In mei 2015, ik was 62 jaar, nam ik deel het bevolkingsonderzoek. Er werd occult bloed in de stoelgang gevonden. Daarna werd een coloscopie in het Sint-Vincentiusziekenhuis in Antwerpen, De diagnose was even hard als duidelijk :dikkedarmkanker. Dan ging alles zeer vlug, na enkele dagen werd ik pijnloos geopereerd. Het gezwel kon gelukkig volledig worden verwijderd, ik had geen nabehandeling nodig.

Ik denk dan … juist met de hakken over de sloot. Ik had al 2 jaar pijn, telkens ik met koude in aanraking kwam. Drie artsen stelden foute diagnoses, niet één kwam op het idee, een “kakproefje” te maken, daarna liet ik de moed zakken.
Jaren geleden had ik even op TV Goedele Liekens over dikkedarmkanker horen vertellen, dat was de enige keer, dat ik over “dikkedarmkanker” hoorde maar zapte weg, niet voor mij.

Ik leef zeer gezond, maar mijn vader had een poliep, zeer lang geleden. Hij is al 15 jaar overleden. Die poliep werd destijds op tijd verwijderd. Niemand van huisartsen interesseerde zich aan “kak”, valt me nu op :-) Ook de blauwe affiche van het bevolkingsonderzoek met “Pak het aan, voor het jou aanpakt” is nergens te zien, ook niet in de wachtzalen van artsen.

Ik heb wel van “kankerpreventieartsen” heel goede en uitvoerige info gekregen, dat deed deugd. Mijn vertrouwen in huisartsen is op het nulpunt, zonder het bevolkingsonderzoek liep ik nu nog met kanker in bos en veld,
Ik at mijn veggiemaaltijden, vis met af en toe wat vlees. Ik eet hopen groenten, fruit wat minder. Ik drink 2 “witbier” per dag en rook al 25 jaar niet meer

Mijn vraag: “Mijn huisarts, houdt hij niet van mij ?” Of denkt hij enkel aan de “voorlichten” (=mammografie) en laat de “uitlaat” voor de garagist?
Beste medemens, laat de test doen, het kost echt geen moeite. “Uw huisarts is ook maar een mens”  vertelde me een dame aan de kankerlijn… ja, bij mij reeds 25 jaar :-)

van harte,

Annelene S.

 

Reacties (15)

 • Mevrouw schellekens

  24/04/2016 - 19:26

  Ik heb zelf spastische darm kan moeilijk naar de wc al jaren last van Veel buik krampen af en toe bloed maar kan ook aambeien zijn heb eraf meer last van gehad graag u mening er over Dank u wel

  Reply
 • ine juffermans

  24/04/2016 - 19:31

  Lieve Annelene, ook jij hebt een goed engeltje gehad net zoals ik. Heb geen onderzoek gehad, kon alleen niet “kakken” daarom ging ik toch maar naar de dokter. Een écho en een darm onderzoek, en ik was kanker patiënt. Gelukkig alles verwijderd en geen nabehandeling gehad. Nu een jaar later weer niet slakken”. Onder zoek, 7 poliepen verwijderd maar gelukkig wel goed aardig. Mijn engeltje was er gelukkig weer bij. Ik wens jou ook veel succes

  Reply
 • Martens M. Caroline

  24/04/2016 - 21:13

  Beste, ook ik deed mee aan een bevolkingstest (4/2014) alhoewel mijn stoelgang pas was onderzocht (3/2014) bij de huisarts en daar alles in orde bleek te zijn, de huisarts zei dat ik wat geduld moest hebben en de medicatie zijn werk moest laten doen, als ik zei dat ik precies wat bloed in de stoelgang had antwoorde die dat ik misschien wat speen had. Ik was er niet gerust in en als de test toekwam heb ik hem al binnen de 2 uur opgestuurd met heel snel bericht gekregen contact op te nemen met de arts, na onderzoek resultaat darmkanker, bij operatie is er 30 cm verwijderd. Spijtig genoeg heb ik een kleine lekkage gehad waardoor ik ook litteken weefsel heb gekregen en men eerst geprobeerd heeft de darmen te dilateren (4x) en weer zijn ze moeten overgaan naar een darmoperatie (10/2015) waarbij ook een stuk, van de endeldarm is verwijdert en er een tijdelijke stoma is geplaatst, die is verwijderd 12/2015. Nu zijn er nog steeds problemen maar ik heb wel het geluk dat er geen uitzaaiingen waren of zijn. Wel hebben mijn broers en zussen zich ook moeten laten controleren want het was familiaal (DNA), bij 1 zus is er ook een poliep gevonden en die is zonder problemen verwijderd omdat ze er op tijd bij was. Ik blijf nu verder op controle gaan. Ik raad dan ook iedereen in mijn omgeving aan die bevolkingstest te doen. Veel sterkte aan ieder die met darmkanker te maken heeft en veel succes verder. Vele groeten.

  Reply
 • Lucy

  24/04/2016 - 21:16

  28 april vorig jaar is er bij mij borstkanker in beide borsten geconstateerd, inmiddels alle behandelingen achter de rug en gelukkig geen gen-drager (ik had gewoon pech!) maar er zit wel darmkanker in mijn familie dus ben ik al gewaarschuwd door de artsen om na dit alles toch in de gaten te houden, ik weet dat je er op tijd bij moet zijn maar nog geen problemen met stoelgang dus even op adem komen…..

  Reply
 • borgions peter

  24/04/2016 - 21:31

  Ik heb 2 jaar geleden ongeveer hetzelfde meegemaakt als Annelene, Ik kreeg een preventiepakket in de bus en heb dat ingestuurd met hetzelfde resultaat: een colonoscopie volgde en even later een operatie. Ook bij mij is alles weggenomen en was er geen chemo nodig.
  Ik kan er niet genoeg de nadruk op leggen : een preventief onderzoek is ZEER BELANGRIJK en voorkomt veellijden achteraf.

  Reply
 • Ed

  24/04/2016 - 22:37

  Elk verhaal op zich is méér dan de moeite om aandachtig te lezen. Elke schrijver van zijn of haar verhaal heeft meer dan ‘zomaar iets’ meegemaakt en is happy dat hij het nog vertellen kan…enorm respect voor deze mensen én zeker ook enorm veel respect voor alle artsen die zich dagelijks inzetten om deze sluipmoordenaar een halt toe te roepen !!
  Ik weet waarover ik praat…vroeg of laat zal ik ook mijn verhaal vertellen…ik ga er een toneelstuk over schrijven … neen geén drama maar een toneelstuk dat bewijst dat er mede dank zij een goede portie humor ook een ferme stap in de genezingsrichting kan gezet worden ! …
  Proficiat Annelene voor je moedig verhaal … het ga je goed !!!

  Reply
 • Wullaert François

  25/04/2016 - 14:46

  Heb ik al twee keer geprobeerd ?

  Reply
 • Wullaert François

  25/04/2016 - 15:14

  Jan.2013 .. veel pijn rug .. scans .. artrose … pijnkiniek … pijnstillers .. was rattegif voor mij … veel buikpijn .. 9 mnd. niet doorverwezen ..darmen vol versteven ontlasting .. zakjes .. diarree enz. .. ontl. laten onderzoeken .. alles perfect … envelop darmkanker .. Dr. gebeld .. doe dat weg .. alles perfect .. wat druktemaker .. aansteller .. zelf afspraak specialist .. 3 mnd. wachten .. darmkanker … operatie .. chemo .. bestralingen .. ZIEK … veel pijn .. op aanzet darm .. zweer of wat? Chirurg stuurt me nr. Leuven … niets te vinden .. al 27 mnd. hevige pijn .. pijnstillers .. terug pijnkliniek .. pleisters .. helpt niets .. 2 Mei terug .. wat dan ? Spec. Dr.s .. de schuld van uw huisarts .. te lang laten lopen ! … operatie had moeten gebeuren … anders niets .. wanneer ben je dan op tijd? ? .. ‘k ben bij die huisdame niet weg geweest … in een pijnkliniek hangt een grote folder met de tekst :LAAT PIJN UW LEVEN NIET BEHEERSEN !!!! vraag raad aan uw ARTS … zeg ik tegen alle Drs. .. ik kan geen 50 m. meer gaan .. nu lig ik hier .. in afwachting ! :-) :-) :-)

  Reply
 • Wullaert François

  25/04/2016 - 18:37

  Dit was ik deze keer vergeten te schrijvenr ivm. dat rattenvergif .. in al die ( vele ) pijnstillers zat PARACETAMOL in naar ‘t schijnt ben ik daar heel ALLERGISCH voor ben ! dan hebben ze mij VOLTAREN …. in Leuven … BRUFFEN … 3 x 600mg per dag … dat zo slecht is voor de darmen … wetende dat ik grote problemen had in mijn darmen … BOEKEN kan ik schrijven … maar ja … wie ben ik ??? WEES ER BIJTIJDS BIJ …. zeggen ze dan ????????

  Reply
 • Wullaert François

  25/04/2016 - 19:17

  Ik ben er nog eens .. de eerste keer …. mijn schrijven …. gedeeld ipv. reactie plaatsen … alles kwijt … dat probleem van die zweer of iets … zit wel vlak in mijn aars … ‘t kan niet slechter zijn … dat kan niet genezen met medicatie … dat is niet gelijk een maagzweer …. een chirurgische ingreep heeft geen zin … volgens de Prof. in Leuven .. we wensen u ‘t beste mr. van de rest …. moet ik geen tekeningetje maken zeker … ik wens dat iedereen er van gevrijwaard blijft ! …

  Reply
  • Christine

   26/04/2016 - 20:36

   Beste Francois, Gelukkig is er in mijn darm nog nooit iets gevonden,hoewel ik er door allergie etc al veel last mee gehad heb. Bij mij zaten de polipen in mijn baarmoeder, maar opereren daar ben ik niet voor want ik heb een immuunprobleem dat niet erkent wordt door de universitairen.. Dus ben ik PEA gaan nemen: palmitoylethanolamide een lichaamseigen stof die veel onderzocht is door nobelprijswinnaar Rita Levi-Montalcini. Het zorgt in ons lichaam dat de schade beperkt wordt als er bijvoorbeeld een hartinfarct gebeurt. Dus het werkt regeneratief, anti-ontstekend, pijnstillend, ondersteunend bij kanker… Het is het meest sterke anti-ontstekingsmiddel dat ik al genomen heb en werkt net iets anders dan curcuma. Resultaat met de polipen, na 4 maanden waren ze niet meer te vinden en was ook mijn waterciste van 8 cm in mijn borst flink afgenomen… (ik heb angst voor naalden) Geen operatie, geen pijn, geen last en alles weg met 2 tot 4 capsules per dag! (opgebouwd en vaak vergeten nemen) Ook in Nederland zijn er al veel onderzoeken naar PEA gedaan dus je gaat het zeker vinden als je het wil uittesten. Het is onschadelijk voor je lichaam omdat je lichaam het zelf afbreekt en recycleert. Als je andere medicijnen neemt is het best om het even na te vragen, voor zover ik weet zijn er geen interacties met andere medicijnen omdat het ook in ons lichaam zit, maar controle kan nooit kwaad. Ik hoop dat je oplossingen vindt en wens je veel succes en beterschap!!!

   Reply
 • Wullaert François

  27/04/2016 - 13:36

  Christine .. heel veel bedankt voor uw reactie .. ik heb al naar de apotheek gebeld .. vroegere buur .. gaat haar informeren .. het gaat verder goed met jou ! :-) :-) :-) raar hoor

  Reply
 • Wullaert François

  27/04/2016 - 13:38

  Raar hoor … hoorde er niet bij hoor Christine !

  Reply
 • hilde

  18/05/2016 - 19:31

  Vandaag darmonderzoek gehad dit naar aanleiding van een stoelgangonderzoek. Dit gebeurde op aanraden van de huisarts. Om de 6 maand bloedonderzoek en urineonderzoek. 1x maal per jaar stoelgangonderzoek. Gelukkig hebben wij een huisarts die zeer preventief werkt.

  Reply
 • Ad Jaspers

  13/06/2016 - 16:58

  Door bevolkingsonderzoek geconstateerd darmkanker.Volgens de oncoloog
  was ik 5 jaar te laat en had hij geen tijd voor mij want hij moest naar NY
  voor een seminar.Liep verdwaast ziekenhuis uit en ging dezelfde avond
  naar mijn huisarts.Ja,Ad ,je krijgt ook nog een stoma. Wat een info op een
  dag. Leren die artsen niet dat zoiets ook wat diplomatieker kan.
  Uiteindelijk geoperreerd ,12 chemo’s verder en volgende maand mijn
  eerste scan. Spannend dus.

  Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Dirk

Dirk

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login