Op Nieuwjaarsdag hoort het om elkaar een gezond en gelukkig Nieuwjaar te wensen. Gisteren klonk het toch wat anders dan de vorige jaren. Dat heeft natuurlijk allemaal te maken met dat bijzonder jaar dat zopas achter de rug is.

Het is ieder jaar mijn gewoonte om naast een goede gezondheid aan mijn familie, vrienden en kennissen ook een boeiend jaar te wensen. Ook vorig jaar deed ik dat. Dat het zo’n jaar zou worden verwachtte ik niet.

Laat ons toch positief blijven en elkaar een véél beter 2021 toewensen. Dat ligt hopelijk dichter bij de realiteit. De traditionele media bepalen ook dit jaar wat ‘breaking’ is, wat dè headlines en topstories zijn. Dat is nu eenmaal hun vak. Het C-virus bepaalt nog wel enkele maanden wie de studiogasten zijn, hoeveel minuten eraan besteed wordt. We zullen ons nu maar wennen aan de lijstjes van de meest gevaccineerde landen, de hoogste vaccinatiegraad, de plaatsen waar de derde golf wel of niet opduikt.

Als ik terugblik op 2020 is er een cijfer dat ik in geen enkel jaaroverzicht, in geen enkel Top-100 lijstje terugvond. De 3660 Belgen die in 2020 de strijd verloren tegen darmkanker. Laat staan de 8418 Belgen die in 2020 te horen kregen dat ze darmkanker hebben. Dat zijn er gewoon véél te veel! De cijfers zijn een vrij nauwkeurige benadering van de feiten. Het C-virus heeft op dat vlak ook lelijk huisgehouden. Onderzoeken werden uitgesteld, minder darmkankers werden gevonden, darmkankers konden rustig verder groeien. Resultaat: meer darmkankers in een meer gevorderd stadium. Méér dure behandeling nodig, minder kans op genezing en overleving. Net datgene wat we wilden vermijden met het bevolkingsonderzoek. Het begrip “reguliere zorg” kreeg vorig jaar een volwaardige betekenis. Laat ons hopen dat het dominant is voor het verloop van 2021.

Mijn eerdere oproep voor een ‘darmkanker’-dashboard bleef (voorlopig) zonder gehoor. Er zijn voor de huidige beleidsmakers inderdaad belangrijker katten te geselen. Maar ze mogen die andere dagdagelijkse problemen die ook heel veel leed veroorzaken niet uit het oog verliezen. Dat in een moderne welvaartstaat als België 23 Belgen per dag te horen krijgen dat ze darmkanker hebben, dat in een moderne welvaartstaat als België 10 families per dag een dierbare verliezen aan darmkanker is om het zacht uit te drukken on-aan-vaard-baar! Ik zal dit blijven herhalen tot de cijfers een heel stuk beter zijn! Preventie is geen toverwoord, dat toonde het afgelopen jaar wel duidelijk. Over het nut van preventie bij darmkanker is er gelukkig geen discussie meer. Ik zit er wellicht niet ver naast dat minstens de helft te vermijden was. Door betere informatie, door nog betere voorlichting! Door nog meer Doe.De.Test!

Wat zou het fantastisch zijn als de media met hetzelfde enthousiasme mee op de kar springen om het monster dat darmkanker heet een halt toe te roepen. Er zijn genoeg mogelijkheden, genoeg pistes om dat resultaat te bereiken. Wij willen daar graag bij helpen. Gaan we echt wachten tot een BV door darmkanker getroffen wordt om er een halve pagina of een item van 2 minuten aan te wijden? Wachten op een ‘Chadwick Boseman’-effect is echt een foute keuze!

Ik wil ook iedereen die op dit ogenblik in behandeling is voor darmkanker een bijzondere “big hug’ geven, een extra hart onder de riem steken. Hopelijk wordt voor jullie 2021 ook een beter jaar en heeft de behandeling het gewenste effect: darmkanker stoppen!

Ik wil ook iedereen danken die ons de afgelopen maanden en jaren gesteund heeft. Steun die het voorbije jaar extra welkom was! Het litteken van 2020 blijft eeuwig zichtbaar. Maar dankzij jullie kijken we met een positieve blik naar de toekomst!

Stop Darmkanker blijft ook het volgende jaar onverminderd actievoeren, informeren en voorlichten. Dat zijn we verschuldigd aan hen die er door darmkanker niet meer zijn. De harde cijfers, die allemaal een gezicht hebben, moeten absoluut naar beneden. Die curve moet ook ‘geflattened’ worden. Dat woord kent iedereen intussen. We hadden 5 jaar lang de onvoorwaardelijke steun van onze mecenas Marc Coucke! Die samenwerking en steun is voor 3 jaren verlengd! Dat is voor ons schitterend nieuws. Want laat het mij toch nog eens duidelijk zeggen en schrijven: “zonder Marc Coucke was er geen sprake meer van Stop Darmkanker”. Ere wie ere toekomt! In naam van iedereen die verbonden is met Stop Darmkanker, een heel dikke merci Marc! #samensterkerdanooit!

  • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Dirk

Dirk

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login