In augustus vorig jaar heb ik deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek (ik was 58 jaar geworden) en begin september kreeg ik te horen dat de test ‘afwijkend’ was.  Vermits ik in de maand mei reeds een partiële nefrectomie onderging wegens een bij toeval gevonden tumor aan mijn linker nier, was ik dus weer behoorlijk ongerust.  Ik moet wel meedelen dat het weggenomen letsel aan mijn nier, na het pathologisch onderzoek, ‘goedaardig’ bleek

Op 10 oktober onderging ik een coloscopie.  Er werd een grote poliep verwijderd die na onderzoek reeds ontaard bleek.  Verdict darm ’KANKER’.  Tweemaal in hetzelfde jaar zo’n mededeling was wel wat veel.  Gelukkig waren er geen metastasen in lever of longen.  Er volgde een operatie op 7 november waarbij een stuk van 20 cm darm verwijderd werd met een hechting op ongeveer 6 cm van de aars.  Het pathologisch verslag gaf aan dat er in één van de 12 verwijderde lymfeklieren ook kwaadaardige cellen gevonden waren.  Gevolg was dat ik plots van stadium I naar stadium III ging, wat mijn overlevingskansen toch een andere wending gaf.

In de MOC werd een behandelplan opgesteld.  Deel I: een gecombineerde radio-chemotherapie, d.w.z.  28 bestralingen gecombineerd met een ‘flesje’ chemo aangesloten op poortkatheter.  Ik heb behoorlijk veel last gehad aan de anastomose.  Telkens er zich stoelgang aankondigde, ging dat gepaard met heel veel pijn.  Gemiddeld 5 tot meer dan 10 keer per dag naar het toilet, telkens met pijn en af en toe wat traantjesHeel vermoeiend!

Nu ben ik bezig met deel II: 4 maanden “adjuvante” chemo (8 kuren).  Reeds 2 kuren zijn voorbij.  Nog 6 te gaan.  Tot nu toe enkel last van mondirritatie maar met een goed spoelmiddel is dat onder controle te houden.

Een week voor ik die coloscopie zou krijgen was ik op bezoek bij een vroegere klasvriendin.  Zij beweerde dat zij aan géén enkel bevolkingsonderzoek (naar borstkanker, naar baarmoederhalskanker, naar darmkanker) meedeed.  Toen ik haar achteraf meedeelde dat ik darmkanker had, heeft zij contact opgenomen met haar huisarts en verdere stappen ondernomen.

Hoewel ik flink geschrokken ben van het resultaat (ik had nergens last van), moet ik toegeven dat ik blij ben dat het nu aan het licht is gekomen.  Stel dat ik niet had deelgenomen …

Magda V.

Reacties (17)

 • Béa De Voght

  25/05/2015 - 19:33

  Heel veel succes met uw verdere behandeling,en ja stel dat je niet had deelgenomen..gelukkig wel !

  Reply
  • veerle de vleeschauwer

   25/05/2015 - 23:12

   Ik wens u veel sterkte en hoop dat er vele mensen even de tijd nemen om uw verhaal even ge lezen en te laten bezinken… waarop ze toch geregeld de stap nemen om dit onderzoek geregeld te laten doen… ik ben voorstaander en ben gelukkig dat mijn 88 jarige moeder het na lang aandringen toch gedaan heeft en t was nipt… ze moest 3 jaar geleden terug gaan maar zag op tegen die drankjes!!! Heb naar toen gevraagd of ze dat niet even voor mij wilde doen want dat ik haar maanden chemo en stralen of stoma wilde besparen … nu is ze heel blij dat ze toch door gebeten heeft. Veel sterkte en weldra terug de oude…. Veerle

   Reply
 • verfaillie winny

  25/05/2015 - 19:45

  ik wens u een spoedig herstel toe , ik ben ook altijd bang als ik ga voor een onderzoek want mijn moeder had ook darmkanker.

  Reply
 • Sonia

  25/05/2015 - 20:22

  Ook ik heb deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek. Bij mij is 1 kleine poliep verwijderd. Heb heel veel angst gehad, vermits mijn man al drie en een half jaar vecht tegen darmkanker. Hij heeft ook veel pijn gehad bij de radio-chemotherapie . Veel sterkte en een spoedig herstel!

  Reply
 • Ed

  25/05/2015 - 21:44

  Proficiat voor je getuigenis Magda ! Spoedig herstel toegewenst !!
  Aan iedereen die ‘angst’ heeft voor welk onderzoek dan ook, deze goede raad: zet die angst opzij en laat je onderzoeken…hoe vlugger er iets abnormaals wordt vastgesteld hoe vlugger er kan gestart worden met een therapie en hoe groter de kansen op genezing ….DOEN dus !!!!

  Reply
 • Luc thoen

  26/05/2015 - 00:26

  Cologuard is een nieuwe test van de firma exact sciences die darmkanker in een zeer vroeg stadium kan ontdekken zonder een lastige coloscopie te moeten ondergaan. Weldra ook in Europa, nu enkel in America en Engeland te verkrijgen !!!

  Reply
  • Marleen

   29/05/2015 - 12:10

   luc, Cologuard is een dure stoelgangtest, op voorschrift te verkrijgen, waarbij je het pakket nog steeds naar een labo moet sturen. Deze en elke stoelgangtest gaat vooraf op een coloscopie. Daarbij is een coloscopie niet lastig, men weet er amper van. De voorbereiding kan misschien lastig genoemd worden, dat is al. Persoonlijk geniet ik van een dag voor mezelf en al dat water drinken is alleen maar goed voor je innerlijke huishouding.
   Het bevolkingsonderzoek is gratis en een goed middel om een eerste screening te doen bij principieel gezonde mensen zonder voorgeschiedenis. Mensen met darmkanker in de familie of chronische darmziekten zijn best meer waakzaam.
   Vergeet niet: het resultaat van regelmatige screening is altijd goed nieuws. Indien de dokters iets vinden, kunnen ze er iets aan doen; vinden ze niets dan ben je weer voor zoveel jaar gerust. Leef nog lang en gezond Luc!

   Reply
  • De Graef Jozef

   03/03/2016 - 19:20

   Lastige coloscopie. Daar heb ik dus niet van geweten en lastig? er zijn lastigere dingen in het leven denk ik.

   Reply
 • Oda Houthoofd

  26/05/2015 - 14:33

  Bij mij stadium twee, werd verholpen met operatie

  Reply
 • Greet

  29/05/2015 - 10:30

  dinsdag kreeg ik het verdict te horen dat ik een gezwel onderaan de darm heb dat kwaadaardig blijkt , woensdag binnen en na tal van onderzoeken ( om 12u de laatste ) weet ik straks wat ze gaan doen

  Reply
  • Marleen

   29/05/2015 - 12:11

   we duimen Greet!!

   Reply
 • Greet

  29/05/2015 - 10:31

  Ik ben 53

  Reply
  • Marleen

   29/05/2015 - 12:18

   Volgens de richtlijnen van Europa doet men best de screening vanaf 50jaar. Echter, men moet vaststellen dat darmkanker meer en meer bij jonge mensen voorkomt! Daarom: wees waakzaam, ken uw lichaam en herken veranderingen. 53jaar is veel te jong voor een diagnose volgens de statistieken maar het bewijst nog maar eens dat de campagne in de Verenigde Staten “never too young” heel veel zin heeft. Stop Darmkanker vzw is volop met de voorbereidingen bezig om deze campagne mee te ondersteunen, de nodige middelen bijeen te zoeken om mensen te informeren en veel meer. Hou de website, Facebook en Twitter in’t oog voor verdere informatie.

   Reply
 • joost

  31/05/2015 - 21:14

  Mijn vader is 7 jaar geleden telaat nd dokter gegaan met zn stoelgangsproblemen. Na jaren van vechten heeft hij de strijd vorige maand verloren. Nu kreeg mn moeder vrijdag bericht van het bevolkongsonderzoek: bloed aangetroffen. Nou is mn moeder al een lastig geval met darmklachten en zit al decenia 10 x per dag op de wc en heeft aambeiproblemen. Maar hier schrik ik enorm van. Want ze moet nu op gesprek komen over een week. Maar wat zegt dit nou??

  Reply
  • De Graef Jozef

   03/03/2016 - 19:18

   Ik denk dat het bloed dat ze bij je ma gevonden hebben afkomstig zal zijn van de aambeien. Als je zoals je zegt 10 x op toilet zit zullen er wel wat kleine bloedingen zijn van de darmwand.

   Reply
 • Fieke

  24/04/2016 - 21:51

  In september 2011 heb ook ik na bloedverlies en dus een colonscopie te horen gekregen dat het kanker was. Ik heb ook geen nabehandeling nodig gehad omdat men er op tijd bij was. Beste mensen, bij de minste twijfel laat het nakijken en zeker nu het gewoon makkelijk is door het bevolkingsonderzoek.
  Wacht niet te lang !

  Reply
 • Martine

  17/10/2018 - 16:10

  Hoi
  Vandaag mijn brief gekregen en staat afwijking aangetroffen. 25 okt mag ik al voor coloscopie. Ergens ben ik wel wat bang voor de uitslag. Hoop dat het niks is.

  Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Dirk

Dirk

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login