Wie wordt nieuwe lijsttrekker?

We zijn er bijna. Maart staat voor de deur. Wereldwijd – op enkele uitzonderingen na- de Internationale Darmkankermaand. De maand waar we bij Stop Darmkanker een extra tandje bijsteken. Een extra inspanning in onze strijd tegen darmkanker. Je hoort vaak zeggen dat patiënten niet graag het woord strijd gebruiken. Dat begrijpen we. Maar als organisatie, als ‘partij’ die ijvert voor een wereld zonder darmkanker is het woord ‘strijd’ o.i. wel op zijn plaats. De getallen zijn bekend, die zijn om van te duizelen. Getallen om bij stil te staan, maar vooral getallen om actie tegen te voeren.

Die actie neemt deze maand verschillende vormen aan. Vanaf vrijdag duikt er meer blauw op. Niet alleen in Schelle en Halle, waar het gemeentehuis en het stadhuis blauw kleuren, maar ook op andere plaatsen. Ik verklap niet waar, het gaat hopelijk niet onopgemerkt voorbij.

Blauw is niet alleen de kleur van het lintje voor de strijd tegen darmkanker, maar ook de kleur van hoop. In deze bijzondere tijden willen we dat extra onderstrepen! De hoop voor een nog betere opsporing van darmkanker, de hoop voor een nog betere behandeling. Die hoop mag en moet terecht bestaan. De geneeskunde boekte de laatste decennia gelukkig grote vooruitgang. Preventie is geen toverwoord meer, het werkt. Zeker als het darmkanker betreft! Artificiële intelligentie is anno 2024 niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het is nu ook een extra wapen in de strijd tegen darmkanker. Onze humane intelligentie heeft er een serieuze bondgenoot bij.

We hadden geen artificiële intelligentie nodig om dit jaar opnieuw bondgenoten te vinden. De ‘warme bakkers’ komen voor het 5de jaar weer in actie. Hotel Van der Valk in Mechelen is er opnieuw bij. Pizzaketen ‘Kingslize’ draagt onze grote “Doe.De.Test” boodschap uit. Zelfs het Vlaams Parlement doet mee! De volgende dagen en weken wordt duidelijk hoe ze hun gewicht in de schaal leggen. (*)

Vorig jaar was Tom Waes het boegbeeld van de ‘Vermijd Spijt’ campagne. Dit jaar vonden we iemand anders om de lijst te trekken van onze ‘Stop Darmkanker’-partij. We doen niet mee aan de verkiezingen, maar vinden het wel belangrijk om darmkanker zo hoog mogelijk op de (politieke) agenda te plaatsen. Wat ons betreft zijn daar alle middelen goed voor. Ook een stukje nostalgie. Omdat hij uit het buitenland komt, heeft het allemaal iets langer geduurd. De onderhandelingen verliepen in een goede sfeer. Begin volgende week zien jullie over wie het gaat. Hopelijk niet alleen op sociale media.

Als Maart achter de rug ligt, gaan we achter de schermen verder aan de slag. Steeds met hetzelfde doel voor ogen: minder darmkanker, minder leed, minder kosten. Het strafste van onze campagne houden we dit jaar voor het laatst. We zijn er fier op! In het voetbal zou men spreken van een toptransfer. Meer ga ik niet vertellen! Afspraak eind maart?

(*) We hebben ongetwijfeld weer mensen vergeten, mensen die ons al jarenlang steunen. Die zijn we erg dankbaar, want zonder hun steun zouden we geen campagne kunnen voeren. Hiervoor zijn we hen eeuwig dankbaar!

Tot blogs!

Luc

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.