Helemaal waar. Gelukkig zijn jullie er nog, of ik vrees dat het percentage nog bedroevend lager zou zijn. Mensen… je weet het NIET dat je het hebt, of toch veel te laat. Enkel testen kan je redden!

  Reply
 • Veronique Cathoir

  01/11/2021 - 09:14

  Mjn grootvader (aan moeders kant) overleed aan darmkanker. Mijn moeder overleed aan darmkanker.
  En ik ben dankbaar dat mijn moeders oncologen me adviseerden een darmonderzoek te laten doen.
  Er werden meerdere poliepen weggehaald, die van het kwade soort bleken te zijn.
  Waardoor mijn moeders oncologen alweer het advies gaven om mijn kinderen al te zeggen dat zij erfelijk belast zijn.
  En vroeger dan voorzien een darmonderzoek dienen te ondergaan
  Als mijn moeders artsen niet op een onderzoek hadden aangedrongen, dan had t er voor mij minder rooskleurig uit gezien. Want we hebben bij lijn moeder gezien hoe snel het kan gaan.
  Ondanks het feit dat zij wel aan een bevolkingsonderzoek had meegedaan, bleek het bij haar om een heel agressieve vorm te gaan. Haar nazaten zijn dus gewaarschuwd. Zij kon niet meer gered worden, maar wij weten wat te doen om de sluipmoordenaar te slim af te zijn.
  Wij zijn gewaarschuwd. Vele anderen jammer genoeg niet !
  Nog altijd hoor ik mensen zeggen dat ze niet reageren op het bevolkingsonderzoek. Indien ik dat hoor, zal ik altijd reageren en mijn verhaal vertellen.
  Waardoor ik dan hopelijk die persoon heb kunnen overtuigen om te reageren.
  Uw werk zal altijd nodig blijven dokter Colemont. En dank u wel daarvoor

  Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Dirk

Dirk

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login