In oktober 2015, ik was toen 58, kreeg ik mijn eerste brief om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek.  Ik deed de iFOB test, stuurde een stoelgangstaaltje op en kreeg enkele dagen later het geruststellende bericht dat alles in orde was. 

Twee jaar later kreeg ik opnieuw een oproepingsbrief en opnieuw deed ik de test.  Al snel kreeg ik antwoord, minder positief deze keer, want het resultaat was afwijkend.  Er werd mij aangeraden een colonoscopie (darmonderzoek) te laten uitvoeren zodat de afwijking verder kon onderzocht worden.                                                           

Dit onderzoek gebeurde op 5 december 2017. Dezelfde dag nog kreeg ik van de dokter te horen dat er 2 poliepen gevonden waren in mijn darm, dat deze onmiddellijk verwijderd werden, dat ze er niet kwaadaardig uitzagen maar toch verder onderzocht zouden worden.

 Op 12 december (we waren net onze komende vakantie aan het plannen) kreeg ik telefoon van de darmspecialist van het ziekenhuis. Of ik de volgende dag niet kon langskomen. Er waren toch kwaadaardige cellen gevonden in het onderzochte weefsel van de ‘vlakke’ poliep die verwijderd werd. Die vlakke poliep had geen steeltje en zat ingegroeid in de darmwand. Er was bijgevolg een risico dat niet alles weggenomen was tijdens de colonoscopie. 

Onze vakantieplannen waren even niet belangrijk meer en werden snel opzij geschoven. Even viel alles stil voor ons. Hoe? Kanker toch niet! Net nu ik voor de eerste keer opa zou worden in juli. 

De volgende dag werden we bij de chirurg en darmspecialist toch wat gerustgesteld. We waren er op tijd bij, maar ze wilden geen risico nemen en zouden een stuk darm van een 15-tal cm verwijderen zodat al het kwade zeker weg zou zijn.

Daarna ging het snel. Het markeren van de darm met inkt op de plaats waar de poliep verwijderd was, de operatie op 20 december, een weekje ziekenhuis. Het goede nieuws was dat al het kwade verwijderd was en dat nabehandeling niet nodig was. Wat een opluchting!

De feestdagen werden niet wat we ervan verwacht hadden, maar gelukkig had ik deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek. Het jaar 2018 had er helemaal anders kunnen uitzien.

Met dank aan de dokters en iedereen die zich inzet in de strijd tegen darmkanker.  

Intussen gaat het al veel beter met mij. Ik zal mijn  verhaal zeker zoveel mogelijk vertellen en zo hopelijk mijn steentje bijdragen tot het voorkomen van darmkanker bij anderen. Het opa-schap nadert… 1 juli komt dichterbij :-)

van harte,

Josse

 

Reacties (7)

 • Hilde

  08/04/2018 - 13:11

  Ik ben héél blij voor u dat je geen nabehandeling nodig had. Blijf iedereen aanraden om mee te doen met het bevolkingsonderzoek, dat kan veel leed voorkomen.
  En vooral, geniet van alle kleine dingen en ook van je kleinkind binnenkort!
  Groetjes,
  Hilde

  Reply
 • Suzy

  08/04/2018 - 16:39

  Bij mij is iets gelijkwaardig ontdekt wel 20cm verwijderd maar geen nabehandeling een hele opluchting. Toch blijft er sindsdien de vraag wat als de tumor terugkomt…ik mag 3jaar wachten tot een volgende coloscopy.
  Geniet tenvolle van je kleinkind en alle moois dat hier te beleven valt.

  Reply
 • Myriam De Clerck

  08/04/2018 - 18:12

  Ik maakte hetzelfde mee maar bij mij was het borstkanker, ik kan ook niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het preventief onderzoek is..

  Reply
 • Caroline

  09/04/2018 - 18:30

  Bij mij hebben ze in mei 2015 aarskanker ontdekt, gelukkig was ik in het beginstadium. Heb wel bestralingen gehad en 1x chemo er waren normaal 2 kuren chemo voorzien maar de 2de mocht ik niet meer hebben omdat mijn lichaam slecht reageerde en de 2de me dood ging zijn gelukkiglek was de chemo bijkomst want ik zat tussen leven en dood. Na me behandeling bestralingen heb ik dan 2x inwendige bestralingen gehad. Ben van voor halfjaarlijkse controle geweest en alles was in orde binnen 6 maand terug op halfjaarlijkse nacontrole. Ik ben nog altijd mijn arts heel dankbaar die me erop heeft gewezen van een colonscopie te laten doen.
  Aan iedereen hou de moed erin het is lichamelijk en geestelijk zeker niet te onderschatten
  Caroline

  Reply
 • ronny pirens

  20/11/2018 - 20:49

  welk is de codenr. van esperity voor een account te maken ,ik ben zelf patient en wil mij inchrijven voor esperity

  Reply
 • Franklin

  28/11/2018 - 15:40

  Maart 2018 , is darmkanker vastgesteld en onmiddelijk operatief weggenomen, alles bleek zo mooi geregeld. Dus 6 maanden chemo (niet zo leuk en makkelijk) doch alles onder de noemer “preventief” want alles was weggenomen zonder complicaties , lever/nieren en longen waren niet aangetast. Half november laatste scan, wat voor mij de verlossing van de kwelgeest kanker betekende.
  Een stipje op de lever was voor de arts toch verontrustend en een nieuwe mri-scan toonde uitzaaiigen in de lever (kan niet operatief weggenomen worden) dus herstart van nieuwe chemokuren.
  Deze ontgoocheling is zo onverwacht en hard aangekomen dat ik het voorlopig niet kan plaatsen, en ondanks mijn positieve ingesteldheid zie ik het zwart in………..zo ik ben het eens kwijt
  franklin

  Reply
 • Charlotte bakker

  13/11/2019 - 20:10

  Ik ben heel blij voor de betrokkene dat hij er op tijd bij was en dat
  En dat er geen nabehandeling nodig was. De bevolkingsonderzoeken zijn heel belangrijk om aan deel te nemen en op die manier kan veel ellende verkomen worden. Ik ben zelf herstellende van geopereerde borstkanker maar ik was er op tijd bij. Ik had het geluk dat ik in de linkeroksel en ook in de poortwachter geen uitzaaiingen had en daardoor ook geen chemo hoefde. Wel hormoontabletten van 5 jaar. Ik hoop dat een ieder aan de onderzoeken meedoet. Het is zo belangrijk voor jezelf.

  Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Dirk

Dirk

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login