Dat is de conclusie na het lezen van de cijfers in verband met het Vlaams bevolkingsonderzoek naar darmkanker die Minister Jo Vandeurzen zonet aan de pers voorstelde.

Een deelnamepercentage van 51,4% (winst van 1,1 t.o.v. 2014) en een dekkingsgraad van 63,4% zijn cijfers die mogen gezien worden. Dat Limburg koploper blijft was te verwachten, maar de regionale verschillen worden (gelukkig) kleiner. In Oost- en West-Vlaanderen kan nog een tandje worden bijgestoken, maar daar wordt hard aan gewerkt.

Ook de recent gepubliceerde cijfers van de Stichting Kankerregister kregen opnieuw extra aandacht. In 2014 noteerde men voor het eerst een belangrijke toename (21% !!) van het aantal darmkankers in Vlaanderen. Dit kan volledig worden toegeschreven aan het bevolkingsonderzoek. Voor het eerst was er ook een sterke toename van de vroege stadia van darmkanker. Dat betekent veel grotere kans op genezing, veel minder leed en ook veel minder kosten. Zoiets noemen we een win-win-win situatie.

Vlaanderen mag best fier zijn met die mooie resultaten, dit is letterlijk en figuurlijk “gezondheidswinst”. Iets wat we jammer genoeg niet terugvinden in Brussel en Wallonië. De dramatische (ik heb er geen ander woord voor) deelname van amper 10% (of zelfs minder) is toch betreurenswaardig. Ook op het vlak van de darmkankerscreening leven we kennelijk in verschillende werelden. De Noord-Zuid tegenstelling moet toch een doorn in het oog zijn van diegenen die hiervoor verantwoordelijkheid dragen.

Er is en blijft nog veel werk aan de winkel. Het deelnamepercentage kan nog hoger, de dekkingsgraad kan nog beter. Dat moeten uitdagingen zijn voor de volgende weken en maanden. Ook mensen die het moeilijk hebben, de zgn. “sociaal-economische” zwakke groep, moeten de weg naar de darmkankerscreening vinden. Het feit dat 82% van de mensen met een afwijkende test uiteindelijk een darmonderzoek ondergaan, lijkt op het eerste gezicht goed. Maar ook hier is er nog een winstmarge te behalen. Het zijn complexe gegevens, waarvoor een eenvoudige aanpak niet bestaat.

Ook de uitbreiding naar de groep van 50-55 jaar moet een punt van actie en extra aandacht blijven! De Europese richtlijnen zijn op dat vlak glashelder. Een zelf-test voor diegene die buiten het bevolkingsonderzoek valt, mag en zal niet langer een taboe zijn.

Wij zullen met onze vzw Stop Darmkanker alles in het werk stellen zodat Minister Jo Vandeurzen volgend jaar met nog betere cijfers voor de dag kan komen. Als het over mensenlevens en mensenleed gaat kan je niet ambitieus genoeg zijn.

Vandaag kregen 13 Vlamingen te horen dat ze darmkanker hebben, vandaag waren er in Vlaanderen 5 begrafenissen van darmkanker… De weg naar een wereld zonder darmkanker is nog lang.

Maar “nothing is impossible”… !

Tot blogs,

Luc Colemont 

img_8529

 

Reacties (3)

 • Erwin Beyen

  26/10/2016 - 16:32

  In september 2015 ontving ik op 58 jarige leeftijd de Ifob-test voor opsporen darmkanker. Deze test was niet sluitend en heb eind september een colonscopie ondergaan waar vastgesteld dat ik twee opliepen waarvan één kwaadaardig. In oktober werd dan 25 cm darm verwijderd samen met enkele omliggende klieren. Na onderzoek van de klieren waren er ook twee aangetast. Ik onderging dan een neo adjuvante chemokuur van 12 beurten met tussenpoos van 14 dagen. Nu één jaar en na enkele scanners,echografieen en bloedonderzoeken is het gevaar geweken. Nu volgt er begin 2017 een nieuwe colonscopie ter controle. Bij deze wil ik iedereen de raad geven de Ifob-test te doen:het is LEVENSBELANGRIJK

  Reply
 • Dr. H. Coen

  01/12/2016 - 17:30

  Naast elk cijfer (percentages) zou ik toch graag
  1. De grootte van de populatie waar dit cijfer is gebaseerd kennen.
  2. Het betrouwbaarheisinterval en significantie.
  3. Ratio kostprijs onderzoek / uiteindelijke winst
  Let wel. Ik geloof de screening maar heb mijn twijfels over de manier waarop men de resultaten presenteert.

  Reply
 • Albrechts Michel

  20/02/2017 - 14:07

  Allen tussen de leeftijd van 56 t.e.m. 74jaar krijgen een test om bloed in de stoelgang op te sporen.Wat met degenen ,die buiten die leeftijd vallen ? Wachten tot 56 jaar ? ……en voor degenen die ouder zijn dan 74 jaar ,is die test dan niet meer nodig ?
  Ter info:Mijn zoon stierf aan darmkanker bij 38 jaar en ik kreeg die ziekte bij 78 J. Had mijn zoon eerder een coloscopie laten doen,dan was de kanker waarschijnlijk nog niet uitgezaaid geweest en kon hij best nog gered worden.Gelukkig deed ik dit vroeger en was er nog geen uitzaaiing.Na 36 chemo’s en 28 bestralingen en operatie, gaat het nu goed.
  Wacht niet op die bevolkings test en laat tijdig een darmonderzoek (coloscopie)doen,waarbij een gebeurlijke darmpoliep nog kan verwijderd worden ,alvorens ze kwaadaardig kan worden.Wacht niet totdat er bloed in de stoelgang wordt vastgesteld,om dan pas een gebeurlijke darmkanker te gaan bestrijden.Laat de kanker in de darmpoliep niet eerst ontstaan ! ! !
  Nog dit:Heeft een darmpoliep niet gebloed of neemt men het staaltje stoelgang,waar er geen bloed was,dan is die bevolkingstest mislukt .

  Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer

Doe een gift

Red een leven. Het kan in 1 minuut!

#GeefOmJeDarm

Esperity®

Op Esperity® kun je steun vinden bij lotgenoten en mantelzorgers, je ervaringen delen en je gezondheidsstatus opvolgen. Daarnaast kun je een overzicht vinden van klinische studies in je omgeving. Klik hier om te registreren en kom in contact met lotgenoten.

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login