Oranje (nipt) boven !

Image

Weer geklopt door Nederland…  Niet de eerste en wellicht ook niet de laatste keer… Op 1 september werd bij onze Noorderburen de aftrap gegeven van het bevolkingsonderzoek voor darmkanker. Enkele jaren geleden werd het door de toenmalige Minister nog in de onderste schuif geplaatst (men dacht zelfs aan 2019) maar onder druk van heel wat groeperingen kwam alles –gelukkig- in een stroomversnelling terecht. Het feit dat de Europese Commissie in 2010 een verklaring goedkeurde waarbij alle lidstaten opgeroepen werd om van screening van darmkanker een prioriteit te maken heeft zeker een rol gespeeld.

In Zuid-West Nederland zijn ondertussen de eerste enveloppen met het testbuisje (de fameuze iFOB of mascara-test) in de brievenbus gevallen. Vanaf 1 januari komt heel Nederland aan de beurt. Iedereen tussen de 55 en 75 jaar zal in de loop van de volgende maanden (jaren) een dergelijke uitnodiging in de bus krijgen. En dan maar hopen dat zoveel mogelijk mensen meedoen. Want hoe groter de deelname, hoe meer levens er kunnen gered worden…  De test zelf is “poepsimpel”, maar het zal toch weer een inspanning vergen …van achter de PC naar de WC….

En we hebben toch ook goed nieuws uit Vlaanderen. Ik zei het al, het was maar een nipte nederlaag. Onze Vlaamse overheid staat immers ook in de startblokken… Op 1 oktober is het  zover : de start van het algemeen bevolkingsonderzoek voor darmkanker in Vlaanderen ! We gaan er nog veel meer over horen.

Eigenlijk heb ik maar één (grote) boodschap. Als je zo’n enveloppe krijgt DOE MEE en RED JEZELF !

Luc Colemont

(P.S. De foto toont de uitnodiging die in Italië reeds enkele jaren wordt verstuurd….)

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.