In maart van dit jaar is mijn vader 60 geworden. Hij heeft ook een brief gekregen van de Vlaamse overheid en heeft mee gedaan aan de screening. Een tiental dagen later moest hij naar de huisarts om de resultaten te bespreken. Daar heeft hij dan te horen gekregen dat hij een volledig darmonderzoek moest laten uitvoeren. Mijn vader heeft acht jaar geleden een ernstig motor ongeval gehad en heeft het sindsdien moeilijker om slecht nieuws te verwerken. Dus heb ik hem heel duidelijk verteld wat dat onderzoek inhoudt en dat er dan tijdens het onderzoek mogelijk poliepen verwijderd konden worden. De colonoscopie werd gedaan toen wij (zijn twee dochters) met onze gezinnen op vakantie waren in Disney in Parijs. Nog voor we terug waren van de reis kregen we een sms van ons mama. We wisten meteen dat er bij de colonoscopie iets gevonden was.

De dag daarna had ons papa gevraagd of we langs konden komen.  Hij moest een bijkomende scan en foto’s van de lever laten maken. Hij had voor zichzelf uitgemaakt, dat hij de scan wou afwachten. Maar hij gaf ook aan dat als het ernstig was, dat hij dan niet zou gaan vechten. Hij zou niet te veel willen aftakelen en lijden. De besprekingen van de bijkomende onderzoeken vonden plaats op 14 juli. Ik ben meegegaan om mijn ouders bij te staan. Daar kregen we te horen dat er een tumor was en dat men 20 tot 25cm van de darm zou verwijderen. Afhankelijk van de bijkomende onderzoeken op de tumor zal een specifiek behandelingsplan worden opgesteld.

Deze week dinsdag -overmorgen- is het zo ver. Dan zal de tumor verwijderd worden.  Ondertussen hebben we nog eens met ons papa kunnen praten. Hij vertelde ons dat hij dit echt niet had voelen aankomen. Hij voelde zich tot dusver zo gezond als een hoentje. Hij had geen problemen om naar het toilet te kunnen gaan. Hij had nergens pijn of last van. Zelfs vandaag niet. Hij beseft, dat door het onderzoek hij er sneller bij is en dat het erger had kunnen zijn als hij had moeten wachten op de eerste symptomen.
We zijn nu allemaal beetje bij beetje zenuwachtiger aan het worden voor dinsdag. We hebben nog niets aan zijn kleinkinderen vertelt opdat ze niet te veel van deze spanningen moeten ervaren. We hopen dat het na de ingreep dinsdag voorbij zal zijn. Maar weten dat er jammer genoeg nog een vervolgverhaal aan kan komen.
Desalniettemin delen wij graag met jullie ons verhaal. Want als mijn vader niet mee had gedaan met het bevolkingsonderzoek dan hadden wij vandaag niet gestaan waar we nu stonden. Maar hadden we over enkele maanden, jaren aan mogelijk dezelfde stap gestaan als vandaag, maar met een nog ergere uitkomst dan vandaag…. nog minder hoop op een goede afloop als vandaag…
Als dochter ben ik blij dat deze screening er is, ik ben er van overtuigd dat mijn vader er ook zo over denkt. Ik besef maar al te goed, dat dit mijn vader zijn leven kan redden.
Daarvoor wil ik graag de mensen die hiervoor gestreefd hebben bedanken!

Reacties (21)

 • De Voght Béa

  03/08/2014 - 18:10

  Heel veel moed en sterkte voor dinsdag !

  En inderdd,gelukkig bestaan nu deze vooronderzoeken !

  Wens u het allerbeste en veel steun bij elkaar.

  XXX

  Reply
  • Monique

   03/08/2014 - 21:58

   Heel veel sterkte voor dinsdag!
   Mijn endeldarm is 5 jaar geleden volledig verwijderd, vandaag ben ik genezen.
   Blijf positief en steun elkaar…
   Spoedig herstel!
   Groetjes

   Reply
 • Lena Vitse

  03/08/2014 - 18:41

  Veel moed voor jullie Papa en sterkte voor de ganse familie !

  Reply
 • Eddy Coenen

  03/08/2014 - 19:11

  Hallo ,
  Ik ben nu 14 dagen geleden geopereerd , volledige verwijdering van de endeldarm met toch wel veel kans op overleven , ben 3 dagen terug thuis en elke dag word het wat beter , heb een voorlopig ileostoma voor ongeveer 6 maanden en dan wordt alles terug aan mekaar gemaakt maar ook als ik definitief stoma zou krijgen vind ik dat niet zo erg als ik maar nog wat jaren bij mijn vrouw en kinderen kan blijven .
  Het beste voor dinsdag , dat komt allemaal goed !
  Groetjes Eddy,

  Reply
  • Stopdarmkanker

   03/08/2014 - 19:47

   Dank voor je reactie Eddy, we wensen je een spoedig herstel!
   van harte.

   Reply
  • Katleen

   03/08/2014 - 21:07

   ik hoop voor u dat het snel beter zal zijn en dat je kan genieten van je vrouw en kinderen!

   Reply
 • Sonia

  03/08/2014 - 19:16

  Ben ook heel blij, dat er nu voorzonderzoeken zijn. Mijn man kreeg in december 2011 te horen dat hij darmkanker had. Een half jaar later had hij uitzaaiingen naar de lever. Oktober 2012 werd hij kankervrij verklaard. Momenteel zit hij weer aan de chemo (uitzaaiingen in longen en lever) dit had ook allemaal voorkomen kunnen worden als deze screenings zoveel jaar eerder hadden plaatsgevonden.

  Reply
 • Bianca

  03/08/2014 - 19:44

  hallo, eerst en vooral wil jou en je papa en de rest van jou familie heel veel sterkte wensen voor de komende dagen. Ik weet uit ervaring dat dit een heel lastige periode is. Het is er een van wachten, hopen en nog meer wachten en hopen. Bij mijn vader is in maart van dit jaar darmkanker vastgesteld met uitzaaiïngen naar de lever en de longen. Hij had een tumor in zijn darmen, die was uitgegroeid naar de maag. Ook hij had nooit geen last maar helaas heeft hij nooit een screening laten doen. Met heel veel schrik hebben wij de operatie moeten afwachten. Want ze hadden gezegd dat als de tumor vasthing aan een ader dat ze niets meer konden doen. Maar in april, toen was de operatie, kregen we goed nieuws. Ze hebben de tumor kunnen verwijderen, maar helaas ook een stuk darm, de helft van de maag, de milt is verwijderd en een stuk van de pancreas. Toen kwam de herstelperiode, die verliep heel voorspoedig. We konden het ons niet beter wensen. En nu krijgt hij om de 2 weken een chemokuur. Ook dit is een periode van bang afwachten hoe hij daarop zou reageren. Maar ook hier slaagt hij zich daar super goed door. Hij is niet misselijk en heeft nagenoeg geen andere klachten. Alleen is hij de eerste week heel moe. Vorige week moest hij terug onder de scanner, om te kijken of de chemo zijn werk deed. De dokters hadden ons ook gezegd dat deze chemo bedoeld was om de uitzaaiïngen onder controle te krijgen. Weer enorm bange dagen! Maar toen de dokter ons vertelde dat de chemo aansloeg en dat de uitzaaiïngen zelfs verkleind waren, sprongen de tranen in mijn ogen. Want dit hadden we nooit durven hopen, stiekem altijd, maar luidop nooit!! Vol goede moed blijft mijn vader vechten en ik kan alleen maar zeggen dat ik fier en trots op hem ben! Ik hoop dat jou papa ook zo sterk is en dat hij niet te snel opgeeft. Met de steun van jullie kan hij dit aan! We moeten blijven hopen hoe moeilijk het ook is!! Heel veel sterkte!!!
  Bianca

  Reply
  • Stopdarmkanker

   03/08/2014 - 19:45

   Dank voor jouw reactie en natuurlijk wensen we jouw vader ook het allerbeste. vriendelijke groeten!

   Reply
 • marina

  03/08/2014 - 20:03

  Veel sterkte voor alle mensen die dit moeten ondergaan en veel moed en zeker beterschap toegewenst !

  Reply
 • Katrin

  03/08/2014 - 20:05

  Een heel goed ding die screening, maar waarom alleen voor de mannen? Er zou zoiets voor vrouwen moeten bestaan, bijv uitstrijkje bij de gynaecoloog , altijd vervelend…kunnen we dat niet zelf, alsook die darmscreening…sterkte aan diegenen die minder nieuws hebben gekregen maar bedenk dat hoe vlugger je erbij bent hoe beter…Katrin

  Reply
 • goussaert

  03/08/2014 - 20:21

  het zal u wel lukken

  Reply
 • ernest

  03/08/2014 - 20:31

  veel sterkte voor je vader, maar ook voor de ganse familie in deze wel bange dagen. Vooral positief blijven.

  Reply
 • Christiane

  03/08/2014 - 21:14

  Heel veel sterkte voor de ganse familie maar dat komt wel goed!!!k

  Reply
 • marijke bruers

  04/08/2014 - 07:47

  Hallo hier ook een zelfde verhaal, mijn papa is in april 71 geworden en heeft in december 2013 het slechte nieuws vernomen , testje gedaan niks klachten toch het verdikt, dat was even heel hard , nooit iets gemankeerd ziekenhuis alleen gezien voor geboortens , 12 keer chemo om de 14 dagen dus half jaar te gaan, laatste chemo gehad 23 juli , hij heeft dat super goed gedaan , was niet al te misselijk maar zou het geen tweede keer doen zei hij, nu moeten we eind augustus terug enkele tests doen om te zien wat de chemo heeft gedaan, spannende dagen maar hoopvol wachten we af, wat er ook nog komt we blijven hem steunen want hij is onze HELD. Strekte aan al diegene die zich hier in herkennen.

  Reply
 • gerda

  04/08/2014 - 08:46

  heel veel sterkte aan papa,mama,en de hele familie ,grtjs gerda
  .

  Reply
 • Annemie

  04/08/2014 - 16:30

  heel veel sterkte aan je papa en de rest van de familie. Mijn dochter van 24 heeft een goeie maand geleden ook stuk darm laten verwijderen en die is ondertussen al volop de festivals aant afgaan! bij mij is de volledige dikke darm weg en loop vrolijk rond! Moed houden en praat er vooral over, heb hier gemerkt dat dit heel belangrijk is. Groetjes, Annemie

  Reply
 • Oda Houthoofd

  04/08/2014 - 18:22

  Verleden jaar 30 september ook geopereerd van darmkanker, ook de helft van de dikke darm weggenomen, ook geen klachten vooraf, nu ook niet trouwens, enkele vervelende dagen en daarna herstellen, succes aan je pa

  Reply
 • Katleen

  05/08/2014 - 19:56

  bedankt iedereen voor de steun. De operatie is achter de rug. Maar helaas is het niet het eindpunt. Morgen krijgen we van de artsen meer uitleg. Het enige dat we nu weten is dat er een stuk van de maag werd verwijdert en het woord Chemo is gevallen. We blijven vechten.

  Ik hoop dat de mensen die twijfelen om mee te doen aan de screening hierdoor inzien dat het echt de moeite waard is om deel te nemen.

  Al de andere die hetzelfde hebben of nog meemaken… Sterkte en bedankt voor de steun!

  Reply
 • Elke

  06/08/2014 - 11:10

  Heel veel sterkte Kathleentje, en een snel herstel voor nonkel François….

  Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Dirk

Dirk

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login