Resulteert de ziekte van Crohn altijd in darmkanker ?

Het antwoord is gelukkig : neen ! De ziekte van Crohn, een chronische ontstekingsziekte van de darmen (dikwijls het laatste stukje van de dunne darm en de dikke darm) heeft vaak een moeilijk te voorspellen verloop. De laatste jaren is er gelukkig ook een enorme vooruitgang op het gebied van de behandeling van opstoten van deze ziekte. Dat is ongetwijfeld goed nieuws en heel wat patiënten met de ziekte van Crohn zullen dit aan den lijve ondervonden hebben.

Wel is het zo dat patiënten met ziekte van Crohn een hoger risico hebben om darmkanker te ontwikkelen dan iemand die de ziekte niet heeft. Men schat dat dit risico 0.5 à 1% per jaar toeneemt,  na 10 jaar de ziekte te hebben. Het zijn vooral mensen bij wie de ziekte lang bestaat (meer dan 10 jaren) en waar er vooral aantasting van de dikke darm is dat dit het geval is. Vandaar dat aan die patiënten de raad gegeven wordt om ook ten gepaste tijde een coloscopie te laten uitvoeren.

Ondanks het feit dat patiënten met de ziekte van Crohn een verhoogd risico hebben, zal 90 % van hen nooit darmkanker krijgen. Ook dat is goed nieuws.

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.