Ik heb deze keer niet lang moeten zoeken naar een titel van mijn blog. Hoe langer ik erover nadenk, hoe langer ik met Stop Darmkanker bezig ben, kom ik tot het besef dat het on-aan-vaard-baar is!

Het is onaanvaardbaar dat in een “welvaartsstaat” als België iedere dag 23 landgenoten te horen krijgen dat ze darmkanker hebben.

Het is onaanvaardbaar dat in ons land iedere dag 10 families een dierbare verliezen aan darmkanker. De teller staat dit jaar al op 2740, tweeduizendzevenhonderdveertig!

Het is onaanvaardbaar dat slechts 51% van de Vlamingen deelneemt aan het gratis bevolkingsonderzoek. Bij onze Noorderburen ligt dat percentage rond de 70%. Wat zij kunnen moeten wij ook kunnen. Wat gezonde ambitie kan nooit kwaad.

Het is onaanvaardbaar dat in Wallonië minder dan 20% deelneemt. “Faites.le.test” blijft daar nog in veel te veel dovemans oren hangen. Dat is gewoon “inacceptable”!

Het is onaanvaardbaar dat de kosten voor de behandeling van kanker op 2 jaar tijd verdubbeld zijn. Die moderne ‘welvaartsstaat’ kan dat terugbetalingsritme niet meer blijven volgen. #TeamPia heeft de vinger in de wonde gelegd, maar de wonde is veel groter dan wat men de afgelopen weken te zien kreeg.

Het is onaanvaardbaar dat slechts 3% van ons gezondheidsbudget naar preventie gaat (misschien overschat ik het nog) en 97% naar therapie. Met of zonder regering, dit moet gewoon beter. Je kan héél wat kosten besparen, extra gezonde levensjaren winnen en vooral veel leed vermijden als je dat budget voor preventie verhoogt.

Ik wil het deze keer zelfs niet over “levens redden” hebben, we zullen ons voor éénmaal niet laten meeslepen in de retoriek van andere activisten.

Maar af en toe moet je het wel hardop durven zeggen: het is ON-AAN-VAARD-BAAR dat er in België nog zoveel darmkankers zijn!

Reacties (6)

 • Philip Peeters

  03/10/2019 - 06:49

  Goed gezegd!

  Reply
 • Appeltans Maria

  03/10/2019 - 09:26

  Een schande is het maar mensen moeten ook willen luisteren en zich laten screenen !!

  Reply
 • Simoens N.

  03/10/2019 - 09:52

  Inderdaad, goed gezegd! Vele mensen denken nog altijd dat het hen niet zal overkomen, tot de darmkanker tot uiting komt en het uiteindelijk te laat blijkt te zijn….

  Reply
 • Devos Rene

  03/10/2019 - 14:23

  Onaanvaardbaar en onverantwoordelijk van onze maatschappij.

  Reply
 • Hilde Neyrinck

  06/10/2019 - 15:08

  Inderdaad onaanvaardbaar en frustrerend. Iedereen Kent wel iemand met darmkanker. Als je ziet welke lijdensweg die mensen moeten gaan. En niet iedereen geneest. Dan Kan je toch niet meer twijfelen om de test te doen.

  Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Esperity®

Op Esperity® kun je steun vinden bij lotgenoten en mantelzorgers, je ervaringen delen en je gezondheidsstatus opvolgen. Daarnaast kun je een overzicht vinden van klinische studies in je omgeving. Klik hier om te registreren en kom in contact met lotgenoten.

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login