Mijn leven veranderde op 31-12-2014 met de diagnose “darmkanker” (cfr. mijn getuigenis)

Op 05-01-2015 werd ik geopereerd. Daarna volgde een zwaar jaar met 12 chemo’s. Tussendoor volgde ook nog een operatie van een dringende appendix.

Ik wilde blijven bewegen en onder de mensen komen. Dus op de dagen dat ik me goed voelde deed ik dat ook. Alhoewel, bewegen….. wandelen in een slakkengang en fietsen met een elektrische fiets was al vermoeiend. Maar ik bleef in beweging, en dat had ik vooral psychisch nodig. Er waren dagen dat ik blij was dat ik een maaltijd had klaar gekregen, dan leek het alsof ik héél hard gewerkt had en was daar ook echt moe van. Sommige dagen had ik overal pijn, mijn heel lijf deed dan pijn. En in mijn vingers had ik bij koude, pijnlijke tintelingen. Dit kwam ook door de chemo. Dus werden mijn groenten vanaf toen in lauw water gewassen. Als ik de was uit het wasmachine moest halen deed ik handschoenen aan. Veel dingen smaakten vies en roken vies. Ik dronk normaal heel graag een tas koffie, maar toen niet meer. Zelfs water had een vieze smaak. Ik had snel braakneigingen, ook bij het tanden poetsen.

Je leert je aanpassen als je pijn of ongemakken hebt. Je kan natuurlijk ook hulp vragen voor alles, maar hulp vragen was het laatste wat ik wilde. Alles wat ik alleen kon doen deed ik zelf. “Koppige Bos” werd er al eens gezegd….. Maar niet afhankelijk te zijn van iemand anders was psychisch heel belangrijk voor mij.

We zijn nu vijf jaar verder. Ik ben heel dankbaar dat ik terug ben kunnen gaan werken en mijn dagdagelijkse dingen nog altijd kan doen. Dankbaar dat ik mijn kleinkinderen kan zien opgroeien. Dankbaar voor heel veel kleine dingen.
Vergeten kan ik die vijf jaar niet. Als ik in de spiegel kijk zie ik de littekens van de verschillende operaties en de port-a-cath. En ik heb ook nog altijd de ongemakken waar sommige mensen niet over durven praten. Maar voor mij is niets taboe. Ziekte, kanker, dood…… dat hoort allemaal bij het leven. Ik praat erover, ook over de ongemakken. Sommigen houden er het LAR-syndroom aan over. Deze mensen hebben bijna geen sociaal leven meer want die moeten te pas en te onpas stoelgang maken en kunnen daardoor bijna niet meer van huis weg.

Ik heb het omgekeerde probleem. Ik kan spontaan geen stoelgang maken. Ik ben deeltijds beginnen werken om op dinsdag 5 Dulcolax-en te kunnen innemen zodat ik woensdag stoelgang kan maken. Op maandag en dinsdag moet ik heel dikwijls gaan plassen omdat mijn darm vol zit en op mijn blaas drukt. Ik heb ook constant de drang om stoelgang te maken, maar hoe ik ook pers, er komt niets….. Heel veel mensen kwamen met tips van fruit, voedingsmiddelen, beweging, sapjes,……. En ik heb alles wat mij werd aangeraden minstens 1 maand geprobeerd, maar tot nu toe heeft er niets geholpen. Zonder de Dulcolax kan ik geen stoelgang maken. Mijn buik voelt soms aan alsof hij gaat ontploffen. En iedere woensdag is stoelgang maken een pijnlijke bedoening. Maar ik wil niet klagen, ik heb mijn sociaal leven nog en mag gaan werken. Ik kan alleen maar aanraden, doe het bevolkingsonderzoek als je dit in de bus krijgt. Het is een simpele test, maar het kan je veel leed besparen. Geniet en vier het leven!

Hilde Bos

Reacties (23)

 • Leen

  07/12/2020 - 16:31

  Lieve Hilde,
  Je doet dat super! Je bent altijd positief gebleven ondanks alle tegenslagen.
  Bewonderenswaardig.
  En daar bovenop sta je ook nog eens altijd klaar voor iedereen!
  Een warme persoon ❤
  😘

  Reply
  • Hilde

   07/12/2020 - 20:36

   Dank u wel

   Reply
 • Ann

  07/12/2020 - 16:48

  Allerliefste, dappere Hilde,
  ik bewonder je om zovele redenen… om je moed, je doorzetting, je optimisme, je kracht, je schoonheid, …
  Ondanks al je eigen tegenslagen sta je ook altijd klaar voor anderen, niets is jou te veel. Jij bent een voorbeeld voor velen ! ❤

  Reply
  • Hilde

   07/12/2020 - 20:36

   Dank u wel

   Reply
 • Monique Deckers

  07/12/2020 - 17:00

  Hilde Bos, ten voeten uit: zichzelf sterk houden om voor anderen te kunnen zorgen, altijd positief en begripvol voor al wat leeft, een licht in de duisternis voor wie het niet meer ziet zitten!En door eigen moeilijke tijden heen denken aan mensen die in hetzelfde schuitje zitten en hen bemoedigen met uitwisselen van ervaringen en goede raad! Bedankt Hilde, in naam van zovelen….

  Reply
  • Hilde

   07/12/2020 - 20:38

   Dank u wel

   Reply
 • Godelieve Melotte

  07/12/2020 - 18:42

  Mijn lieve Hilde, heel veel jaren heb ik met jou samengewerkt. Je was vaak mijn steun en toeverlaat. Toen je de diagnose darmkanker kreeg was ik daar heel snel van op de hoogte. Ik bewonder je nog altijd om de wijze waarop je daar mee omging. Nooit klagen of zagen, immer positief. Ook als het niet goed ging probeerde je er nog te zijn voor anderen. Chapeau!!! Het ga je goed.

  Reply
  • Hilde

   07/12/2020 - 20:39

   Dank u wel

   Reply
 • Maria

  07/12/2020 - 20:37

  Lieve Hilde,

  Je bent een sterke, lieve vrouw. Je staat altijd voor iedereen klaar. Zo een warme vrouw. Toen je hoorde dat mijn zoontje leukemie had ben je onmiddellijk ter hulp geschoten. Je had in een mum van tijd eën hele groep voor levensloop. Je hebt ons emotioneel toen heel veel geholpen. We zijn je er altijd dankbaar voor. Blijf die positieve, vriendelijke warme vrouw. Groetjes Maria

  Reply
  • Hilde

   07/12/2020 - 20:40

   Dank u wel

   Reply
 • Heidi Vandeput

  09/12/2020 - 09:55

  Lieve Hilde,

  Knap hoe jij met je ziekte en de gevolgen ervan omgaat, ook al weet ik dat ook die moeilijke momenten/dagen er zijn.
  Jou optimisme en strijdvaardigheid hebben je heel ver gebracht, bewonderenswaardig!

  Heidi Vandeput

  Reply
  • Hilde

   12/12/2020 - 20:18

   Dank u Heidi

   Reply
 • Stijn

  17/12/2020 - 17:29

  Hilde, het mag gezegd: jij bent een dappere, sterke vrouw! Eeuwig optimistisch en goed gezind én ondanks alles sta je altijd klaar voor een ander. SJIEK IS MIJ DA! Met de wijze woorden van jou: wat je uitstraalt naar de kosmos, krijg je terug! Ik heb je daarstraks zien stralen van geluk. Houden zo!

  Reply
  • Hilde

   17/12/2020 - 19:36

   Dank u Stijn!

   Reply
 • Bortels Nicole

  28/12/2020 - 15:51

  Hilde ,chapeau hoe je met je ziekte omging en nog gaat .Je bent altijd zo lief en warm voor iedereen en weet altijd wel te verrassen . Blijf altijd zo positief en doe zo verder . Geniet van het leven . Dat gun ik u van ganser harte . groetjes Nicole

  Reply
  • Hilde

   30/12/2020 - 13:31

   Dank u Nicole!

   Reply
 • Nicole Bortels

  28/12/2020 - 15:56

  Hilde, chapeau hoe je met je ziekzijn omging en nog gaat . Altijd even positief , altijd lief en vriendelijk voor iedereen. Telkens weet je weer te verrassen . Doe zo verder en geniet van het leven ,dit wens ik u van ganser harten . Groetjes Nicole

  Reply
 • Vanzonhoven Stef

  14/01/2021 - 19:03

  Beste Hilde.
  Door dit te lezen begrijp ik je bezorgdheid,
  En inderdaad zoals je zei, doe de test en laat je onderzoeken.
  Het stelt eigenlijk niets voor en het kan zoveel leed besparen. Ik ga zeker je goede raad opvolgen. Moedig van jou om deze getuigenis hier op te schrijven.
  Warme groeten. Stefan.

  Reply
  • Hilde

   22/01/2021 - 13:42

   Bedankt Stefan!

   Reply
 • Jeannine Bruggen

  25/01/2021 - 18:55

  Hey, super-vrouw en super-meisje; zoals ik je lang gekend heb.
  Ferm van jou…..Had ook niet anders verwacht !!!
  Heb je altijd graag, als klasgenoot-vriendin,gehad. Keek ook veel naar jou op.
  Hier weer eens het bewijs; je bent nog altijd een sterk iemand en altijd klaar staan voor iedereen en nooit klagend en positief en ‘warm’!
  Dank u om dit hier te delen , blijf dezelfde ‘mooie warme vrouw’ en doe het ‘rustig’en hopelijk tot binnenkort (als t ns mag).
  Lieve groetjes, Jeannine

  Reply
 • Hilde

  25/01/2021 - 19:29

  Bedankt Jeannine

  Reply
 • Anna

  25/03/2021 - 19:19

  lieve mevrouw, wanneer gaat U met pensioen ?
  Ikzelf, ook 68 jaar oud, had 5 1/2 jaar geleden een operatie van darmkanker,
  gelukkig vroeg ontdekt door Bevolkingsonderzoek. De kinderen zijn het huis
  uit en ik geniet volop van de vrijheid, te doen en laten wat ik wil. Tot nu toe
  heeft me dat geluk en tevredenheid gebracht, en vooral ontspanning !

  Reply
  • Hilde

   10/04/2021 - 14:53

   Ik ben blij dat het goed met je gaat. Geniet van de kleine dingen en leef nu!
   Liefs,
   Hilde

   Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Dirk

Dirk

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login