Ik had vorig jaar in maart 2014 een screening laten doen, en kreeg ongelooflijk nieuws:  “negatief”  Yes!

Het was augustus 2015, ik was 57 jaar, voelde mij prima in mijn vel, kon goed eten alles was oké, stoelgang zonder problemen.

In september weekje op verlof naar de bergen, daar heb ik verkoudheid gekregen en heb ik moeten niezen en hoesten als een oud natiepaard.  Dit gaf enorme druk in mijn darmen en plots ging ik naar het toilet en keek,  allemaal bloed tussen de stoelgang Oei, wat zou dat wel zijn. Aambeien? Poliep?  Naar gelang de week vorderde werd het er niet beter op.

Thuis gekomen ging ik naar de dokter, deze heeft mij direct doorverwezen naar een maagdarmspecialist.  Zo ben ik dus terecht gekomen bij Luc Colemont. Na een 4 tal dagen dieet en de nodige laxeermiddelen moest ik op een woensdag binnenkomen voor coloscopie. Ik was helemaal niet bang, in normaal omstandigheden had ik uit mijn vel gedaverd van de schrik, maar nu niet. Rond 10 uur kwamen ze mij halen,  als ik ter plaatse was waar het onderzoek werd gedaan zag ik Luc zitten aan zijn bureau.

Hij kwam direct naar mij om mij gerust te stellen, zijn warme handen, die hij beide gebruikte om één hand vast te nemen zal ik nooit vergeten. Onderzoek, pijnloos, niks van geweten, zonder dat je het weet lig je al klaar wakker en brengen de verpleegsters je terug naar de kamer. Ik voelde mij zeer goed, mijn vrouw was tevreden dat ik ervan was.

De dokter ging me rond 14 uur uitslag brengen van de coloscopie.  Het was 14 uur op de kop geloof ik, dat Luc bij mij binnenkwam, hij keek me aan en zei : “Gelukkig dat je het onderzoek nu laten doen hebt want je hebt een gezwel in de darmen, dat operatief kan verwijderd worden.”

De chirurg was er ook al bijgehaald, en Luc had de plaats waar de tumor zat gemarkeerd met zwarte inkt. Het kon dan misschien wel met een kijkoperatie verwijderd worden en de chirurg zou op die manier niet te lang moeten zoeken. Van slimme dokters gesproken.

De week nadien ben ik geopereerd via kijkoperatie, de chirurg had me wel een sneetje moeten geven van 9 cm om het gezwel uit mijn buik te krijgen.

Ik ben ook geopereerd door middel van epidurale verdoving, bijna niks van pijn, dat is ook een luxe, en ik kan het weten. Na 2 dagen was ik zo goed als van alle toestellen af, na 6 dagen heb ik het ziekenhuis mogen verlaten. Het is nu ongeveer 9 weken geleden dat ik geopereerd ben en moet zeggen alles is dik oké.

Eind februari nog eens op controle, niet bij Luc Colemont, want die geeft nu enkel lezingen die zeer boeiend zijn, heb er al 2 van mee gepikt.

Dus één gouden regel, hou alles in het oog, ook het toiletpapier, en doe zeker mee met het bevolkingsonderzoek.

Als je er vroeg bij bent is het nog niet te laat, niet waar??

Met vriendelijke groeten .

Jozef De Graef

Getuigenis

Reacties (12)

 • Ruth Vyverman

  10/01/2016 - 14:24

  Beste Jozef, (Beste Luc), Weeral een voorbeeld van hoe sluipend DDK is! Dankjewel voor je promotie van het bevolkingsonderzoek – de stoelgangtest. Ik heb een vraagje: mogen wij jouw getuigenis printen en gebruiken in onze standjes van het bevolkingsonderzoek? Wij staan in maart op 8 markten in Halle-Vilvoorde met een ludieke actie om darmkanker(maand) te belichten.
  Ik zou onze tent willen inkleden met wat getuigenissen.
  Vriendelijke groeten, Ruth Vyverman

  Reply
 • Devenyns Rachel

  10/01/2016 - 16:24

  De eerste donderdag van januari 2003 stelde mijn huisdokter bij mij kanker vast in de sluitspier (aars). Ik had al enkele maanden last van, naar ik dacht,
  speen. Verdere onderzoeken in Gasthuisberg Leuven brachten aan het licht dat het om darmkanker ging, doorgegroeid naar de aars en de vagina. Dankzij de professionele onderzoeken/chemo- en bestralingen en uiteindelijk vijf maanden later operatief ingrijpen door (toen) Dr. Penninckx en zijn team, kan ik het vandaag nog navertellen. Mijn dank aan al deze personen is niet uit te drukken. Besluit : stel nooit een bezoek aan de dokter
  uit, wat je ook voelt of denkt dat het kan zijn, je kan soms heel erg verkeerd zijn.

  Reply
 • Albert Ducrot

  10/01/2016 - 17:33

  Samen met mijn vrouw heb ik elf jaar geleden, een project voor gehandicapte kinderen opgezet in Guatemala. Negen maanden per jaar zijn wij daar ter plaatse. In het voorjaar van 2012 ontdekte ik wat bloed op het toiletpapier. Twee maanden later, terug in Holland bleek het darmkanker te zijn. Een rectumamputatie volgde drie maanden later. Weer drie maanden later waren we terug op onze plek in Guatemala om verder te werken waar we gebleven waren. Ik ondervind nauwelijks hinder van mijn stomazakje, Wandel en zwem er mee. Alleen bij veel transpireren plak ik uit voorzorg een extra pleister om losraken te voorkomen. (www,steundemayas.nl)

  Reply
 • Baens Lily

  10/01/2016 - 19:50

  Bevolkingsonderzoek ??? In welk jaar ?
  Ben 65J en 3jaar geleden van Brussel naar Oostende komen wonen.

  Mvg.
  Baens Lily

  Reply
 • Boirgions Peter

  10/01/2016 - 20:48

  Beste Jozef, jouw verhaal past volledig met deze van mij. Enkel ik geen enkele klacht, deed de preventietest en ja ik moest geopereerd worden. Nu voorlopig kankervrij, laat ons hopen voor altijd.
  Onze verhalen is toch weer een bewijs dat vooronderzoek en dit op tijd toch heel belangrijk is.
  Het gaat je goed in de toekomst en dit voor iedereen die met kanker te maken heeft.
  Mvg.
  Peter

  Reply
 • Hilde Marquenie

  10/01/2016 - 20:54

  Mijn zus heeft ook een darmkankertest ondergaan op haar 50 verjaardag en deze was ook negatief. Een jaar nadien is er volledig onverwachts een tumor in het sigmoïd gedeelte van de dikke darm vastgesteld met reeds letsels ( meta’s) op lever en long. Na bijna twee jaar chemo is ze op kerstnacht overleden als gevolg van de meta’s .Darmkanker op zichzelf is redelijk goed te behandelen, meta’s moeilijker. Ik wens iedereen veel sterkte in de strijd tegen deze vreselijke ziekte.

  Reply
 • Helene Van Noten

  10/01/2016 - 21:27

  Test gedaan,was positief. Coloscopie gehad. Gezwel ontdekt Geen uitzaaiingen. Ik word 5 februari geopereerd.

  Reply
 • glorie nadine

  10/01/2016 - 22:22

  14 oktober 2013 tumor in dikke darm 7 cm groot meteen operatie was kwaadaardig één klier aangetast , 6weken chemo gehad momenteel alles terug goed controle altijd bangelijk

  Reply
 • Van den Nest Rita

  10/01/2016 - 23:43

  Inderdaad, dikke darm kanker is tamelijk goed te genezen, wanneer er géén
  uitzaaiingen zijn !! Mijn man is op 30 oktober 2015 overleden op 61 jarige leeftijd aan darmkanker, na een strijd van 3 jaar met chemo en bestralingen.
  Had ook geen klachten, kon enkel al een paar weken minder goed naar het toilet gaan, daarmee bedoel ik dat het initiatief van dr Colemont ter preventie waarschijnlijk al duizenden mensen behoed heeft van erger! Zelf kon hij dit niet meer maar heeft zijn lot moedig gedragen en van de 3 jaar hebben we dan toch nog 2 jaar min of meer het beste van gemaakt. Heel veel moed en kracht aan de mensen die hier nog tegen strijden, en aan de mensen die het gehaald hebben nog vele gezonde jaren!!

  Reply
 • Herman Lenaers

  11/01/2016 - 11:52

  Heb hetzelfde meegemaakt met mijn vrouw. Vorig jaar geopereerd en 70 cm van haar dikke darm weggenomen. Chirurg en gastro-enteroloog spraken van een genezing van 90 % en geen chemo-therapie meer nodig.
  Bij controle een jaar later werd een nieuwe tumor ontdekt en waren er uitzaaiïngen op het buikvlies. Behandeling moeilijk wegens de leeftijd ( 72 jaar ) Dan toch maar chemo-therapie. Daar zijn we nu twee maand mee bezig. Resultaat nog niet bekend, maar wel al een lijdensweg meegemaakt door nevenverschijnselen van de chemo. Wij denken er nu aan om de behandeling stop te zetten.

  Reply
 • Jeannick Steleman

  19/03/2016 - 13:12

  Vijf jaar is het geleden.Een onnozel routinebloedonderzoek bij mijn echtgenote, ijzertekort. Maar onze alerte huisdokter stuurde ons verder. Waarom? toch geen klachten! Coloscopie en gastroscopie. Ijsemmer verdict .Gezwel in dikke darm. Onmiddellijke operatie 70 cm darm verwijderd. Geen uitzaaiingen maar voor zekerheid chemo . 6 maanden – slechte week – goede week. Afzien, ziek zijn, er opnieuw doorkomen voor een nieuwe beproeving. Als partner, er naast leven, mee afzien, niets kunnen doen, alleen in de keuken zitten eten omdat de geur van voedsel haar ziek maakt. Hopen afwachten, vrezen. Gedurende 5 jaar mee gaan naar de controles telkens met een bang hart. Na 5 jaar de boodschap ” genezen verklaard” Opluchting , verdoken blijheid en wat ongeloof. In het achterhoofd steeds een kiem van angst die men tracht weg te duwen.
  Ongelofelijke dankbaarheid naar het team van het ASZ Aalst Drs Vierendeels ,Wilmes en Van Erps en zeker Dr Debeuckelaere. en ook de ganse ploeg van de dagkliniek, steeds daar als het moest zijn steeds vriendelijk.
  Een raad voor iedereen : negeer geen symptomen hoe onbenullig ook. Kanker is op te sporen en te overwinnen. Soms is er veel geluk en moed voor nodig Luister naar de raad van mensen zoals Dr Colemont En durf de ziekte te benoemen het is Darmkanker en daar vechten we tegen!

  Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Esperity®

Op Esperity® kun je steun vinden bij lotgenoten en mantelzorgers, je ervaringen delen en je gezondheidsstatus opvolgen. Daarnaast kun je een overzicht vinden van klinische studies in je omgeving. Klik hier om te registreren en kom in contact met lotgenoten.

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login