Waarom zou je doneren aan onze vzw “Stop Darmkanker”?

Een terechte vraag, die ik in deze blog graag beantwoord.

De laatste maanden voel ik me eigenlijk meer en meer een politicus die een eigen partij heeft, “Stop Darmkanker”. Onze partij heeft slechts één agendapunt : darmkanker een halt toeroepen! Als er per dag in Vlaanderen 5 begrafenissen zijn van iemand met darmkanker, als er per dag 13 Vlamingen te horen krijgen dat ze darmkanker hebben, dan zitten we met een probleem. Een huizenhoog probleem.

De WHO zegt dat darmkanker een “ideale ziekte” is om vroegtijdig op te sporen. Het voldoet aan alle criteria die zij hiervoor hebben opgesteld.

Probleem : de kennis over het onderwerp en over de mogelijkheden van het vroegtijdig opsporen zijn nog steeds ondermaats. Een stelling die ik al jaren hanteer, maar die enkele weken terug ook bevestigd werd bij onze Noorderburen. Een studie van de MLDS-stichting toonde aan dat 70 % (!) van de Nederlanders onvoldoende weet over darmkanker, nà longkanker de meeste voorkomende oorzaak van sterfte door kanker.

Sedert mijn “carrière-switch” heb ik –wat overigens de bedoeling was- nog meer lezingen gegeven dan in het verleden. Informatie en voorlichting blijven de eerste stappen in de strijd tegen darmkanker. Overal waar we – met of zonder Reuzendarm-komen, of het nu in Nieuwpoort of Opglabbeek, in Herentals of Brussel is, overal komen we tot dezelfde vaststelling: de Vlaming weet nog véél te weinig over het vroegtijdig opsporen van darmkanker. De Nederlandse studie wordt bij iedere lezing die ik geef in de praktijk bevestigd. Keer op keer… Hier vind je alvast een overzicht van de volgende 50 lezingen.

Ik ben het met iedereen eens dat research en onderzoek van uitermate belang zijn om van darmkanker een chronische en zeldzame ziekte te maken. Die droom moeten we koesteren, die dag zal er ooit komen. Die dag wil ik meemaken. Research kost ontzettend veel geld, 100.000 euro lijken soms een druppel op een hete plaat. Je weet nooit of het geïnvesteerde geld ooit enig resultaat zal hebben. Je moet hopen dat al die kleine stukjes van de puzzel ooit voor een echte doorbraak zorgen. Dat is jammer genoeg niet voor morgen, ook niet voor overmorgen.

Maar morgen en overmorgen kan darmkanker wèl op een andere manier een halt worden toegeroepen. Je kan toch onmiddellijk resultaat boeken! Door mensen te overtuigen dat deelname aan het bevolkingsonderzoek veel leed kan besparen. Door mensen te overtuigen dat als ze een verhoogd risico hebben, ze hun darmen moeten laten onderzoeken. Door mensen te overtuigen om er over te praten, schaamte mag geen excuus zijn. Dat noemen wij actie voeren!

Onze vzw Stop Darmkanker kan via acties en campagnes, die vaak ontstaan via de sociale media, gelukkig op korte termijn wel al resultaten boeken. Dat hebben we de afgelopen jaren –gelukkig- meermaals mogen vaststellen. Hiervan zijn reeds voldoende voorbeelden en getuigenissen. Actie voeren is net als koken… soms iets eenvoudig, soms iets ingewikkelder. Soms voor een klein gezelschap, soms voor een heel groot publiek. Maar koken kost geld… En we willen véél koken, véél actie voeren, want het leed dat darmkanker veroorzaakt is nog steeds veel te groot!

Weet dat een kleine bijdrage grote gevolgen kan hebben! Ergens in Vlaanderen zullen er één of meer families zijn die jullie eeuwig dankbaar zijn.

Het gaat via onze nieuwe donatiepagina nu ook een stuk gemakkelijker. Niet meer alleen via PayPal, maar via alle klassieke betaalmethoden. En je kan een fiscaal attest krijgen…

#Geefomjedarm en steun onze vzw “Stop Darmkanker”!

Van harte dank!

Luc Colemont 

Kindje blauw handje Stop Darmkanker

 

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.