Mijn vader is op 62 jaar overleden aan darmkanker. Ik ben 53 jaar. Wat zou ik best laten doen ?

Dit is een duidelijke vraag waar eigenlijk slechts één antwoord op bestaat. Volgens alle internationale richtlijnen geeft men aan de eerstegraadverwanten (vader, moeder, broer of zus) van iemand met darmkanker de volgende raad :

Als die persoon met darmkanker jonger is dan 60 jaar, is het aangewezen om een volledig darmonderzoek (coloscopie) te laten uitvoeren idealiter vanaf de leeftijd van 40 jaar of vanaf de leeftijd die 10 jaar minder bedraagt dan wanneer darmkanker is vastgesteld bij het familielid. (bv. persoon met darmkanker is 54 jaar, eerste graad verwante wordt aangeraden coloscopie te doen vanaf 44 jaar). Later wordt dit onderzoek best herhaald na 5 jaar.

Als die persoon (vader, moeder, broer of zus) met darmkanker ouder is dan 60 jaar, zoals bij deze vraag het geval, dan wordt ook een darmonderzoek (coloscopie) aangeraden vanaf 50 jaar. Als alles oké is, volstaat wellicht een onderzoek na 10 jaar, net zoals bij de gemiddelde persoon ouder dan 50 jaar.

Als er niemand in de familie darmkanker heeft, dan wordt vanaf 50 jaar een jaarlijks (of twee-jaarlijks) eenvoudig onderzoek van de ontlasting aangeraden (iFOB-test), al dan niet in het kader van het bevolkingsonderzoek (56-74 jaar) dat in Vlaanderen in oktober 2013 gestart is.  (LC)

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.