Wat in 2020?!

We zijn eraan begonnen. Het tweede decennium van de 21ste eeuw. Of je nu ‘twintig-twintig’ moet zeggen of ‘tweeduizendtwintig’ is voer voor taalexperten, voor ons wordt het (weer) een bijzonder jaar! We vieren dit jaar namelijk ons 10-jarig Stop Darmkanker jubileum. Een moment om even achterom te kijken en vast te stellen dat we in het verleden al heel wat gedaan hebben. Maar vooral een moment om vooruit te kijken en te zien dat er in de toekomst nog veel meer moet gedaan worden. Stilstaan is volgens ons geen optie.

Onze tegenstander blijft ongenadig toeslaan, zijn tempo blijft verschroeiend. Even verschroeiend als de (bos)branden in Australië. Die eisen terecht de aandacht van heel de wereld op. Drama’s die met geen woorden en foto’s te beschrijven zijn. Je kan leed niet met leed vergelijken, dat is absoluut niet mijn bedoeling, maar het leed dat darmkanker veroorzaakt is ook niet met één woord of één beeld samen te vatten. Het is gewoon teveel!

Gelukkig horen we de laatste tijd meer en meer verhalen van mensen die door onze acties, door onze lezingen, door het bevolkingsonderzoek of zelfs door een bericht op één van onze sociale media-kanalen van nog meer ellende gespaard zijn gebleven. Dat geeft de burger moed. Dat is de brandstof die we nodig hebben om onze campagnemachine draaiende te houden. Als we onze planning van 2020 bekijken hebben we misschien weer veel te veel hooi op onze kleine vork genomen. Maar als je tegenstander darmkanker heet, kan je niet ambitieus genoeg zijn. Tien begrafenissen per dag in België, elke dag opnieuw…er is nog veel werk aan de winkel!

Wie zich aan een nieuw gala of een groot jubileumfeest verwacht zullen we moeten teleurstellen. Daar hebben we de tijd niet voor en onze prioriteit is en blijft darmkanker een halt toeroepen. Diverse acties, diverse campagnes, boven en onder de taalgrens zullen al onze aandacht en energie opeisen. Of het nu een loopwedstrijd, een wandeltocht, een podcast, een wijnproeverij, een congres, een kunsttentoonstelling of de zoveelste lezing is, alle mogelijk manieren zullen worden aangewend om onze grote boodschap te verspreiden: “Doe.de.test!” en Stop Darmkanker! Wat ons ook verheugt is dat meer en meer mensen events voor onze vzw organiseren!

“Dirk”, ons 52-pagina’s tellend stripalbum– is ondertussen al in 9 talen vertaald. Zijn alterego’s heten Jean, John, Juan, Joan, Luca en Erol. De 10de is op komst, we weten alleen nog niet hoe Dirk in het Chinees zal heten. Dat wordt niet de laatste vertaling, want Portugees, Deens, Noors, Zweeds, Georgisch, Grieks, etc… staan ook op de agenda. Eind 2020 20 vertalingen?! “Nothing is impossible”, niet de eerste keer dat ik dit hier geschreven heb.

De afgelopen dagen werden we ook in eigen midden geconfronteerd met het leed dat darmkanker veroorzaakt. Die mensen hebben we een extra hart onder de riem gestoken, want we weten dat het nodig is. Darmkanker ontziet niets of niemand, wij moeten er dan ook voor iedereen staan. “Samen sterk” mag géén simpele hashtag zijn. De juiste handen in elkaar slaan, de juiste partners vinden is niet altijd even eenvoudig. Maar nu we ook op dat vlak méér en meer ervaring krijgen weten we stilaan met wie we wel of niet in zee kunnen gaan. De strijd achter de schermen is vaak even hard dan voor de schermen! Daar moet je niet over klagen, dat is gewoon de realiteit.

Ik hou er natuurlijk ook aan om iedere lezer van deze blog in naam van onze vzw Stop Darmkanker een hoopvol, gelukkig en vooral gezond 2020 toe te wensen. Dank ook aan iedereen die ons de afgelopen jaren gesteund heeft. Die groep groeit ook en daar zijn we best fier op! Weet dat we jullie echt nodig hebben.

Wie weet zien we elkaar in de volgende weken of maanden ook in IRL. Aarzel niet om ons aan te spreken! We zijn ook maar gewone mensen van vlees en bloed. Een fijne babbel is altijd welkom!

(P.S. Jullie kunnen nog altijd mijn eigen actie steunen!)

Tot blogs!

Luc Colemont 

 

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.