Hoewel niet onverwacht, was het verdict toch als een bom ingeslagen. Darmkanker. DARMKANKER. D a r m k a n k e r. Met uitzaaiing in de lever. Het einde is plots dichterbij dan ooit. Dit kunnen mijn laatste bladzijden zijn.

Zonet is mijn wereld ingestort. Zomaar, eensklaps. Er waren signalen in die zin, maar ernstig nam ik ze niet. Toch was het verdict van de scan duidelijk: ik heb darmkanker met uitzaaiingen in de lever. Het is vandaag 12 maart. Op maandag 15 maart om 16 uur moet ik naar de oncoloog. Maar ik weet al dat het ernstig is. Heel ernstig. En dat er weinig opties zijn.

Er waren vorig jaar wat aanduidingen, bloed in mijn stoelgang. Ik besteedde er geen aandacht aan. Ik weet het aan de ontberingen van de Filipijnen, de hitte, de terugreis van 29 uur. Ik weigerde tegen beter in een coloscopie. Maar diep in mezelf wist ik het al. Er was iets vreselijks mis. En nu is het bevestigd.

De arts klonk nogal onzeker aan de telefoon. Ik heb niet zo’n goed nieuws, stak ze eufemistisch van wal, en toen ik dacht dat ik er klaar voor was, kreeg ik de volle laag. Ze konden de tumor zien op de scan, zei ze, dicht tegen het einde van de dikke darm, goed ingekapseld met een vertakking naar de lever. Ik was er stil van, spreken is zilver en zwijgen is goud, en voelde mijzelf afbrokkelen tot een kiezelsteentje. En nu, hoorde ik mezelf vragen, maar het bleef beangstigend stil aan de andere kant. We hebben geen goede resultaten met transplanten die een tumor ontwikkelen, dus we moeten dringend naar de oncoloog. Ik maak een afspraak, dringend. Ik hoorde het van ver, onthield alleen dat ik terminaal was, maar dat het niet zo verwoord werd. De grond schoof onder me weg. Mijn bewustzijn vernauwde zich tot de tumor in mij. Ik ga dood, was het enige dat ik bedenken kon.

Ik sterf maar de natuur bloeit langzaam weer op. Leven en dood in een eindeloze cyclus. Jonge enten verdringen de oudere, ruim baan voor nieuw en fris. C’est la lutte finale. Op de brandstapel met hem, sleep de guillotine aan, dood het K monster in de oude, nutteloos geworden geldverslindende zak. Het verlies van de zaak is bijzaak, het beest is dood. Kill the beast. Operatie geslaagd, patiënt overleden. De wetenschap triomfeert.

Het wordt een mooie dag. Er komt bezoek. Moest ik een politieke partij zijn, ze heette WAN. Waardig afscheid nemen. Omdat WOW niet kan. Niets menselijks is ons vreemd.

Dag 3 na het verdict. Het wordt mooi weer, de zon maakt het kreupele hout wakker. Om 16 uur naar de oncoloog. De beslissing komt dichterbij.

Het is heel ernstig, zo blijkt. Zo erg dat ik enkele dagen van de kaart was. Ik kon niet schrijven, enkel liggen en mijn leven overpeinzen. De coloscopie bevestigde het vermoeden. Het is heel zwaar. 30 maart weet ik meer. Het wordt een helse rit. Buiten schijnt de zon, we gaan in lockdown. Alleen, ik zit er al in.

Jan D.

Reacties (8)

 • Marleen Versteeven

  10/04/2021 - 09:13

  Hallo Jan,
  Vergeet niet dat onze oncologen veel kunnen en ik krijg palliatieve chemo voor darmkanker met uitzaaiingen in lever, longen, klieren en bot. Het moment van het verdict is inderdaad een donderslag bij heldere hemel maar weet dat er tegenwoordig veel mogelijk is. Blijf vooral positief, geef de hoop niet op want je eigen ingesteldheid is ook belangrijk en palliatief is niet terminaal.
  Als je dus graag een luisterend oor hebt en over de dingen wil praten, feel free to contact me.
  Ik wens je veel sterkte en ik weet dat je diep in je de kracht zal vinden om te vechten.
  Vriendelijke groeten,
  Marleen

  Reply
 • Monique Spatz

  10/04/2021 - 10:23

  Goedemorgen Jan,
  Zelf heb ik er geenenkele ervaring mee,gelukkig,maar na de verhelderende uitleg elke dag in maart van Dr Colemont,ben ik er extra waakzaam voor.
  Besef dat de geneeskunde al heel veel kan ,trek je daaraan aan op en hou het positieve voor ogen.Natuurlijk gemakkelijk gezegd,maar ik hoop dat je de kracht hebt om te vechten en om elke strohalm van hoop vast te grijpen.Je bent niet alleen in dit verschrikkelijk proces.
  Veel sterkte,laat je goed omringen,dit geeft extra draagkracht.
  Monique.

  Reply
 • Béa

  10/04/2021 - 11:12

  Hallo Jan,

  Inderdd je wereld staat stil als je zo’n nieuws krijgt,heb ‘k ook zelf ondervonden,alleen het nieuws was positiever,darmtumor maar geen uitzaaiingen,dan volgen onderzoeken en operatie,ondertussen 8 jaar geleden..

  Zooo spijtig dat je die coloscopie hebt geweigerd want er is niks aan,maar
  je toestand had er misschien beter uitgezien,hoe vroeger je aan de behandeling hoe beter,maar daar ben je nu achteraf niks mee..

  Wens je héél veel moed en sterkte om alles aan te kunnen,spreek erover met je familie en vrienden,het lucht op en je krijgt steun,het helpt écht als je erover kan praten..

  Heel veel succes,
  Lieve groeten,
  Béa xxx

  Reply
 • Demanet Walter

  10/04/2021 - 12:17

  Hallo Jan,
  Inderdaad je wereld staat stil als je zo’n nieuws krijgt, heb ik ook zelf ondervonden eind 2018, ook occult bloed gevonden door DOE DE TEST en de coloscopie te laten uitvoeren. Waren ze er op tijd bij en door een heelkundige ingreep was de kanker weg. Nu natuurlijk onder medisch controle.
  Jammer dat je de coloscopie weigerde, je had dan er op tijd bij geweest.
  Véél sterkte Jan.
  Achter regen komt er zonneschijn.
  Gr. Walter.

  Reply
 • Marie Claire Braeckman

  10/04/2021 - 14:38

  Beste Jan,
  Vier jaar geleden kreeg mijn man dezelfde diagnose. Er volgden twee zware operaties en een chemobehandeling. Alles ging goed tot vorige zomer. Er was terug een uitzaaiing in de lever vastgesteld. Opnieuw een operatie. Niet leuk maar noodzakelijk. Mijn man stelt het momenteel heel goed. Ik weet dat de schaduw van kanker altijd over ons zal hangen, maar ik geloof in de toekomst. Nooit opgeven ! Veel sterkte en blijf er in geloven !!
  Groetjes, Marie Claire

  Reply
 • Hilde Bos

  10/04/2021 - 15:17

  dag Jan,
  Ik vind het heel erg voor je, want dit nieuws komt hard aan. Het is nu 10 april en op 30 maart zou je meer weten. Ik hoop echt dat je een beetje perspectief kreeg. Ik heb na mijn diagnose geleerd om NU te leven, en te genieten van heel kleine dingen want niemand weet wat er morgen is.
  Ik wens je heel veel goede moed, ik duim voor je!
  Liefs,
  Hilde

  Reply
 • Ann Bauwens

  10/04/2021 - 18:35

  Dag Jan,

  Een heel heftig en schrijnend verhaal!
  Zelf vergeet ik nooit meer de dag toen mijn man het verdict kreeg : ver gevorderde darm en -leverkanker met uitzaaiingen. We hebben er een tijd over gedaan om dit slechte nieuws te verwerken, maar zijn daarna intenser beginnen genieten dan voor de diagnose. Heel veel moed, blijf positief denken en : bij “Stop Darmkanker ” zijn er genoeg lotgenoten met wie je in contact kan komen, wat het toch allemaal wat draaglijker maakt. #samensterk
  Mvg, Ann

  Reply
 • Stefanie

  22/04/2021 - 20:43

  Dag Jan, Marleen
  Ook mijn vader, 65 jaar, kreeg in Augustus 2020 de diagnose : dikke darm kanker met BRAF mutatie en uitzaaïngen in de lever. Een donderslag bij heldere hemel.
  Ook nog pas CORONA gekregen , wat hem eigenlijk nog meer achteruit heeft gezet. Hopelijk is morgen zijn bloed test goed en kan de chemo maandag weer aanvatten.
  Hij heeft nu wel last van zeurende buikpijn. Chemo is door Corona al 5 weken geleden en normaal heeft hij om de twee weken chemo. Zou dit er mee te maken hebben.
  Zijn er nog dingen die we kunnen proberen ? Ik hoor het graag.
  Groetjes , een bezorgde dochter…

  Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Dirk

Dirk

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login