ON-AAN-VAARD-BAAR!

Ik heb deze keer niet lang moeten zoeken naar een titel van mijn blog. Hoe langer ik erover nadenk, hoe langer ik met Stop Darmkanker bezig ben, kom ik tot het besef dat het on-aan-vaard-baar is!

Het is onaanvaardbaar dat in een “welvaartsstaat” als België iedere dag 23 landgenoten te horen krijgen dat ze darmkanker hebben.

Het is onaanvaardbaar dat in ons land iedere dag 10 families een dierbare verliezen aan darmkanker. De teller staat dit jaar al op 2740, tweeduizendzevenhonderdveertig!

Het is onaanvaardbaar dat slechts 51% van de Vlamingen deelneemt aan het gratis bevolkingsonderzoek. Bij onze Noorderburen ligt dat percentage rond de 70%. Wat zij kunnen moeten wij ook kunnen. Wat gezonde ambitie kan nooit kwaad.

Het is onaanvaardbaar dat in Wallonië minder dan 20% deelneemt. “Faites.le.test” blijft daar nog in veel te veel dovemans oren hangen. Dat is gewoon “inacceptable”!

Het is onaanvaardbaar dat de kosten voor de behandeling van kanker op 2 jaar tijd verdubbeld zijn. Die moderne ‘welvaartsstaat’ kan dat terugbetalingsritme niet meer blijven volgen. #TeamPia heeft de vinger in de wonde gelegd, maar de wonde is veel groter dan wat men de afgelopen weken te zien kreeg.

Het is onaanvaardbaar dat slechts 3% van ons gezondheidsbudget naar preventie gaat (misschien overschat ik het nog) en 97% naar therapie. Met of zonder regering, dit moet gewoon beter. Je kan héél wat kosten besparen, extra gezonde levensjaren winnen en vooral veel leed vermijden als je dat budget voor preventie verhoogt.

Ik wil het deze keer zelfs niet over “levens redden” hebben, we zullen ons voor éénmaal niet laten meeslepen in de retoriek van andere activisten.

Maar af en toe moet je het wel hardop durven zeggen: het is ON-AAN-VAARD-BAAR dat er in België nog zoveel darmkankers zijn!

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.