Ik was 77 jaar toen bij mij darmkanker werd vastgesteld. Mijn zoon was 2 jaar voordien, op 38 jarige leeftijd jammer veel te vroeg overleden ten gevolge van darmkanker. Hij liet een echtgenote en twee kinderen na, een zoontje van 7 jaar en een dochtertje van 6 jaar.

Uit voorzorg liet ik vanaf dat moment iedere 6 maanden mijn bloed onderzoeken om eventuele sporen van kanker te ontdekken. Ik had 2 jaren na elkaar de test met de stoelgang gedaan. Niets in het bloed wees op één of andere manier naar kanker. Ook de testen met de stoelgang toonden geen aanwezigheid van bloed. Enige tijd later later, bij een episode van diaree, meende ik toch bloed gezien te hebben. Toen raadde mijn huisdokter mij aan een darmonderzoek (coloscopie) te laten uitvoeren. Dit werd op 18.4.2012 uitgevoerd door Dr. Annemie Gevers in het ZOL (Ziekenhuis Oost-Limburg) te Genk. Een goedaardige darmpoliep kon verwijderd worden, maar er bleek echter ook een kwaadaardige poliep (darmkanker) te zijn waarvoor ik geopereerd moest worden.

Voor de operatie kreeg ik eerst nog 28 chemokuren en 28 bestralingen om het gezwel kleiner te maken. Op 31 juli 2012 werd de darmoperatie uitgevoerd door Dr. Van der Speten en werd het kwaadaardig gezwel verwijderd. Op 28 augustus moest omwille van een ontsteking wel een (tijdelijk) stoma worden geplaatst. Enkele dagen later kreeg ik een grote bloeding die gelukkig na een 6-uren durende behandeling kon worden gestopt. Op 7 december 2012 kon het stoma worden verwijderd. Op 16 januari 2013 kreeg ik de laatste van mijn 8 preventieve chemokuren na mijn operatie. Gelukkig bleken er geen uitzaaiingen te zijn.

Ik ben nu 80 jaar jong en goed herstellend. Ik voel wel dat ik een dagje ouder word. Ik werk nog regelmatig in mijn siertuin, verzamel nog steeds oude postkaarten en ga regelmatig naar de voetbal of de volleybal, enz. Ik hoop dat dit zo nog een tijdje mag blijven duren.

Op 31 juli 2014 werd een controle darmonderzoek (coloscopie) verricht. Alles bleek in orde te zijn. Ook mijn bloedonderzoek, de foto van de longen en de echografie van de buik waren normaal. De volgende controle is gepland op 2 maart van dit jaar. Hopelijk is dan alles opnieuw oké !

Had ik eerder een preventief darmonderzoek (coloscopie) laten uitvoeren, dan was ik wellciht van vele bestralingen, chemokuren en operaties bespaard gebleven. Dan had men die poliep –toen wellicht nog niet kwaadaardig- nog kunnen verwijderen tijdens het darmonderzoek en waren de operaties niet nodig geweest.

Ik heb te lang vertrouwen gehad in dat bloedonderzoek en die testen met de stoelgang . Ik wist ook veel te weinig over het bestaan van dat pijnloos darmonderzoek (coloscopie). Jammer dat ik niet eerder over het ontstaan van darmkanker gelezen heb. Ik spreek er nu regelmatig over met vrienden en kennissen en raad hun aan het “Stop Darmkanker” boek te lezen.

Mijn besluiten:

– Zowel een bloed onderzoek als de testen op bloed in de stoelgang zijn niet 100 % geruststellend m.b.t. het al of niet hebben van darmkanker.

– Een darmpoliep bloedt niet altijd. Dan zal de test met de stoelgang niks afwijkend aantonen. Ook als men het staaltje neemt op de plaats in de stoelgang waar er geen bloed is.

– Men moet kwaadaardigheid voorkomen alvorens er bloed in de stoelgang wordt opgemerkt of vastgesteld. Dit kan door tijdig een darmonderzoek (coloscopie) te laten uitvoeren zodat een darmpoliep nog kan verwijderd worden vooraleer die evolueert tot een kwaadaardig gezwel.

– Volgens mij moeten de huisartsen de mensen vlugger adviseren, die pijnloze coloscopie te laten uitvoeren. Zeker voor degenen, die –zoals ik- een verhoogd risico hebben om darmkanker te krijgen.

van harte,

Michel

Reacties (9)

 • Oda Houthoofd

  10/01/2015 - 19:53

  Ik hoor altijd hetzelfde verhaal, mensen hebben nergens last van, ook ik niet en plotseling blijk je dodelijk ziek te zijn, hoewel je altijd gezond geleefd hebt, er geen gevallen zijn van darmkanker bij de ouders, ik ook operatie en grote bloeding, een week op intensieve, geen nabehandeling, deze week colonscopy, nog een poliep verwijderd, ik heb veel geluk gehad.

  Reply
 • Karlien

  10/01/2015 - 22:54

  In 2011 bij mijn 63-jarige vader ook darmkanker vastgesteld. 6 chemokuren en 28 bestralingen voor de operatie. Ook in het ZOL te Genk geopereerd door Dr. Van Der Speeten. Helaas blijvende stoma. Nog 6 chemokuren preventief achteraf. Geen uitzaaiingen! Nu 4 jaar later gaat het goed met hem. Buiten enkele vervelende (kleine, weegt niet op tegen het hele verhaal!) kwaaltjes van de stoma heeft ook hij veel geluk gehad. In november halfjaarlijkse controle gehad en alles was goed! Gelukkig was hij er op tijd bij vier jaar geleden…

  Reply
 • Annemie

  11/01/2015 - 10:43

  Michel,
  ik hoop voor jou dat je nog vele jaren ‘zorgeloos’ mag verderploeteren in je tuintje! Vooral je reactie naar huisartsen toe vind ik prachtig! Dokters, spoor je patiënten aan om een coloscopie te laten doen en informeer hen correct over het verloop van dit onderzoek, er zijn nog teveel angsten rond dit ‘poep’onderzoek.
  Sterkte Michel!

  Reply
 • stresskonijn

  12/01/2015 - 12:57

  7jaar geleden het zelfde meegemaakt kwaadaardige tumor laten verwijderen daarna 6maand chemo de ene week 3dagen in ziekenhuis van maandag tot woensdag de andere week 1dag de maandag gedurende 6maanden
  Die chemo ik was er kapot van woog nog 35kg
  Gelukkig heb ik doorgezet ja moet nu pas om de 3jaar een colonscopie
  veel moed en doorzetting tijdens die moeilijke periode is nodig
  succes en hopelijk op een volledige genezing

  Reply
 • Lut Kalingart

  12/01/2015 - 19:36

  Ik ben in 2006 voor darmkanker behandeld. Ik was toen 54. Ook ik had nooit bloed in de stoelgang maar wel al een hele tijd last van “speen” dacht ik. Via de huisarts werd ik heel snel naar Dr. Colemont doorverwezen. De kanker was al vergevorderd. Heb ook vooraf bestralingen en chemo gehad (ik had daar gelukkig geen last van), een operatie en terug chemo gedurende 6 maanden. Gezien de positie van de tumor heb ik sindsdien een stoma. Eerlijk gezegd heb ik daar nu helemaal geen last meer van.
  In november heb ik nog eens een coloscopie gehad en ik moet pas over 5 jaar terugkomen! Het onderzoek is inderdaad totaal pijnloos en zeker de moeite waard.
  Ik wens u nog een lang leven in goede gezondheid. Geniet er maar met volle teugen van!

  Reply
 • corstjens johan

  05/05/2015 - 00:24

  Beste Michel,

  Ik heb je verhaal met veel bewondering gelezen. Ik ben blij dat het je terug goed gaat en dat je je ervaringen wilt delen. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat een colonscopie maar een zeer kleine pijnloze ingreep is en eigenlijk ook de enige manier om zeker te zijn dat alles ok is.
  Alvast bedankt voor je verhaal.

  Reply
 • VANDORMAEL Linda

  03/04/2016 - 19:42

  Ik heb geen darmkanker (mijn familie is wel erfelijk belast). nu heb ik na een S.T.A.R.R. operatie in ZOL Lanaken zoveel darmproblemen, en ben ik voor een 2de opinie naar Leuven gegaan. medicatie geprobeerd, en uiteindelijk retrograde darmspoelingen, hetgeen voor mij ook geen oplossing biedt (spastische darmen, lukt niet altijd, en teveel last achteraf). in ZOL GENK raadde Dr. Mia Janssen me aan om met met iemand van stomazorg te praten. heeft iemand ook zulke post-operatieve problemen na een S.T.A.R.R. operatie aan de darmen? tips? dieetadviezen? ik weet het niet meer

  Reply
  • Albrechts Michel

   10/07/2016 - 21:14

   Aan allen ,die na mijn getuigenis ,een reactie plaatsten,mijn hartelijkste dank .

   Reply
 • laleman

  29/05/2017 - 17:36

  geachte

  twee patienten op oudere leeftijd met positieve fob test. Beide curatief geopereerd, doch 1 maand na operatie gestorven tgv zware ingreep.
  het is niet altijd lof

  mvg

  Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Dirk

Dirk

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login